Τζίμας κερνάει, ΠΑΟΚ πίνει, ή πως “μας παίρνουν τα καλύτερα παιδιά” αυτοί οι “αλήτες” οι πλούσιοι στην ξενιτιά

Άλλο οι απόλυτοι αριθμοί κι άλλο οι σχετικοί. Σε απόλυτους αριθμούς, ο Στέφανος Τζίμας με την μεταγραφή-χρυσάφι που έκανε από τη Νυρεμβέργη στην Μπράιτον της Πρέμιερ Λιγκ είναι ο δεύτερος στη λίστα των Ελλήνων που είδαν να απλώνεται χρυσάφι στα πόδια τους, προκειμένου να φορέσουν άλλη φανέλα. Αλλά αν το δούμε σχετικά, ο 19χρονος άσος έχει όλο το χρόνο μπροστά του να πάει τα ρεκόρ μεταγραφών σε δυσθεώρητα ύψη και να ανοίξει ακόμα περισσότερο το δρόμο για τους υπόλοιπους.

Η μεταγραφή του νεαρού ποδοσφαιριστή (προέρχεται από τις ακαδημίες του ΠΑΟΚ) έκλεισε την τελευταία διαθέσιμη

ημέρα. Η Μπράιτον, σύλλογος της Πρέμιερ Λιγκ από τον αγγλικό νότο, θα «ξηλώθεί» 20,8 εκ. στερλίνες (δηλαδή στρογγυλά 25 εκ. ευρώ) για να κάνει δικό της τον Τζίμα. Αυτό είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό στην παγκόσμια ιστορία των μεταγραφών που αφορούν Έλληνες παίκτες, μετά από τα 36 εκ. ευρώ που «έσκασε» η Νάπολι στη Ρόμα το 2019 για να αποκτήσει τον τότε βασικότατο σέντερ μπακ της εθνικής ομάδας Κώστα Μανωλά.

Πόσα ρεκόρ έσπασε ήδη ο Τζίμας

Οι πρωτιές, όμως, που έχει κατακτήσει ο Τζίμας και μ’ αυτό το ποσό είναι δύο και αδιαμφισβήτητες: Πρώτον, είναι ο μόνος παίκτες που αξιολογείται με τέτοιο μεγάλο ποσό, ενώ έχει αγωνιστεί ουσιαστικά μισή σεζόν στην 2η κατηγορία της Γερμανίας. Και δεύτερο, πρόκειται για έναν νεαρό παίκτη 19 ετών. Αν ρίξουμε μια ματιά στην λίστα με τις ακριβότερες μεταγραφές των Ελλήνων παικτών, θα διαπιστώσουμε ότι τα μεγαλύτερα ποσά είχαν να κάνουν με παίκτες που έχουν γράψει αρκετά χιλιόμετρα στο υψηλότερο επίπεδο.

Ο Μανωλάς, όταν έκανε την μεταγραφή από τη Ρόμα στη Νάπολι, βρισκόταν στην ώριμη ποδοσφαιρικά ηλικία των 28 ετών. Ο Οδυσσέας Βλαχοδήμος, ο βασικός γκολκίπερ της εθνικής ομάδας, που μετακινήθηκε από την Νότιγχαμ Φόρεστ στη Νιούκαστλ το καλοκαίρι έναντι 23,6 εκ. ευρώ, βαδίζει στα 30 του χρόνια. Ο Κωνσταντίνος Μαυροπάνος, επίσης βασικός σέντερ μπακ της εθνικής, όταν έκανε τη μεγάλη μεταγραφή από τη Στουτγκάρδη στη Γουέστ Χαμ αντί 20 εκ. ευρώ βάδιζε στα 25. Ακριβώς την ίδια ηλικία έχει και ο Βαγγέλης Παυλίδης, ο σέντερ φορ της εθνικής, που μετακινήθηκε το καλοκαίρι από την ολλανδική Άλκμααρ στη Μπενφίκα έναντι 18 εκ. ευρώ.

Για να φτάσουμε σε μεταγραφή Έλληνα παίκτη με ηλικία κάτω των 20 ετών θα πρέπει να πάμε στο 2017, όταν ο τότε 19χρονος Παναγιώτης Ρέτσος μετακινήθηκε από τον Ολυμπιακό στη Μπάγερ Λεβερκούζεν αντί του ποσού των 17,5 εκ. ευρώ.

Η Μπράιτον προφανώς δεν έδωσε αυτά τα χρήματα μόνο και μόνο για το μέλλον. Άμεσα ζητάει τις ικανότητες του Τζίμα και θα τον χρησιμοποιήσει, δεν θα τον αντιμετωπίσει σαν ταλέντο. Οι άνθρωποί της πείστηκαν από τα πολλά που είδαν να κάνει ο νεαρός στην 2η κατηγορία της Γερμανίας, κι ας είναι το επίπεδο του ποδοσφαίρου χαμηλότερο απ’ αυτό της Πρέμιερ Λιγκ.

Από την άλλη, όμως, το κίνητρο είναι ισχυρότατο. Ο Τζίμας δεν είναι μόνο ένας παίκτης που μπορεί να βοηθήσει άμεσα, αλλά και να αποτελέσει ένα πανάκριβο περιουσιακό στοιχείο για τον σύλλογο. Αρκεί να αποδείξει ότι μπορεί να σταθεί στο απαιτητικό επίπεδο της Πρέμιερ Λιγκ, άρα και των πιο δυνατών πρωταθλημάτων της Ευρώπης. Αν το κάνει αυτό, τότε η Μπράιτον θα τον μοσχοπουλήσει με ακόμα μεγαλύτερο ποσό και πλέον το ταβάνι θα ψηλώσει ακόμα περισσότερο.

Η μεταγραφή του Τζίμα έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους συμπαίκτες του, τόσο αυτούς που αγωνίζονται στην Ελλάδα, όσο και αυτούς του εξωτερικού. Διότι καταλαβαίνουν ότι μέσω του Τζίμα διαφημίζονται κι αυτοί. Κακά τα ψέματα, υπάρχουν άγραφοι κανόνες στο ποδόσφαιρο που έχουν να κάνουν και με άλλα ζητήματα πέρα από τα προσόντα του παίκτη που βλέπουν οι ομάδες στο χορτάρι. Αν, για παράδειγμα, ο Τζίμας έκανε ακριβώς αυτά που κάνει τώρα αλλά ήταν Βραζιλιάνος και λεγόταν… Τζιμίνιο, η αξία του ήδη θα είχε υπερβεί τα 40-50 εκ. ευρώ. Έτσι λειτουργεί η αγορά, αυτά τα στερεότυπα είναι πολύ δύσκολο να ξεπεραστούν.

Όταν, λοιπόν, βλέπουν ένα Ελληνόπουλο να σπάει τα στερεότυπα, χαίρονται οι υπόλοιποι και για δικό τους λογαριασμό. Διότι αυτή η χρυσή φουρνιά των Ελλήνων παικτών που βγαίνουν τα τελευταία χρόνια, από τον Τζόλη, τον Κωνσταντέλια και τον Κουλιεράκη μέχρι τους νεαρούς παίκτες του Ολυμπιακού (Τζολάκη, Μουζακίτη, Κωστούλα κτλ.) θα διεκδικήσει πολλά χρήματα στο άμεσο μέλλον. Χρήματα που, κακά τα ψέματα, το ελληνικό ποδόσφαιρο στο επίπεδο που βρίσκεται δεν μπορεί να τους προσφέρει. Αν, λοιπόν, το ταβάνι ψηλώσει κι άλλο, αν η ελληνική αγορά «πιστοποιηθεί» ως μια αξιόπιστη αγορά, όπου οι παίκτες αξίζουν τα πολλά χρήματα που δίνονται γι’ αυτούς, συνεχίζουν να δουλεύουν, εξελίσσονται και δημιουργούν υπεραξίες, τόσο το καλύτερο για όλους.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τζίμας, ΠΑΟΚ, “μας, “αλήτες”,tzimas, paok, “mas, “alites”