Βροχή Περσείδων 2014...

Δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστη η Google από την Αυγουστιάτικη πανσέληνο και τη βροχή μετεωριτών

Η Αυγουστιάτικη πανσέληνος σε συνδυασμό με τη βροχή μετεωριτών ή αλλιώς Supermoon, συμπίπτει με το πλησιέστερο σημείο της ελλειπτικής τροχιάς του γύρω από τη Γη και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα προσφέρουν μοναδικό θέαμα, που θα κορυφωθεί το βράδυ της Τρίτης 12 Αυγούστου.

Οι συγκεκριμένοι μετεωρίτες είναι γνωστοί ως Περσείδες, αφού εμφανίζονται

από ένα σημείο στον αστερισμό του Περσέα.

Ποιες είναι οι Περσείδες

Οι Περσείδες ήταν βροχή διαττόντων (μετέωρα ή πεφταστέρια όπως είναι κοινώς γνωστά στην παράδοση, όπου όταν βλέπεις ένα μπορείς να κάνεις μια ευχή που θα πραγματοποιηθεί). Στην πραγματικότητα δεν είναι αστέρια που «πέφτουν». Πρόκειται για μικρά κομμάτια (μέχρι και σε μορφή σκόνης) τα οποία είναι απομεινάρια του κομήτη Σουίφτ-Τάτλ και όταν εισέρχονται στην ατμόσφαιρα της γης με τεράστιες ταχύτητες καίγονται εξαιτίας της τριβής με την ατμόσφαιρα μέσα σε δευτερόλεπτα.

Όποια από αυτά είναι αρκετά μεγάλα ώστε να φτάσουν στην επιφάνεια της γης ονομάζονται μετεωρίτες, ενώ όσα είναι τόσο λαμπρά που φαίνονται να σχίζουν τον ουρανό ονομάζονται βολίδες. Συνήθως στο μέγιστο της βροχής πέφτει ένα μετέωρο το λεπτό. Ονομάζονται Περσείδες, επειδή το ακτινοβόλο σημείο τους προβάλλεται στον αστερισμό Περσέα, φαίνεται δηλαδή σαν να έρχονται από την κατεύθυνση αυτή.

Με καθαρό ουρανό, το φαινόμενο αναμένεται να είναι ορατό στο γυμνό μάτι του θεατή.

Οι ειδικοί λένε ότι το φεγγάρι σε αυτό το σημείο είναι «περίγειο» στην τροχιά του και θα είναι μέχρι 14 % μεγαλύτερο και 30 % φωτεινότερο από το κανονικό πλήρες φεγγάρι.

Keywords
Τυχαία Θέματα