Αν ο Φεβρουάριος σου σπάει και σένα τα νεύρα, δες αυτό το βίντεο και όλα θα γίνουν ξαφνικά πολύ καλύτερα

Δεν σου αρέσει ο Φεβρουάριος; Το κρύο και η «χειμωνιά» που τον χαρακτηρίζουν; Χαίρεσαι μόνο και μόνο επειδή έχει μόλις 28 μέρες (άντε 29 αν το έτος είναι δίσεκτο) και τελειώνει πιο γρήγορα από τους άλλους μήνες; Τότε το βίντεο που σε περιμένει στο κάτω κάτω της γραφής (και μιλάμε κυριολεκτικά) είναι αυτό ακριβώς που χρειάζεσαι. Για να σου ζεστάνει την καρδιά, για να δεις τι σημαίνει ρεπορτάζ – έργο τέχνης.

Το story έχει ως εξής: Πίσω

στο 2016 ο δημοσιογράφος Κέβιν Κίλιν άκουσε την εξής ατάκα από το αφεντικό του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΚΜΟΧ, στο Σεντ Λιουίς του Μιζούρι: «Βγες από τη ζώνη ασφαλείας σου, κάνε κάτι διαφορετικό». Και αυτός τον άκουσε. Τόσο καλά ώστε από τότε, κοντά μια 10ετία μετά δηλαδή, γίνεται viral κάθε χρόνο, τέτοιο μήνα.

Τι έκανε; Αποφάσισε να φτιάξει διάφορα βιντεάκια, βγαίνοντας από τη φάση «μόνο φωνή» που ήξερε ως τότε. Ένα από αυτά (τα βίντεο) έμελλε να γίνει το διαβατήριο του προς την επιτυχία. Τι αφορούσε; Τον… Φεβρουάριο. Και τη μελαγχολία που τον συνοδεύει κατά κανόνα. Τόσο απλά; Τόσο.

Ο Φεβρουάριος… αλλιώς σε ένα viral βίντεοΠώς ο Φεβρουάριος έγινε είδηση σε ένα απίθανο ρεπορτάζ

Ο Κίλιν κάνει κάτι που θα μπορούσε να περιγραφεί ως ωδή στο σουρεαλισμό, που θα μπορούσε να είναι σκετσάκι από τους Monty Python. «Ο Φεβρουάριος είναι ο χειρότερος μήνας του χρόνου, αλλά το λιγότερο είναι τίμιος γιατί δεν σου παρουσιάζει τη ζωή καλύτερη από ό,τι είναι στην πραγματικότητα», λέει στο opening του ρεπορτάζ του, που θα έπρεπε να διδάσκεται σε όλες τις σχολές δημοσιογραφίας – γνώμη μας. Για το πώς μπορείς να κάνεις θέμα από το θεωρητικά τίποτα, για το πώς μπορείς να γεννήσεις ενδιαφέρον βγαίνοντας εντελώς έξω από το σενάριο, σκεπτόμενος έξω από το κουτί.

Το γκρι φόντο του ουρανού γίνεται το ντεκόρ που ο ρεπόρτερ εκφράζει ανοιχτά την αντιπάθεια του για τον 2ο μήνα του έτους. «Τα κτήρια μοιάζει να μην έχουν φως μέσα τους ακόμα και σε μέρες εργάσιμες. Κάτι σπουδαίο συνέβη κάποτε εκεί, αλλά τέλειωσε πια, και αυτός είναι ο Φεβρουάριος, αυτά κάνει», λέει κάποια στιγμή, ενώ όταν σε ένα zoom πάνω σε μια συστάδα τρένων που έχουν πέσει τα φύλλα τους, λέει το εξής: «Ακόμα και αυτά τα δέντρα που κάποτε μας πρόσφεραν χαρά, είναι δύσκολο να τα κοιτάς αυτό το μήνα (…). Μπορείς να δεις πώς είναι όταν τα χρώματα φύγουν και η ζωή απογυμνωθεί από τη σκοτεινιά του Φεβρουάριου».

Αν ο Φεβρουάριος ήταν… εικόνα, έτσι θα έμοιαζε Ένα υπαρξιακό δημοσιογραφικό κομψοτέχνημα

Γενικά η κάμερα καταγράφει πλάνα που εντείνουν το συναίσθημα απόγνωσης και απελπισίας που χτίζει με ουδέτερη όμως φωνή ο δημοσιογράφος, κάτι που το κάνει όλο πολύ πιο σουρεάλ. «Αυτό μοιάζει με ένα μέρος που θα έστελναν κόσμο για τιμωρία», σχολιάζει ενώ βλέπουμε τυχαία πλάνα από τους δρόμους της πόλης.

«Ο Φεβρουάριος είναι τόσο κακός, που φαίνεται και από τον τρόπο που περπατάει ο κόσμος, από το πώς μοιάζει. Είναι η ώρα του μεσημεριανού τους γεύματος, και μόλις και μετά βίας οι άνθρωποι μπορούν να περάσουν το δρόμο και να σκύψουν πάνω από ένα μπολ με τσίλι. Ο πατέρας μου συνήθιζε να μου λέει πως αν μπορείς να αντέξεις τον Φλεβάρη, τότε θα καταφέρεις να ζήσεις ακόμα ένα χρόνο», τονίζει κάποια άλλη στιγμή.

Αν και το αγαπημένο μας είναι το σκηνικό που βγάζει μια φλοράλ ομπρέλα από έναν κάδο σκουπιδιών και ρίχνει την ατάκα: «Αυτό τα λέει όλα. Κάποιος, αυτή τη μέρα του Φεβρουαρίου, την εγκατέλειψε (σ.σ.: την ομπρέλα) σπασμένη σαν ένα απελπισμένο διώξιμο ενός πράγματος που δεν είναι πλέον αληθινό. Η κατάσταση είναι απελπιστική. Ο κόσμος πετάει τα πράγματά του».

Ναι, όλο αυτό είναι υπαρξιακό, είναι art. Ο ίδιος ο δημοσιογράφος χαμογελάει κάθε χρόνο τέτοια εποχή όταν το βίντεο του γίνεται ξανά viral. Και υποστηρίζει πάντα πως αυτό που κατάφερε ο ίδιος είναι ένα μάθημα για όλους μας. Να μη φοβόμαστε να είμαστε δημιουργικοί, να μην φοβόμαστε να εκτεθούμε ή αν ανησυχούμε για το τι θα σκεφτούν οι άλλοι για μας. ΟΚ, δίκιο έχει ίσως, αλλά ο Φεβρουάριος έξω μας έχει… ρουφήξει την ενέργεια.

Φεβρουάριος… ποτέ: Δες το ρεπορτάζ – έργο τέχνης που γίνεται viral κάθε χρόνο τέτοιο μήνα:

Keywords
Τυχαία Θέματα