Ήλιος: Αυτές είναι οι πιο λεπτομερείς εικόνες από την επιφάνεια του «αυτοκράτορα» του ηλιακού μας συστήματος

16:22 31/1/2020 - Πηγή: People

Ήλιος, το άστρο χάρη στο οποίο ζούμε και υπάρχει κάθε μορφή ζωής στον πλανήτη Γη. Το άστρο στο οποίο οφείλεται το κάθε τι σε κάθε έναν από τους πλανήτες που βρίσκονται στο ηλιακό μας σύστημα, αλλά και η ύλη του διαστήματος, που επηρεάζεται από τη θέση του και τη βαρυτική του έλξη.

Για εμάς εδώ στη Γη είναι κίτρινος προς το ιριδίζον, σχεδόν πορτοκαλί. Όμως στην πραγματικότητα αυτό το είναι το χρώμα που αντανακλάται στην ατμόσφαιρα μας κι αν έχετε δει καθόλου τον Astronio, θα σας σοκάρει να μάθετε ότι ο ήλιος

έχει κυρίως πράσινη απόχρωση.

Και μετά απ΄αυτό το μικρό trivia, ας μιλήσουμε για το βίντεο από την επιφάνεια του Ήλιου που κατέγραψε το τηλεσκόπιο Inouye Solar Telescope που βρίσκεται στη Χαβάη και ανήκει στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών (NSF) των ΗΠΑ, στο οποίο έχουμε για πρώτη φορά τόσο κοντινή εικόνα προς την επιφάνεια του άστρου.

«Αυτές οι εικόνες και τα βίντεο για τον Ήλιο μας είναι τα πιο λεπτομερή που έχουν υπάρξει μέχρι σήμερα. To Inouye θα μπορέσει να χαρτογραφήσει τα μαγνητικά πεδία μέσα στο στέμμα του Ήλιου, όπου συμβαίνουν οι ηλιακές εκρήξεις, οι οποίες μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή στη Γη. Αυτό το τηλεσκόπιο θα βελτιώσει την κατανόηση μας για το τι επηρεάζει τον διαστημικό καιρό και τελικά θα βοηθήσει την καλύτερη πρόγνωση των ηλιακών καταιγίδων»

The NSF's Inouye Solar Telescope provides unprecedented close-ups of the sun’s surface, but ultimately it will measure the sun’s corona – no total solar eclipse required.

More: https://t.co/UsOrXJHaY1 #SolarVision2020 pic.twitter.com/DO0vf9ZzKC

— National Science Foundation (@NSF) January 29, 2020

Με αυτό το υλικό, αλλά και τη διαρκή καταγραφή του ηλιακού στέμματος του Ήλιου, οι επιστήμονες θα μπορέσουν να αποκτήσουν μια μεγαλύτερη ακρίβεια στις καιρικές προβλέψεις που αφορούν τον διαστημικό χώρο πέριξ της Γης. Μέχρι σήμερα οι προβλέψεις για τον καιρό στο διάστημα γίνονται μόλις 48 λεπτά πριν εμφανιστούν οι ηλιακές εκρήξεις, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται δορυφορικές επικοινωνίες και GPS, μεταξύ άλλων.

Η ενδελεχής μελέτη των δεδομένων από την επιφάνεια θα δώσουν σύμφωνα με την διευθύντρια του NSF Φρανς Κόρντοβα, ως και 48 ώρες προβάδισμα προετοιμασίας μετά από μια μετεωρολογική πρόβλεψη ως προς το διάστημα.

«Το Inouye θα συλλέξει περισσότερες πληροφορίες για τον Ήλιο στη διάρκεια των πέντε πρώτων ετών λειτουργίας του σε σχέση με όλα τα δεδομένα που συλλέχθηκαν μέχρι σήμερα από τότε που ο Γαλιλαίος πρώτος έστρεψε ένα τηλεσκόπιο προς τον Ήλιο το 1612» τόνισε ο Ντέιβιντ Μπόμπολτς.

Keywords
Τυχαία Θέματα