Α. Κούγιας κατά γιατρών για την υπόθεση Πισπιρίγκου: «Ενορχηστρωμένη αναξιοπιστία»

Ευθύνες στους γιατρούς συνεχίζει να επιρρίπτει ο Αλέξης Κούγιας, συνήγορος υπεράσπισης στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, για το θάνατο της 9χρονης κόρης της Τζωρτζίνας.

Ο ίδιος πάντως εισέπραξε μία αιχμηρή απάντηση από τον διευθυντή της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών, Ανδρέα Ηλιάδη, που ανέλαβε την Τζωρτζίνα μετά την ανακοπή και τον οποίο κατηγόρησε για εμπορία οργάνων, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. “Οι παιδικές καρδιές δεν αγοράζονται, αλλά δωρίζονται” ανέφερε ο κ.

Ηλιάδης.

Εμμένοντας στην υπερασπιστική του γραμμή, ο κ. Κούγιας σημείωσε πάντως κατά την ακροαματική διαδικασία πως υπήρξε «ενορχηστρωμένη αναξιοπιστία των μαρτύρων» – σ.σ. των γιατρών που κατέθεσαν – υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως «έχει προκύψει εντελώς η κατάρρευση του κατηγορητηρίου από τις καταθέσεις των ιατρών του Καραμανδάνειου» και υποβάλλοντας ακόμη μία μήνυση για ψευδή κατάθεση αυτή τη φορά σε βάρος του αναισθησιολόγου Γιάννη Χασαπόπουλου, που έκανε την ανάνηψη της Τζωρτζίνας, ζητώντας να διαβιβαστούν τα πρακτικά της δίκης στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.

Το στοιχείο- κλειδί της κεταμίνης

Μάλιστα, ο κ. Κούγιας κατά την εξέταση του Ανδρέα Ηλιάδη επανήλθε στο θέμα της κεταμίνης, για τη χρήση της οποίας έχει κατηγορηθεί η Ρούλα Πισπιρίγκου και αναφερόμενος στο ρόλο του αναισθησιολόγου.

«Ο μάρτυρας για πρώτη φορά στο ακροατήριο είπε ότι η Τζωρτζίνα είχε πολλά σάλια και δυσκολεύτηκε στη διασωλήνωση. Κάτι τέτοιο δεν έχει γραφτεί στα ιατρικά έγγραφα ούτε ειπώθηκε στην ανάκριση» είπε ο κ. Κούγιας και συνέχισε λέγοντας πως «ο Ανδρέας Ηλιάδης είπε εδώ ότι η κεταμίνη δημιουργεί σιελόρροια. Αυτή η εκ πρώτης όψεως αδιάφορη αναφορά Ηλιάδη καταλάβαμε γιατί έγινε».

Ακολούθησε η εξέταση του εντατικολόγου Ανδρέα Ηλιάδη από τον Αλέξη Κούγια.

Κούγιας: Γιατί σας τηλεφώνησε ο κ. Κοτσώνης;

Μάρτυρας: Από το 2007 που έχω αναλάβει ζητάω να ενημερώνομαι για όλα τα περιστατικά. Και θέλω να είμαι εκεί. Ακούγεται ουτοπικό… Θέλω να είμαι παρών σε κάθε δύσκολο περιστατικό.

Κούγιας: Ύποπτο ακούγεται… Σας είπαν συνολικό χρόνο διαδικασίας ανάνηψης;

Μάρτυρας: Η συνομιλία ήταν σύντομη. Μου είπε ότι η καρδιακή αναζωογόνηση διήρκησε 40-50 λεπτά. Ήταν μεγάλος χρόνος.

Κούγιας: Πότε ειδοποιήθηκε το νοσοκομείο του Ρίου;

Μάρτυρας: Ήμουν περίπου 20 λεπτά με μισή ώρα πριν φτάσει το περιστατικό στο νοσοκομείο. Εγώ δηλαδή έφτασα περίπου στις 20.00 και το περιστατικό 20.30.

Κούγιας: Το περιστατικό έγινε στις 18.30. Σας έχει απασχολήσει ο χρόνος της ανακοπής, ο χρόνος που διήρκεσε, ο χρόνος που ειδοποιηθήκατε;

Μάρτυρας: Είναι πολύ σημαντικά αυτά που ρωτάτε και μπορώ να τα αναλύσω.

Ο συνήγορος της Ρούλας Πισπιρίγκου επέμεινε σχετικά με τους χρόνους που συνέβησαν όλα, υποστηρίζοντας ότι η Τζωρτζίνα επανήλθε στις 19.30 και έφτασε στο νοσοκομείο του Ρίου στις 20.30, δηλαδή μια ώρα αργότερα. «Οι διαδικασίες είναι σε χώρο εκτός της αρμοδιότητας μου. Δεν ήμουν παρών, δεν μπορώ να γνωρίζω» απάντησε ο κ. Ηλιάδης.

Δίκη Πισπιρίγκου: Τα “καρφιά” Ηλιάδη κατά Κούγια

Ο διευθυντής της ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Πατρών απάντησε νωρίτερα με “καρφιά” στον ποινικολόγο με αφορμή τις σε βάρος του κατηγορίες περί εμπορίας οργάνων, όπως έγραψε το dikastiko.gr

«Οι παιδικές καρδιές δεν αγοράζονται, αλλά δωρίζονται. Ήρθα να καταθέσω τον καθαρό ιατρικό μου λόγο, την καθαρή ιατρική αλήθεια, θέλω και θα συνεχίσω να είμαι η φωνή της Τζωρτζίνας» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Ασυντόνιστοι μεταξύ τους ιατρικοί όροι που δε μπορούν με τίποτα να ενωθούν, δημιουργούν παρεξηγήσεις. Σήμερα βρίσκονται στο ακροατήριο μέλη του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων και της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, επικράτησε ένταση όταν ο Αλέξης Κούγιας εξαπέλυσε βολές κατά του κ. Ηλιάδη, κατηγορώντας τον για εμπορία οργάνων, ενώ υπέβαλλε αίτημα για κλήση σε κατάθεση των Χριστίνα Τσάκωνα, Σωκράτη Τσαντίρη, Αγγελική Τσιόλα για να εξεταστούν κατ’ αντιπαράσταση μαζί του.

Σφοδρές αντιδράσεις

Οι καταγγελίες που έκανε ο Αλέξης Κούγιας στη δίκη Πισπιρίγκου κατά του γιατρού Ηλιάδη σχετικά με “εμπορία οργάνων” αλλά και η κατηγορία πως προχώρησε σε ψύξη του εγκεφάλου της 9χρονης Τζωρτζίνας, πυροδότησαν θύελλα αντιδράσεων, με τον γνωστό ποινικολόγο πάντως να επιμένει και να προειδοποιεί με προσφυγές στη Δικαιοσύνη.

«Η ψύξη του εγκεφάλου που είπε ο κ. Κούγιας δεν υπάρχει. Η υποθερμία, εάν εννοεί αυτό είναι μία θεραπευτική μέθοδος για να σωθεί το παιδί που βρίσκεται σε κώμα και βελτιώνει την επιβίωση» σημείωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Γιώργος Παπαθεοδωρίδης, λέγοντας πως η δωρεά οργάνων είναι μία ελεγχόμενη διαδικασία και τα όργανα προωθούνται προς τις μονάδες μόνο από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και δεν μπορεί να κατευθύνει ο γιατρός που θα πάνε τα όργανα.

«Αυτό που μπορώ να διαβεβαιώσω είναι πως σε οποιαδήποτε ΜΕΘ δεν μπορεί να γίνει οτιδήποτε άλλο πέρα από την νόμιμη διαδικασία. Η δωρεά οργάνων είναι μία ελεγχόμενη διαδικασία και τα όργανα προωθούνται προς τις μονάδες μόνο από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων και δεν μπορεί να κατευθύνει ο γιατρός που θα πάνε τα όργανα. Μόνο στην Ιταλία προσφέρονται τα όργανα που είναι για μεταμόσχευση και δεν χρησιμοποιούνται εδώ. Υπάρχει διακρατική συμφωνία και τα παιδιά νοσηλεύονται στην Ιταλία» ανέφερε, μιλώντας στο Mega.

«Θέλω να πιστεύω πως μεμονωμένες απόψεις δεν θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα αναφορικά με τις μεταμοσχεύσεις. Η ψύξη του εγκεφάλου που είπε ο κ. Κούγιας δεν υπάρχει. Η υποθερμία, εάν εννοεί αυτό είναι μία θεραπευτική μέθοδος για να σωθεί το παιδί που βρίσκεται σε κώμα και βελτιώνει την επιβίωση. Θέλω να πιστεύω πως θα λήξει η παρανόηση. Τους τελευταίους μήνες έχει αυξηθεί η προσφορά από τους δότες» πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Απόλυτη στήριξη παρείχε από την πρώτη στιγμή και ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης προς τον Α. Ηλιάδη μετά τις κατηγορίες για “εμπορία οργάνων” που δέχθηκε στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου από τον συνήγορό της Αλέξη Κούγια, γεγονός μάλιστα που οδήγησε σε νέες αιχμές από τον ποινικολόγο.

Πηγή: dikastiko.gr

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΠήλιο: Στο δικαστήριο αφού τον δάγκωσε και του έκοψε κομμάτι μύτηςΚολωνός: Γι άλλους έξι μήνες στη φυλακή η μητέρα της 12χρονηςΔίκη Aλκη Καμπανού: «Μακάρι να μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω» είπε ο πρώτος κατηγορούμενος
Keywords
Τυχαία Θέματα