FT: Η Ρωσία δεν απαιτεί πλέον την "αποναζιστικοποίηση" της Ουκρανίας

Νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ των διαπραγματευτικών ομάδων Ρωσίας και Ουκρανίας αναμένεται να ξεκινήσει εντός της εβδομάδας στην Κωνσταντινούπολη, σε μια ακόμη προσπάθεια να βρεθεί η «χρυσή» τομή για την λήξη του πολέμου.

Ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολόντιμιρ Ζελένσκι, εμφανίστηκε για πρώτη φορά πρόθυμος να συζητήσει υπό προϋποθέσεις το καθεστώς ουδετερότητας της χώρας του -ένα από τα βασικά ρωσικά αιτήματα- αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν διαπραγματεύεται την εδαφική ακεραιότητα.

Η Ρωσία δεν ζητά πλέον την ”αποναζιστικοποίηση”

της Ουκρανία και είναι διατεθειμένη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην ΕΕ εάν παραμείνει στρατιωτικό ουδέτερο στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρώ για την κατάπαυσης του πυρός, αναφέρουν οι Financial Times.

Οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν το σφυροκόπημα πόλεων και τον αποκλεισμό των ακτών της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ οπισθοχωρούν από το Κίεβο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις απέκτησαν τον πλήρη έλεγχο του Iρπίν, λίγα μόλις χιλιόμετρα έξω από το Κίεβο, δήλωσε ο τοπικός δήμαρχος. Την ίδια ώρα η Μαριούπολη βιώνει μια άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική καταστροφή με τους νεκρούς να υπολογίζονται από 5.000 έως και 10.000. Η Μαριούπολη πολιορκείται από τα τέλη Φεβρουαρίου και οι περίπου 160 χιλ. κάτοικοί της που έχουν απομείνει στην πόλη προσπαθούν να επιβιώσουν εδώ και ημέρες χωρίς πόσιμο νερό και ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο Ρομάν Αμπράμοβιτς και οι Ουκρανοί ειρηνευτικοί διαπραγματευτές υπέστησαν συμπτώματα ύποπτης δηλητηρίασης μετά από συνάντηση στην πρωτεύουσα, Κίεβο, στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

23:15 Η Ρωσία δεν ζητά πλέον την ”αποναζιστικοποίηση” της Ουκρανία και είναι διατεθειμένη να αφήσει το Κίεβο να ενταχθεί στην ΕΕ εάν παραμείνει στρατιωτικό ουδέτερο στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις των δύο πλευρώ για την κατάπαυσης του πυρός, αναφέρουν οι Financial Times, επικαλούμενα τέσσερα άτομα που έχουν ενημερωθεί για τις συζητήσεις.

Η Μόσχα και το Κίεβο διαπραγματεύονται την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη μια παύση των εχθροπραξιών ως μέρος μιας πιθανής συμφωνίας που θα συνεπαγόταν την εγκατάλειψη της προσπάθειας της Ουκρανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, με αντάλλαγμα εγγυήσεις ασφαλείας και την προοπτική να ενταχθεί στην ΕΕ, ανέφεραν οι πηγές στους FT υπό τον όρο της ανωνυμίας, επειδή το θέμα είναι δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί.

Το προσχέδιο εγγράφου για την εκεχειρία δεν περιέχει καμία συζήτηση για τα τρία από τα βασικά αιτήματα της Ρωσίας — «αποναζιστικοποίησης», «αποστρατιωτικοποίησης» και νομικής προστασίας της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία — πρόσθεσαν οι πηγές.

Απεσταλμένοι και από τις δύο πλευρές πρόκειται να συναντηθούν την Τρίτη στην Κωνσταντινούπολη σε έναν τέταρτο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών που αποσκοπούν στον τερματισμό της εισβολής του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία. Οι παραχωρήσεις από την πλευρά της Ρωσίας έρχονται καθώς η χερσαία επίθεσή της εδώ και ένα μήνα, έχει σε μεγάλο βαθμό περιέλθει σε τέλμα ως αποτέλεσμα της σκληρότερης από την αναμενόμενη ουκρανική αντίσταση αλλά και λόγω των ρωσικών επιχειρησιακών ελλείψεων.

Όμως η Ουκρανία και οι δυτικοί υποστηρικτές της παραμένουν δύσπιστοι για τις προθέσεις του Πούτιν, ανησυχώντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις συνομιλίες ως προπέτασμα καπνού για να αναπληρώσει τις εξαντλημένες δυνάμεις του και να σχεδιάσει μια νέα επίθεση.

Ο Ντέιβιντ Αραχαμία, επικεφαλής του κόμματος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο κοινοβούλιο και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας του Κιέβου, είπε στους FT ότι τα μέρη ήταν κοντά σε συμφωνία για τις εγγυήσεις ασφαλείας και την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, αλλά προέτρεψε να είμαστε προσεκτικοί σχετικά με τις όποιες προοπτικές για μια σημαντική πρόοδο.

«Όλα τα θέματα” είναι ”στο τραπέζι από την αρχή” των διαπραγματεύσεων, αλλά σε κάθε μεμονωμένο θέμα υπάρχουν αρκετά άλυτα σημεία», είπε ο Αραχαμία.

Ένα άλλο άτομο που ενημερώθηκε για τις συνομιλίες είπε ότι η Ουκρανία ανησυχεί ότι η Ρωσία αλλάζει τη θέση της σχεδόν μέρα με τη μέρα, τόσο σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική πίεση όσο και σε αιτήματα όπως η «αποστρατικοποίηση» του Κιέβου.

Ως μέρος της υπό εξέταση συμφωνίας, η Ουκρανία θα απέχει επίσης από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων πέρα από την εγκατάλειψη της επιδίωξής της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Σε αντάλλαγμα, η Ουκρανία θα λάβει αυτό που ο Αραχαμία αποκάλεσε «διατύπωση κοντά στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ» - σύμφωνα με το οποίο τα μέλη των συμμαχιών οφείλουν να βοηθούν το ένα το άλλο σε περίπτωση επίθεσης - για εγγυήσεις ασφαλείας από χώρες όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς , Γαλλία, Γερμανία, Κίνα, Ιταλία, Πολωνία, Ισραήλ και Τουρκία.

Οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία, ωστόσο, θα πρέπει να συμφωνηθεί με τους εγγυητές και να επικυρωθεί από τα κοινοβούλιά τους, είπε ο Ζελένσκι την Κυριακή.

Η Ουκρανία θα έθετε τη συμφωνία σε δημοψήφισμα αρκετούς μήνες πριν αλλάξει το σύνταγμά της, είπε ο Ζελένσκι - μια διαδικασία που θα μπορούσε να απαιτήσει τουλάχιστον έναν χρόνο.

«Το μόνο [θέμα] που επιλύθηκε είναι το είδος των διεθνών εγγυήσεων που αναζητά η Ουκρανία, αλλά». . . Πρέπει ακόμα να λάβουμε την έγκριση από τους εγγυητές, διαφορετικά η συμφωνία δεν θα μετουσιωθεί ποτέ», είπε ο Αραχαμία.

Το υπό εξέταση προσχέδιο του ανακοινωθέν αφήνει το μεγαλύτερο αγκάθι - τις προσπάθειες της Ουκρανίας να διεκδικήσει εκ νέου εδάφη που κατέλαβε η Ρωσία από το 2014 - να διευθετηθεί σε μια δοκιμαστική μελλοντική συζήτηση από τον Πούτιν και τον Ζελένσκι, είπαν οι πηγές στους FT.

Η Μόσχα, είπε ο Αραχαμία, απαιτούσε από την Ουκρανία να αναγνωρίσει τον έλεγχο της Ρωσίας στη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, καθώς και την αυτονομία των δύο περιοχών του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ στο Ντονμπάς που διοικούνται από αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία.

«Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ κανένα είδος συνόρων παρά μόνο όπως είναι στη Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας μας», είπε ο Αραχαμία. «Αυτό είναι το πιο κρίσιμο σημείο».

Προς το παρόν, η Ουκρανία ήταν έτοιμη να συζητήσει ορισμένα ανθρωπιστικά ζητήματα, όπως η αποκατάσταση της παροχής νερού της Κριμαίας και η δέσμευση ότι δεν θα προσπαθήσει ποτέ να ανακαταλάβει τη χερσόνησο με τη βία, είπαν οι πηγές.

Εάν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας και της Ρωσίας θα συναντηθούν στη συνέχεια για να συντάξουν χωριστά έγγραφα για την οριστικοποίηση των εγγυήσεων ασφαλείας και περαιτέρω συμφωνίες για κοινωνικά ζητήματα όπως η προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν προσπάθειες να κανονιστεί μια συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, αν και ο Πεσκόφ τη Δευτέρα είπε ότι δεν υπήρξε «καμία κίνηση» για την οργάνωση μιας τέτοιας συνάντησης.

22.54 Ο πρόεδρος Μπάιντεν ”δεν ανακαλεί” το σχόλιό του για την απομάκρυνση του Πούτιν από την εξουσία γιατί ”εξέφραζε την αγανάκτησή του”

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε απόψε ότι το σχόλιο που έκανε στη Βαρσοβία, ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θα έπρεπε να απομακρυνθεί από την εξουσία, αντικατοπτρίζει την κατακραυγή του και όχι μια στροφή στην αμερικανική κυβερνητική πολιτική.

Ταυτόχρονα ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι «δεν ανακαλεί» τις αμφιλεγόμενες δηλώσεις του, δεδομένου ότι εξέφραζαν την «αγανάκτησή» του, αφού είχε μόλις συναντηθεί με οικογένειες που εκτοπίστηκαν λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

REPORTER: Do you believe what you said that Putin can’t remain in power or do you now regret saying that?

BIDEN: I’m not walking anything back. …I wasn’t then, nor am I now, articulating a policy change. I was expressing moral outrage that I felt and I make no apologies for it. pic.twitter.com/r34DosKkfP

— JM Rieger (@RiegerReport) March 28, 2022

«Δεν τις ανακαλώ» και «δεν ζητώ συγγνώμη» είπε στους δημοσιογράφους για τις δηλώσεις του. «Εξέφραζα απλώς την αγανάκτησή μου (…) αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχουμε κάποια θεμελιώδη αλλαγή πολιτικής», συνέχισε. «Κανείς δεν πιστεύει ότι θα ρίξουμε τον Πούτιν», πρόσθεσε.

Όταν ρωτήθηκε αν αυτό το σχόλιο θα μπορούσε να προκαλέσει μια αρνητική αντίδραση από την πλευρά του Ρώσου προέδρου, ο Μπάιντεν απάντησε: «Δεν με νοιάζει τι πιστεύει…. Θα κάνει αυτό που σκοπεύει να κάνει».

Αναφερόμενος σε μια πιθανή συνάντηση με τον Ρώσο πρόεδρο, ο Μπάιντεν είπε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το τι θέλει να συζητήσει ο Πούτιν.

Ολες οι εξελίξεις

22:30 Η Ρωσία θα μελετήσει υλικό σε βίντεο όπου καταγράφεται φερόμενη κακομεταχείριση κρατουμένων, ενώ το Κίεβο αμφισβητεί την αξιοπιστία του

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι Ρώσοι ερευνητές θα εξετάσουν ένα βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο οποίο ουκρανικές δυνάμεις φέρονται να κακομεταχειρίζονται αιχμάλωτους Ρώσους στρατιώτες.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε ότι το βίντεο περιείχε «τερατώδεις εικόνες» που πρέπει να αξιολογηθούν νομικά και ότι όσοι συμμετείχαν σε αυτά που περιέγραψε ως βασανιστήρια, πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι.

Το Reuters δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα την αυθεντικότητα του βίντεο που επικαλείται το Κρεμλίνο.

Ερωτηθείσα σχετικά με το βίντεο κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο Sky News, η γενική εισαγγελέας της Ουκρανίας απάντησε ως εξής:

«Χρειαζόμαστε αποδείξεις», είπε τη Δευτέρα. «Εάν είναι ένοχοι στρατιώτες της ουκρανικής πλευράς, θα τους ανακρίνουμε και θα τους οδηγήσουμε στο δικαστήριο».

Νωρίτερα, ανώτεροι Ουκρανοί αξιωματούχοι είχαν ισχυριστεί πως το βίντεο είναι ψεύτικο.

″Προς το παρόν, κανείς δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την αλήθεια αυτού του βίντεο. Δεν είναι γνωστό πού συμβαίνει ή ποιοι είναι οι συμμετέχοντες”, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπος Oleksander Motuzyanyk.

Παρέπεμψε το Reuters σε σχόλια που έκανε ο Βαλέρι Ζαλούζνι, ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας, πριν ο Πεσκόφ ανακοινώσει τη ρωσική έρευνα για το βίντεο.

«Ο εχθρός παράγει και μοιράζει βίντεο, με την απάνθρωπη μεταχείριση των υποτιθέμενων ‘Ρώσων αιχμαλώτων’ από ‘Ουκρανούς στρατιώτες’ προκειμένου να δυσφημήσει τις ουκρανικές αμυντικές δυνάμεις», είπε ο Ζαλούζνι.

Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας σέβονται τους διεθνείς κανόνες, είπε ο Ζαλούζνι, κατηγορώντας τη Ρωσία ότι παράγει τέτοια βίντεο για να δυσφημήσει Ουκρανούς στρατιώτες. Δεν προσκόμισε κανένα στοιχείο για να στηρίξει την κατηγορία του.

Ο Σέρχι Nικιφόροφ, εκπρόσωπος Τύπου του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι είπε ότι το βίντεο πρέπει να αξιολογηθεί ”στο πλαίσιο τόσο πραγματικού όσο και πληροφοριακού πολέμου”. Δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

22:14 Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας ευχαριστεί την Τουρκία για τη μεσολάβηση της στον επόμενο γύρο συνομιλιών με τη Ρωσία

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ευχαρίστησε τη Δευτέρα την Τουρκία για τη φιλοξενία που θα παρέχει στον επόμενο γύρο συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας.

Μετά από τηλεφωνική εποκοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο Κουλέμπα έγραψε στο Twitter ότι «είναι ευγνώμων στην Τουρκία που φιλοξένησε τον επόμενο γύρο ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. Ελπίζω ότι υπό την ηγεσία της τουρκικής μεσολάβησης αυτές οι διαπραγματεύσεις θα φέρουν αποτελέσματα που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντα της ειρήνης στην Ουκρανία και την ασφάλειά μας».

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ο πιο φιλόδοξος στόχος του Κιέβου στις συνομιλίες με την αντιπροσωπεία της Μόσχας είναι μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.

Μιλώντας στη δημόσια τηλεόραση της Ουκρανίας, ανέφερε ότι «το ελάχιστον θα ήταν (συμφωνία) για ανθρωπιστικά ζητήματα και το μέγιστο η επίτευξη συμφωνίας για κατάπαυση του πυρός», απαντώντας σε ερώτηση για το πλαίσιο του τελευταίου γύρου των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων.

Call with FM @MevlutCavusoglu. Grateful to Turkey for hosting the next round of peace talks between Ukraine and Russia. I hope that under Turkish mediation leadership these negotiations will bring results serving the interests of peace in Ukraine and our security.

— Dmytro Kuleba (@DmytroKuleba) March 28, 2022

Οι συνομιλίες Ρωσίας-Ουκρανίας πρόκειται να επαναληφθούν κατ′ ιδίαν στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ, οι διήμερες συνομιλίες μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας θα ξεκινήσουν την Τρίτη 29 Μαρτίου, στις 10:30, στο Παλάτι του Ντολμάμπαχτσε στην Κωνσταντινούπολη.

22:00 Reuters: Ο κυβερνήτης της περιφέρειας Ρίβνε της Ουκρανίας λέει ότι μια αποθήκη πετρελαίου χτυπήθηκε από ρουκέτα

Κατά τη διάρκεια μιας σύντομης ομιλίας βίντεο, ο Βιτάλι Kοβάλ, επικεφαλής της περιφερειακής διοίκησης του Ρίβνε στη βορειοδυτική Ουκρανία, είπε ότι δεξαμενές πετρελαίου χτυπήθηκαν από ρωσικές δυνάμεις, όιπως αναφέρει το Euromaidan Press.

Keywords
ρωσία, ρωσία, financial times, sky news, times, ηλεκτρικος, νατο, νέα, ηπα, γαλλια, δημοψηφισμα 2015, υπουργοι, reporter, putin, power, twitter, σημαίνει, reuters, sky, news, αποδειξεις, turkey, hosting, peace, ukraine, russia, hope, turkish, security, μμε, πετρελαιο, press, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, συνταγμα, δημοψηφισμα, κοινωνικη συμφωνια, χρυση αυγη, νεκρος συνταγμα, αλλαγη ωρας 2012, εκλογες ηπα, αλλαγη ωρας 2013, αποτελεσματα, βιντεο, χωρες, το θεμα, γερμανια, ηγεσια, ηνωμενο βασιλειο, ηπα, θαλασσα, θεμα, ισραηλ, ιταλια, κινα, κωνσταντινουπολη, μμε, ουκρανια, πιεση, πλαισιο, ρωσικα, τηλεοραση, ωρα, news, reuters, russia, times, turkey, ukraine, αρθρο, ατομο, γυρος, δεξαμενες, δευτερα, δηλωσεις, εγγραφα, ειπαν, ειπε, επρεπε, ερευνα, ερχονται, εχθρος, ζητα, ιδια, ειδος, καναδας, κιεβο, λεπτομερειες, ληξη, μηνες, μοσχα, νατο, νερο, πολωνια, πουτιν, ρευμα, συζητηση, συνεχεια, σχολια, τουρκια, τομη, τρια, τριτη, συμπτωματα, φορα, ψευτικο, ασφαλεια, sky, security, ετοιμη, financial times, hope, hosting, κυριακη, ουδετερο, peace, πηγες, power, press, putin, ρωσοι, σημαίνει, sky news, turkish, υλικο
Τυχαία Θέματα