Aντιμέτωπη με αυστηρό χρονοδιάγραμμα η κυβέρνηση. Μέσα σε μια εβδομάδα πρέπει να κλείσει όλα τα προαπαιτούμενα

Περιθώριο μιας εβδομάδας έχει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσει την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων και να παρουσιάσει πρόοδο και στους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών κατά τη συνεδρίαση του Euro Working Group την επόμενη Δευτέρα, αλλά και στους τεχνοκράτες των δανειστών οι οποίοι την ίδια ημέρα ξεκινούν τους ελέγχους στην Αθήνα.

dir="ltr">Υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες μεταφέρουν την αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου ότι όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους και οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών οι οποίοι θα βρεθούν την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα θα διαπιστώσουν πρόοδο σε όλα τα μέτωπα. Τα χρονικά περιθώρια είναι ιδιαίτερα περιορισμένα καθώς και η κυβέρνηση και οι πλειονότητα των δανειστών επιθυμούν να υπάρξει τεχνική συμφωνία έως τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 24 του Μάη.

Προϋπόθεση για την επίτευξη του στόχου είναι οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων κατά τις επαφές τους στην Αθήνα να διαπιστώσουν ότι έχει ολοκληρωθεί ικανοποιητικό αριθμός από το σύνολο των 88 προαπαιτούμενων δράσεων. Ταυτόχρονα, με δεδομένο ότι ο όγκος των υπό υλοποίηση δράσεων αλλά και η φύση ορισμένων από αυτά δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση τους έως το τέλος του τρίτου μνημονίου, οι θεσμοί περιμένουν να δουν την πρόοδο που έχει σημειωθεί σε αυτούς τους τομείς.

Δύσκολο χρονοδιάγραμμα

Η απόφαση των δανειστών να υπάρξει πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου ή το αργότερο στη συνεδρίαση της 12ης Ιουλίου προϋποθέτει η τεχνική συμφωνία να έχει εγκριθεί είτε στις 24 Μαΐου ή το αργότερο μερικές μέρες μετά. Αυτό σημαίνει ότι στις επαφές που θα έχουν την επόμενη εβδομάδα οι αρμόδιοι υπουργοί με τους επικεφαλής των θεσμών στην Αθήνα θα πρέπει να κλείσουν τις εκκρεμότητες και στη συνέχεια οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων να ξεκινήσουν να συντάσσουν το κείμενο της τεχνικής συμφωνίας (Staff Level Agreement).

Τις επόμενες ημέρες οι δύο πλευρές θα πρέπει να έρθουν σε συμφωνία για την πορεία των δημόσιων οικονομικών το επόμενο διάστημα και ως εκ τούτου για το χρόνο εφαρμογής των ήδη ψηφισμένων μέτρων, αλλά και τα περιθώρια αναπροσαρμογής τους. Οι προβλέψεις τόσο της Κομισιόν, όσο και του ΔΝΤ στην πραγματικότητα δείχνουν ότι οι δημοσιονομικοί στόχοι του προγράμματος θα επιτευχθούν και με το παραπάνω.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει συναποφασίσει τόσο υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα προκαλεί θέμα στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας, γεγονός που προβληματίζει την πλευρά των δανειστών για τη δυναμική, αλλά και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας να επιτυγχάνει διαρκώς τόσο υψηλούς στόχους.

Υπό αυτές τις συνθήκες οι δανειστές θα επιχειρήσουν να εντάξουν στο SLA ένα σαφές χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των δημοσιονομικών αλλά και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η κυβέρνηση θα παραμείνει προσηλωμένη στην επίτευξη των στόχων. Επόμενο βήμα θα είναι η έγκριση του SLA πό τους υπουργούς Οικονομικών στο Eurogroup της 24η Μαίου, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης του προγράμματος και την πολιτική συμφωνία για την ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΧΕΤΙΚΑ Bloomberg: Οκτώ ερωτήματα που εκκρεμούν ακόμα για την Ελλάδα
Keywords
Τυχαία Θέματα
iNews > Ειδήσεις > Huffington Post Greece
Aντιμέτωπη, Μέσα,Antimetopi, mesa