Εφτά σημάδια που δείχνουν ότι χρειάζεστε επειγόντως ξεκούραση

Το άγχος και το αίσθημα υπερφόρτωσης είναι κοινές πτυχές της αντιμετώπισης των προκλήσεων της ενηλικίωσης, αλλά αν δεν μπορείτε να ηρεμήσετε το νευρικό σας σύστημα, είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας, σας προειδοποιεί, ότι ήρθε η ώρα να κάνετε ένα διάλειμμα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ορίζει την επαγγελματική εξουθένωση ως «ένα σύνδρομο που εννοιολογικά προκύπτει από το χρόνιο εργασιακό στρες που δεν έχει αντιμετωπιστεί με επιτυχία». Ο ΠΟΥ χαρακτηρίζει την επαγγελματική εξουθένωση, σύμφωνα με τρεις διαστάσεις: Αισθήματα εξάντλησης ενέργειας και γενικής εξάντλησης, αίσθηση ψυχικής απόστασης

από τη δουλειά σας και μειωμένη επαγγελματική αποτελεσματικότητα.

Η επαγγελματική εξουθένωση μπορεί να εμφανιστεί με την πάροδο του χρόνου, πράγμα που σημαίνει ότι δεν είναι πάντα εύκολο να προσδιοριστούν τα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα. Είναι σημαντικό να δίνετε προσοχή στα μηνύματα που σας στέλνει το σώμα σας, ώστε να μπορείτε να φροντίζετε σωστά τον εαυτό σας.

Ακολουθούν 8 σημάδια που το σώμα σας σας προειδοποιεί ότι ήρθε η ώρα να κάνετε ένα διάλειμμα

Έχετε χρόνια κόπωση

Η επαγγελματική εξουθένωση ορίστηκε από τον ψυχολόγο Herbert Freudenberger το 1974 ως η «εξάντληση από τις υπερβολικές απαιτήσεις σε ενέργεια, δύναμη ή πόρους» στην εργασία. Στα συμπτώματα της επαγγελματικής εξουθένωσης που περιέγραψε, περιλαμβάνονται η εξάντληση και η κόπωση, που συχνά συνοδεύονται από αϋπνία.
Ενώ ο καλός ύπνος μπορεί να είναι άπιαστος για πολλούς ανθρώπους, ιδίως καθώς μεγαλώνουν, η εξάντληση που συνοδεύει την εξουθένωση δεν ανακουφίζεται μόνο με την ξεκούραση. Αν αντιμετωπίζετε χρόνια κόπωση, είναι ένα σαφές σημάδι ότι το σώμα σας σας προειδοποιεί ότι ήρθε η ώρα να κάνετε ένα διάλειμμα.

Credit: 123RF

Το να αισθάνεστε εξαντλημένοι ακόμα και μετά από μια ολόκληρη νύχτα ύπνου, δείχνει ότι το σώμα σας έχει καταπονηθεί πέρα από τις δυνατότητές του. Η απομάκρυνση από τους οξείς στρεσογόνους παράγοντες του εργασιακού σας χώρου μπορεί να βοηθήσει στην επαναφορά του νευρικού σας συστήματος και να σας επιτρέψει να ξεκουραστείτε όσο χρειάζεστε.

Υποφέρετε από γαστρεντερικά προβλήματα

Ένα άλλο σημάδι ότι το σώμα σας, σας προειδοποιεί, ότι ήρθε η ώρα να κάνετε ένα διάλειμμα είναι τα συνεχή γαστρεντερικά προβλήματα. Ο πόνος στο στομάχι, τα πεπτικά προβλήματα και οι αλλαγές στην όρεξη αποτελούν ενδείξεις εξάντλησης.

Credit: 123RF

Μια μελέτη του 2023 που δημοσιεύτηκε στο “Journal of Psychosomatic Research” προσδιόρισε την επικράτηση διαφόρων σωματικών συμπτωμάτων της επαγγελματικής εξουθένωσης. Η μελέτη αξιολόγησε 687 Σουηδούς συμμετέχοντες με ακραία επαγγελματική εξουθένωση και διαπίστωσε, ότι τα γαστρεντερικά συμπτώματα ήταν ιδιαίτερα συχνά. Τα συγκεκριμένα συμπτώματα περιλάμβαναν μεταξύ άλλων πόνο στο στομάχι, ναυτία και δυσπεψία. Οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο κίνδυνος επαγγελματικής εξουθένωσης αυξάνεται 1,52 φορές με κάθε επιπλέον σύμπτωμα.

Εάν έχετε παρατηρήσει ότι έχετε συνεχείς γαστρεντερικές ενοχλήσεις που δεν ανακουφίζονται από τη θεραπεία, μπορεί να είναι ένα σημαντικό σημάδι, ότι το σώμα σας, σας προειδοποιεί ότι ήρθε η ώρα να ξεκουραστείτε.

Αισθάνεστε συναισθηματικά μουδιασμένοι

Το να νιώθετε αποσυνδεδεμένοι από τα συναισθήματά σας ή από τους ανθρώπους γύρω σας, είναι σημάδι εξουθένωσης και ένας τρόπος με τον οποίο το σώμα σας σας προειδοποιεί, ότι ήρθε η ώρα να κάνετε ένα διάλειμμα. Το να αισθάνεστε απόμακροι και να έχετε αρνητικά συναισθήματα για τη δουλειά σας είναι επίσης συμπτώματα εξουθένωσης.

Σύμφωνα με την έρευνα της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας για την εργασία και την ευημερία του 2021, το 26% των ατόμων που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν έλλειψη ενδιαφέροντος, κινήτρων και ενέργειας στη δουλειά τους- το 32% των ατόμων δήλωσαν ότι ήταν συναισθηματικά εξαντλημένοι.

Credit: 123RF

Η APA σημείωσε ότι ορισμένα επαγγέλματα είναι πιο επιρρεπή στην επαγγελματική εξουθένωση από άλλα, ιδίως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας και οι εκπαιδευτικοί. Οι θέσεις αυτές είναι ρόλοι προσανατολισμένοι στην κοινότητα. Τα καθημερινά καθήκοντα των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης λειτουργούν με πολύ υψηλά διακυβεύματα.

Οι εκπαιδευτικοί είναι υπεύθυνοι όχι μόνο για την εκπαίδευση των παιδιών, αλλά και για την παροχή συναισθηματικής υποστήριξης. Οι εκπαιδευτικοί στις ΗΠΑ συχνά αμείβονται κάτω από την αξία τους, γεγονός που μπορεί να συμβάλει στη συναισθηματική αποσύνδεση και στην αίσθηση συνολικής εξουθένωσης που νιώθουν οι εκπαιδευτικοί.

Παρουσιάζετε αυξημένη ευερεθιστότητα

Στα πρωτότυπα άρθρα του για τον ορισμό της επαγγελματικής εξουθένωσης, ο Dr. Freudenberger σημείωσε ότι η εμπειρία της επαγγελματικής εξουθένωσης δεν περιορίζεται μόνο σε σωματικά συμπτώματα. Το αίσθημα εξουθένωσης μπορεί να εκδηλωθεί με συναισθηματικούς τρόπους που επηρεάζουν τις διαπροσωπικές σχέσεις των ανθρώπων, τόσο στον εργασιακό χώρο όσο και εκτός αυτού.

Credit: 123RF

Ο Dr. Freudenberger εξήγησε ότι τα συμπεριφορικά σημάδια της επαγγελματικής εξουθένωσης περιλαμβάνουν αυξημένη απογοήτευση και θυμό. Το να αισθάνεστε ότι σας προκαλούν μικρά πράγματα που κανονικά δεν θα σας ενοχλούσαν, είναι ένα σαφές σημάδι ότι το σώμα σας σας προειδοποιεί, ότι ήρθε η ώρα να κάνετε ένα διάλειμμα. Η βίωση αυξημένης ευερεθιστότητας μπορεί να καταστήσει ιδιαίτερα δύσκολο να παραμείνετε ήρεμοι σε περιβάλλοντα υψηλής πίεσης, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο σχετίζεστε με τους ανθρώπους γύρω σας.

Αν παρατηρήσετε, ότι τα συναισθήματά σας είναι αυξημένα και αισθάνεστε ενοχλημένοι σε καταστάσεις που δεν δικαιολογούν τόσο έντονο εκνευρισμό, το σώμα σας σας λέει, ότι ήρθε η ώρα να κάνετε ένα βήμα πίσω και να δώσετε στον εαυτό σας χρόνο να ανακάμψει.

Ανησυχείτε συνέχεια για όλα

Αν βρίσκεστε σε μια κατάσταση συνεχούς ανησυχίας ή νευρικότητας χωρίς σαφή λόγο, μπορεί να είναι σημάδι ότι το επίπεδο διέγερσής σας βρίσκεται σε υπερβολικό βαθμό, γεγονός που καθιστά δύσκολο να ηρεμήσετε. Το άγχος μπορεί να φέρει μαζί του ένα σωρό σωματικά συμπτώματα, όπως αίσθημα παλμών της καρδιάς, δύσπνοια και μειωμένο ανοσοποιητικό σύστημα, που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες. Το να βιώνετε οξύ και παρατεταμένο άγχος είναι συνήθως μια ένδειξη ότι το σώμα σας σας στέλνει ένα μήνυμα ότι ο τρόπος ζωής σας δεν λειτουργεί πια.

Credit: 123RF

Το να αισθάνεστε διαρκώς αγχωμένοι είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι ότι ήρθε η ώρα να κάνετε ένα διάλειμμα, προκειμένου να συνέλθει το νευρικό σας σύστημα.

Έχετε συχνά πονοκεφάλους και μυϊκούς πόνους

Ένα άλλο σημάδι ότι το σώμα σας, σας προειδοποιεί ότι ήρθε η ώρα να κάνετε ένα διάλειμμα είναι αν έχετε επαναλαμβανόμενους πονοκεφάλους και γενικό μυϊκό πόνο. Οι πονοκέφαλοι αποτελούν ένδειξη ότι κρατάτε επιπλέον άγχος και ένταση στο σώμα σας. Είναι μια σαφής προειδοποίηση ότι πρέπει να αποσυμπιεστείτε, πράγμα που πιθανότατα σημαίνει ότι πρέπει να μειώσετε το επίπεδο του άγχους σας μειώνοντας το επίπεδο των επαγγελματικών σας υποχρεώσεων.

Credit: 123RF

Σύμφωνα με ένα άρθρο του 2016 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “World Psychiatry”, η εμφάνιση μυοσκελετικού πόνου σχετίζεται επίσης με την εξουθένωση. Μπορεί να έχετε πόνο στην πλάτη, στον ώμο ή στον αυχένα, τα οποία είναι όλα σημάδια ότι είστε σωματικά κουρασμένοι, χωρίς να έχετε την ικανότητα να χαλαρώσετε πλήρως.

Το σώμα σας συχνά μεταφράζει τα συναισθηματικά ζητήματα σε σωματικό πόνο, γι’ αυτό και η χρόνια δυσφορία είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να αφήσετε τον εαυτό σας να ξεφύγει και να κάνετε ένα διάλειμμα προκειμένου να θεραπευτείτε.

Δεν φροντίζετε τον εαυτό σας επαρκώς

Η επαγγελματική εξουθένωση συνοδεύεται συχνά από κατάθλιψη, η οποία μπορεί να επηρεάσει βαθιά την ικανότητά σας να φροντίζετε τον εαυτό σας στο πιο βασικό επίπεδο. Αν διαπιστώσετε ότι η αυτοφροντίδα σας έχει πέσει κατακόρυφα, είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας χρειάζεται ένα διάλειμμα.

Η κακή αυτοφροντίδα μπορεί να εκδηλωθεί με διάφορους τρόπους, όπως η μη κατανάλωση ισορροπημένων γευμάτων λόγω άγχους ή η αλλαγή της όρεξης. Αν διαπιστώσετε, ότι δυσκολεύεστε με βασικές εργασίες, όπως το βούρτσισμα των δοντιών ή το ντους, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι συνήθειες αυτοφροντίδας σας υποφέρουν επειδή είστε τόσο εξαντλημένοι.

Credit: 123RF

Η αληθινή αυτοφροντίδα δεν έχει να κάνει με την επιφανειακή ομορφιά, αλλά με τη διασφάλιση της ικανοποίησης των φυσικών σας αναγκών με ύπνο, θρέψη του σώματός σας και διατήρηση της υγιεινής σας. Η κακή αυτοφροντίδα είναι συχνά ένα σημάδι ότι νιώθετε αποκομμένοι από τον εαυτό σας, οπότε σταματάτε να νοιάζεστε για το τι χρειάζεστε.

Δώστε μεγάλη προσοχή στον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεστε για τον εαυτό σας. Αν παρατηρήσετε ότι τα πράγματα αρχίζουν να ξεφεύγουν από τον έλεγχό σας, είναι ένα σημάδι ότι το σώμα σας σας προειδοποιεί ότι ήρθε η ώρα να κάνετε ένα διάλειμμα και να επαναφέρετε τον εαυτό σας, ώστε να μπορείτε να ζήσετε ως η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας.

Keywords
Τυχαία Θέματα