Ideal: Η γοητεία του κλασικού

Το Ideal, ένα από τα παλαιότερα εστιατόρια της Αθήνας που γιόρτασε πρόσφατα τα 90 χρόνια λειτουργίας του, ίσως να είναι ένα από το μοναδικό πραγματικό αθηναϊκό αστικό εστιατόριο. Πιθανώς να ευθύνεται η μαρμάρινη και γυάλινη είσοδός του με τα χρυσά γράμματα, ή η τοποθεσία του στην καρδιά της Πανεπιστημίου δίπλα σε μερικά από τα μεγαλύτερα αρχιτεκτονικά διαμάντια της πόλης, όπως το υπέροχο REX ή το εγκαταλελειμμένο και χρόνια τώρα
καλυμμένο με σκαλωσιές Majestic Hotel. Κυρίως βέβαια ευθύνεται η βαριά ιστορία του-από τον Κάρολο Κουν ως την Κατίνα Παξινού και τον Αλέξη Μινωτή- το Ιντεάλ αποτελεί κομμάτι της αθηναϊκής ιστορίας (ναι, υπάρχει κι αυτή!) για τους περισσότερους από μας που πρωτοπήγαμε εκεί με γονείς, παππούδες και θείους.

Στο παλιομοδίτικο εσωτερικό του με τα Art Nouveau σεπαρέ θα σε υποδεχτεί πάντα ο μετρ: Nτυμένος με κοστούμι φροντίζει πάντα το φανατικό κοινό του : κύριοι που τρώνε το μεσημεριανό τους διαβάζοντας την εφημερίδα τους, πολιτικοί, δημοσιογράφοι, κριτικοί θεάτρου, καλλιτέχνες, οικογένειες που μιλάνε στο προσωπικό με τα μικρά τους ονόματα. Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού εξάλλου, εργάζεται εδώ για περισσότερα από 20 χρόνια.

Το εστιατόριο ακολουθεί την παράδοση των Ευρωπαϊκών μπιστρό, προσφέροντας σπιτικό φαγητό με διεθνείς πινελιές. Πρόκειται για την ίδια προσέγγιση που ακολουθούσαν τα εστιατόρια στην Αθήνα την δεκαετία του '50 και του '60, όταν πρόσφεραν παραδοσιακά πιάτα με επιρροές από την Ευρώπη και ειδικά τη Γαλλία, μιας και αυτό πρόσταζε η επισημότητα της εποχής. Οι τιμές κυμαίνονται από τα 18 έως τα 30 ευρώ το άτομο, ανάλογα την παραγγελία, αλλά έχετε υπόψη σας ότι οι μερίδες είναι αρκετά μεγάλες

Το φαγητό, είναι σε γενικές γραμμές, εξαιρετικό. Ένα από τα πιάτα της ημέρας είναι σχεδόν πάντοτε ψάρι που σερβίρεται είτε με το παραδοσιακό λαδολέμονο, είτε με την χειροποίητη μαγιονέζα του Ideal (είναι απορίας άξιον πως δεν έχει γράψει κανείς ποίημα ακόμα γι' αυτή τη μαγιονέζα) Ακολουθεί ένα σχεδόν ρετρό πιάτο, το χορταστικό Weiner σνίτσελ- ένα από τα καλύτερα που μπορεί να φάει κανείς ποτέ στην Αθήνα. Οι σαλάτες είναι, επίσης, μεγάλες και είναι φτιαγμένες με υψηλής ποιότητας υλικά. Σε μία πρόσφατη επίσκεψη δοκιμάσαμε μία σαλάτα με μαρούλι, αβοκάντο και καρύδια με ντρέσινγκ από πορτοκάλι. Οι πιο παραδοσιακοί τιμούν τα Σμυρνέικα σουτζουκάκια που σερβίρονται με ρύζι και κόκκινη σάλτσα ή τα μπιφτέκια με πιπεριά Φλωρίνης από το Αϊβαλί που είναι ψημένα στη σχάρα και έχουν έντονο άρωμα σκόρδου.

Το Ideal δεν προσποιείται το παλιομοδίτικο. Είναι ίσως το μοναδικό αυθεντικό Αθηναϊκό αστικό εστιατόριο. Εδώ το ψωμάκι σερβίρεται πάντα με βούτυρο, το μενού είναι κλασσικό, οι σερβιτόροι φορούν στολή και σου μιλούν με σχεδόν πατρική φροντίδα. Δεν θα το αλλάζαμε ποτέ και με τίποτα. Το 2023 το Ideal θα γίνει 100 ετών. Πάλι καλά για να ξέρουμε που θα πηγαίνουμε τα παιδιά μας για φαγητό.

Πανεπιστημίου 46, Ομόνοια
210 3303000
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά 12:00- 23:00, τις Κυριακές κλειστό

Κείμενο- Δέσποινα Τριβόλη
Φωτογραφίες- Manteau Stam

Για περισσότερο Culinary Backstreets εδώ.
Keywords
Τυχαία Θέματα