BBC: Αντικύθηρα, το ελληνικό νησί που προσελκύει δεκάδες επιστήμονες

Βρίσκεται εκεί που τρεις θάλασσες συναντώνται, είναι ένα «μετεωρολογικό χωνευτήρι» στο οποίο μπορεί κανείς να συναντήσει σκόνη από τη Σαχάρα, τέφρα από το όρος της Αίτνας και σωματίδια από τις καναδικές πυρκαγιές.

Αυτά τα λόγια χρησιμοποιεί το βρετανικό δίκτυο BBC γράφοντας για τα Αντικύθηρα, το ελληνικό νησί που όπως λέει, αποτελεί πόλο έλξης για τους επιστήμονες, αφού με μια επίσκεψή τους μπορούν να αντλήσουν σημαντικές πληροφορίες για την καταπολέμηση

της κλιματικής αλλαγής.

Το όμορφο νησί βρίσκεται ανάμεσα στην Κρήτη και τα Κύθηρα, σε ένα σημείο που συγκλίνουν τρεις θάλασσες. Το Αιγαίο, το Ιόνιο και το Κρητικό πέλαγος. Τα Αντικύθηρα κατέχουν μια μοναδική γεωστρατηγική θέση, καθώς βρίσκονται στο σταυροδρόμι των μαζών αέρα από όλες τις ηπείρους, επισημαίνει ο Βασίλης Αμοιρίδης, διευθυντής ερευνών του παρατηρητηρίου «Παγγαία» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών , το οποίο έλαβε πρόσφατα επιχορήγηση ύψους 25 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αυτό σημαίνει πως μεγάλες μάζες αέρα από όλες τις ηπείρους, συναντώνται ακριβώς πάνω από τα Αντικύθηρα, διατηρώντας τις ιδιότητες της θερμοκρασίας και της υγρασίας του τόπου καταγωγής τους.

Επιπλέον, δεν καταγράφεται ρύπανση του αέρα και ως εκ τούτου οι επιστήμονες μπορούν να παρατηρήσουν τον ουρανό καθαρά και εύκολα.

Όπως σημειώνει ο Αμοιρίδης, σύμφωνα με το άρθρο που υπογράφει ο Σταβ Δημητρόπουλος, στις 28 Αυγούστου 2018, για παράδειγμα, ειδικά συστήματα των επιστημόνων κατέγραψαν μια μεγάλη ποσότητα σωματιδίων που είχαν μεταφερθεί από τις πυρκαγιές του Καναδά μέσω των ανώτερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας για 15 μέρες πριν προσγειωθούν στα Αντικύθηρα.

Η εξέλιξη κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς μπορεί να μας δείξει τη διαδικασία μεταφοράς σκόνης και τον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα και ως εκ τούτου πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε συστήματα που να προειδοποιούν γι′ αυτά.

«Το ελληνικό νησί είναι το ιδανικό εργαστήριο για να μελετήσει κανείς τον τρόπο που τα αερολύματα δημιουργούν σύννεφα ή ομίχλες, ένα βασικό φαινόμενο για την κατανόηση και την αναχαίτιση της κλιματικής αλλαγής», σχολιάζει ο επιστήμονας.

«Η επικρατούσα επιστημονική άποψη θέλει τα σωματίδια να κινούνται στην ατμόσφαιρα τυχαία. Εμείς υποθέτουμε ότι αυτά μπορεί να κινούνται ευθυγραμμισμένα καθέτως, κάτι που επιτρέπει 10% με 20% περισσότερη ακτινοβολία να διαπεράσει την ατμόσφαιρα, φτάνοντας ως το έδαφος», εξηγεί ο Βασίλης Αμοιρίδης.

Στο νησί των Αντικυθήρων. που αριθμεί μόλις 22 μόνιμους κατοίκους, με όσους είναι κάτω των 65 να αποτελούν εξαίρεση, οι εκπρόσωποι της επιστημονικής κοινότητας έχουν γίνει δεκτοί με ενθουσιασμό, με τους ντόπιους να πιστεύουν ότι η άφιξη νέου κόσμου στο αραιοκατοικημένο τους νησί φέρνει μια απαραίτητη ανανέωση.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Τι ψάχνει η Τουρκία στο Ναγκόρνο Καραμπάχ Guardian: Οι πρόσφυγες που γλίτωσαν από τη Μόρια ζουν τώρα σε πιο άθλιες συνθήκες Χρυσή Αυγή: Η Αντιτρομοκρατική έτοιμη για συλλήψεις
Keywords
Τυχαία Θέματα