Finacial Times: Θα αλλάξει η στάση της Γερμανίας στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους;

Στις διαφορές μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Γερμανίας στο ζήτημα της ελάφρυνσης τους ελληνικού χρέους αναφέρεται άρθρο των Financial Times με τίτλο «Το ΔΝΤ και η μπλόφα του Βερολίνου στο ελληνικό ζήτημα».

Σύμφωνα με αυτό, στις διαπραγματεύσεις του καλοκαιριού θα υπάρξουν εντάσεις, αυτή τη φορά όχι επειδή υπάρχει ο κίνδυνος του Grexit, αλλά λόγω των διαφωνιών των εκπροσώπων των θεσμών στο κατά πόσο θα πρέπει να
γίνει ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Υπενθυμίζουμε ότι το ΔΝΤ έχει τονίσει ότι το ελληνικό χρέος (στο 180% του ΑΕΠ) δεν είναι βιώσιμο και επιμένει να γίνει ελάφρυνση χρέους. Το Βερολίνο από την άλλη έχει διαφορετική άποψη, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, να τονίζει ότι η ελάφρυνση δεν είναι αναγκαία. Την Πέμπτη ο ίδιος μάλιστα φέρεται να ζήτησε, σύμφωνα με την Handelsblatt, να μεταφέρει τις ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους στο 2018 ώστε να αποφύγει μια απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου πριν από τις εκλογές στην Γερμανία το φθινόπωρο το 2017.

«Το ΔΝΤ απέρριψε δικαίως την ιδέα αυτή την προηγούμενη εβδομάδα. Θέλει να πει την αλήθεια ή, όπως μου είπε πρόσφατα αξιωματούχος, θέλει να ανακτήσει την χαμένη του παρθενία. Κάνοντάς το αυτό, θα αποκαταστήσει την φήμη του και θα αντιληφθεί την «μπλόφα» του Βερολίνου. Υπάρχει, βέβαια, κίνδυνος αυτή η αναμέτρηση να πυροδοτήσει μια ακόμα κρίση στην ευρωζώνη. Η κ. Μέρκελ έχει καλό λόγο να μην αφήσει την κατάσταση να κλιμακωθεί», αναφέρουν οι Financial Times.

Το άρθρο επισημαίνει ότι παρόλο που η Γερμανία αποφεύγει την συζήτηση περί ελάφρυνσης χρέους, μια ακόμα κρίση στην ευρωζώνη θα ήταν καταστροφική για την ίδια: «Θα εξέθετε την ατιμία της στρατηγικής της για την διάσωση της ευρωζώνης. Δεν βλέπω πιθανότητα να ρισκάρει ένα Grexit σε μια φάση που η συμφωνία της με την Τουρκία για την επαναπροώθηση των προσφύγων που φτάνουν στην Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης».

Το κείμενο καταλήγει τονίζοντας ότι υπάρχουν πολλές τεχνικές επιλογές για την αποκατάσταση της δημοσιονομικής φερεγγυότητας της χώρας και ότι ο συνδυασμός της ελάφρυνσης χρέους, μιας ρεαλιστικής δημοσιονομικής προοπτικής και οικονομικών μεταρρυθμίσεων, «θα έβαζαν με τη μια τέλος στην ελληνική κρίση».

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα