6 περίεργα πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα μας πριν τη συναισθηματική κατάρρευση

Σε τεχνικό επίπεδο, ο νευρικός κλονισμός κατηγοριοποιείται ως μια στρεσογόνος κατάσταση που επιφέρει την αδυναμία ενός ατόμου να λειτουργήσει κανονικά στην καθημερινή ζωή. Οι νευρικοί κλονισμοί προκαλούνται συνήθως από το στρες και το άγχος, όταν ένα άτομο βάλλεται σε πολλούς τομείς της ζωής του ταυτόχρονα ή αν υπάρχουν σημαντικές αλλαγές στη ζωή του και δεν μπορεί να προσαρμοστεί. Η εργασία, οι σχέσεις και το κοινωνικό άγχος μπορούν να αποτελέσουν αιτίες ψυχικής κατάρρευσης, σύμφωνα με δημοσίευμα του “Yourtango”.

Credit: 123rf

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο νευρικός κλονισμός δεν

είναι ιατρική κατάσταση- η ίδια η ονομασία δεν είναι ιατρικός όρος. Ωστόσο, μπορεί να αποτελεί ένδειξη ότι ορισμένα ψυχικά ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν. Είναι τόσο ο τρόπος του μυαλού όσο και του σώματος, να σας πουν ότι έχετε φτάσει σε ένα όριο.

Τα έξι πράγματα που συμβαίνουν στο σώμα σας ακριβώς πριν πάθετε συναισθηματικό κλονισμό:

Ακανόνιστος καρδιακός παλμός

Ένας νευρικός κλονισμός μπορεί να εντοπιστεί μέσω διαφόρων σωματικών συμπτωμάτων, αλλά ο ακανόνιστος καρδιακός παλμός τείνει να είναι το πιο συνηθισμένο. Κατά τη διάρκεια ενός νευρικού κλονισμού, μπορεί να αισθάνεστε ότι η καρδιά σας χτυπάει έξω από το στήθος σας, δυσκολεύοντας την αναπνοή σας. Αυτό μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα και να σας δυσκολέψει να ηρεμήσετε.

Πονοκέφαλοι μεγάλης έντασης

Το στρες και το άγχος μπορεί να είναι οι πηγές έντονων πονοκεφάλων. Η ανάγκη μας να κρατήσουμε τα πάντα μέσα μας, προκαλεί ένταση στο σώμα μας. Τελικά, αυτή η ένταση μεταφέρεται στο κεφάλι και προκαλεί πόνο. Αν αισθάνεστε τον εαυτό σας να καμπουριάζει ή να μην περπατάει όρθιος, προσπαθήστε να διορθώσετε τη στάση του σώματός σας και να δώσετε ένα διάλειμμα στους μυς του αυχένα σας.

Credit: 123RF

Ακανόνιστος ύπνος

Όταν είστε αγχωμένοι, μπορεί να είναι δύσκολο να ξεκουραστείτε αξιοπρεπώς. Το να μην κοιμάστε αρκετά μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία σας. Σύμφωνα με τον νευροεπιστήμονα Matthew Walker που διευθύνει το εργαστήριο ύπνου και νευροαπεικόνισης στο UC Berkeley, «όσο λιγότερο κοιμάστε, τόσο μικρότερη είναι η ζωή σας». Τόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας όσο και ο Walker συνιστούν περίπου οκτώ ώρες τη νύχτα ως καλή βάση και ο Walker λέει, ότι ο ίδιος επιμένει σε «αυστηρά οκτώ ώρες».

Στομαχόπονος

Το στρες, η νευρικότητα και το άγχος μπορεί να είναι η ρίζα των χρόνιων στομαχικών πόνων. Το πεπτικό σας σύστημα συνδέεται άμεσα με την ψυχική σας υγεία, οπότε, όταν δεν λειτουργεί, το πιθανότερο είναι ότι και ο εγκέφαλός σας δυσκολεύεται να λειτουργήσει.

Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, ή IBS, πυροδοτείται από την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος στα υπερβολικά επίπεδα στρες.

Credit: 123RF

Αδυναμία συγκέντρωσης

Ένα άλλο σημάδι νευρικής κατάρρευσης είναι η αδυναμία συγκέντρωσης. Το μυαλό σας έχει επικεντρωθεί σε πάρα πολλά πράγματα για πάρα πολύ καιρό και τώρα είναι αδύνατο να συγκεντρωθείτε σε μια συγκεκριμένη εργασία.

Το άγχος έχει τη δύναμη να αυξήσει τον αποθηκευτικό χώρο μέσα στον εγκέφαλο και να σας βοηθήσει να συγκεντρωθείτε, αλλά το χρόνιο άγχος έχει τη δύναμη να κάνει το αντίθετο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το στρες μπορεί να αρχίσει να καταστρέφει την ικανότητα του εγκεφάλου να διατηρεί τη μνήμη.

Χρόνιο άγχος
Το άγχος προκαλείται από φόβο, συνήθως έντονο και χρόνιο. Το άγχος καθιστά σχεδόν αδύνατο να δούμε πέρα από την τρέχουσα στιγμή, λόγω ενός αισθήματος ή μιας αίσθησης παράλυσης.

Οι φοβίες συνδέονται συνήθως με το άγχος, επειδή ο ίδιος ο φόβος προκαλεί στους ανθρώπους άγχος. Τα συνταγογραφούμενα φάρμακα για το άγχος είναι στη σύγχρονη εποχή πολύ συχνό φαινόμενο, αλλά είναι πάντα προτιμότερο να δοκιμάζετε κάποιες φυσικές θεραπείες, όπως η γιόγκα ή η άσκηση, προτού καταλήξετε σε αυτές τις λύσεις.

Credit: 123RF

Η Dr. Tarra Bates-Duford, ψυχολόγος και εμπειρογνώμονας της Αμερικανικής Ένωσης Ψυχοθεραπείας, εξηγεί πώς τα σημάδια του άγχους που οδηγούν σε νευρικό κλονισμό «μπορεί να ποικίλλουν και να φαίνονται διαφορετικά από άτομο σε άτομο». Όσον αφορά τη θεραπεία, ανάλογα με τυχόν συνθήκες υγείας, συνιστά να εξερευνήσετε εναλλακτικές θεραπείες όπως η τακτική γιόγκα ή η άσκηση και ο επαρκής ύπνος.

Keywords
Τυχαία Θέματα