Bloomberg: Οι πολιτικές πίσω από την απειλή της ΕΚΤ για διακοπή χρηματοδότησης

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) απειλή με τη διακοπή της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών, ελπίζοντας ότι στην πραγματικότητα δεν θα χρειαστεί να το κάνει, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως σημειώνεται σχετικά, οι εκλογές στις 25 Ιανουαρίου «παίζονται» στο αν οι
Έλληνες ψηφοφόροι είναι πρόθυμοι να δεχτούν έναν «strings attached (υπό όρους) διάδοχο» στο διεθνές πακέτο στήριξης της χώρας. Υπό την ηγεσία του προέδρου Μάριο Ντράγκι, η ΕΚΤ έκανε σαφή τη θέση της: χωρίς πρόγραμμα δεν υπάρχει εγγύηση για ρευστότητα.

Ο Ντράγκι, σημειώνεται στο δημοσίευμα, χρησιμοποιεί εκ νέου μια τακτική της ΕΚΤ που έχει δοκιμαστεί στην Ιρλανδία και στην Κύπρο, όπου η προοπτική της εξαφάνισης της χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα ώθησε τους πολιτικούς να ενεργήσουν.
Εν μέσω υποσχέσεων και δεσμεύσεων κατά της λιτότητας από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, η ΕΚΤ «διαμηνύει την πρόθεσή της να αποσύρει χρηματοδότηση ύψους 30 δισ. ευρώ ακόμη και αν αυτό ρίξει την Ελλάδα σε μία κρίση που στο τέλος θα έχει αποτέλεσμα την έξοδό της από το ευρώ».

«Αν και αυτά μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως απειλές, ή διαδόσεις, θα ήταν αξιοσημείωτο εάν γινόταν στα αλήθεια κάτι τέτοιο» αναφέρει ο Τζέιμς Νίξουν, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη στην Oxford Economics Ltd στο Λονδίνο. «Η διαπραγμάτευση αρχίζει με την απειλή της αμοιβαίας καταστροφής (mutually assured destruction). Αλλά η πραγματική απόσυρση της χρηματοδότησης από τις ελληνικές τράπεζες είναι κάτι που θα σήμαινε ότι η Ελλάδα είναι για τα καλά στον δρόμο εξόδου από το Ευρώ».

Οι ελληνικές τράπεζες έχουν λάβει χρηματοδότηση από την ΕΚΤ περίπου 45 δισ. ευρώ και ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έχει εκτιμήσει ότι περίπου τα δύο τρίτα του ποσού αυτού πρέπει να αντικατασταθούν, εάν η Φρανκφούρτη δεν συνεχίσει να δέχεται κατ' εξαίρεση ως ενέχυρα τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία δεν έχουν επενδυτική διαβάθμιση.
Το Bloomberg σημειώνει ότι η συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της για την παροχή μίας «πιστωτικής γραμμής στήριξης με ενισχυμένους όρους (ECCL)» θα μπορούσε να είναι μία αρκετά δύσκολη διαπραγμάτευση για τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. «Για τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα μπορεί να είναι ανέφικτη, εάν συνεχίσει να αρνείται τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που θα ήταν πιθανόν μέρος της ECCL)» προσθέτει.

Από την 1η Μαρτίου, η ΕΚΤ δεν θα δέχεται πλέον ορισμένα είδη μη καλυμμένων τραπεζικών ομολόγων με κρατική εγγύηση από οποιαδήποτε χώρα της Ευρωζώνης. Οι ελληνικές τράπεζες θα πρέπει πιθανόν να καλύψουν το κενό με προσφυγή στον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), σημειώνει το Bloomberg, προσθέτοντας ότι αν και η χρηματοδότηση αυτή δίνεται με ρίσκο της εθνικής κεντρικής τράπεζας, θα πρέπει να εγκριθεί από την ΕΚΤ.

Όπως αναφέρεται στο τέλος του δημοσιεύματος, οι Έλληνες ψηφοφόροι και η νέα κυβέρνηση θα πρέπει στο τέλος να αποφασίσουν πόσο μακριά είναι πρόθυμοι να φτάσουν στην προσπάθειά τους να ματαιώσουν τις προσπάθειες λιτότητας πριν η ΕΚΤ αντιδράσει. «Δεν θα είναι προς όφελος του Τσίπρα να θέσει την κυβέρνησή του σε τροχιά σύγκρουσης με την ΕΚΤ» αναφέρει ο Γιώργος Παγουλάτος, καθηγητής ευρωπαϊκής πολιτικής και οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. «Αλλά για να μπορέσει μια πιθανή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να κάνει στροφή 180 μοιρών, πρώτα θα δούμε ακροσφαλή διπλωματία, στο χείλος του γκρεμού».
Keywords
Τυχαία Θέματα