Διανόηση και Πολιτική

Στα μεγάλα ονόματα της επιστήμης, της φιλοσοφίας, της διανόησης στη Γερμανία που συνέβαλαν στις κορυφές πνευματικές κατακτήσεις του Ανθρώπου, του Καντ, του Χέγκελ, του Γκάους, του Άινστάϊν, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Joakim Gauck, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψη στο Βερολίνο.

Αλλά και για τους σύγχρονους, μίλησε αφού επικαλέστηκε το Νομπελίστα Harald zur Hausen. Φρόντισε βέβαια να αναφερθεί στην καθοριστική βοήθεια του Χέλμουντ Σμιτ,
χάρις στην αγαστή συνεργασία του με τον Κων. Καραμανλή, για να καταστεί η Ελλάδα το δέκατο μέρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας.

Ευρωπαϊκές υποχρεώσεις

Η χώρα μας, είπε, όχι μόνο με βάση τον κλασικό πολιτισμό της, θεμέλιο του σύγχρονου ευρωπαϊκού πολιτισμού και της σύγχρονης ιστορικής διαδρομή της, δε διανοείται το μέλλον της δίχως την Ευρωπαϊκή της προοπτική. Η Ελλάδα δεν μπορεί να επιβιώσει εκτός Ε.Ε. και Ευρωζώνης.

Ο Έλληνας Πρόεδρος τόνισε πως θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας και παράλληλα ζήτησε την αναδιάρθρωση (και όχι διαγραφή) του χρέους.

Αυτά τόσο στη συζήτησή του με τον Γερμανό ομόλογό του, όσο και με την Καγκελάριο Μέρκελ, την οποία χαρακτήρισε «μεγάλη πολιτικό», «η πορεία της», είπε, «είναι θαρραλέα και την θαυμάζει στην προσφυγική της πολιτική», σε συνέντευξή του στην Γερμανική Sneddentsche Zeitung.

«Η Ελλάδα θα εκπληρώσει την υποχρέωσή της, στο ακέραιο, αλλά και οι εταίροι πρέπει να εκπληρώσουν τις δικές τους», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος στην ελάφρυνση του χρέους, όχι κούρεμα, διευκρίνισε. Το «Όσα συμφωνηθηκαν πρέπει να τηρούνται», ισχύει όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για τους εταίρους μας, είναι βασικός κανόνας της Ε.Ε.

Ανοιχτοί ορίζοντες

Κατά την επίσκεψή του στην Γερμανία, ενδιαφέρον είχε η σύντομη συνάντηση του Έλληνα Προέδρου με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi, συνάντηση που, πραγματικά, δεν συνηθίζεται...

Όμως ο κ. Παυλόπουλος ήθελε να δείξει, όπως είπε, την σημασία που δίνει η χώρα μας σε έναν από τους κυριότερους θεσμούς της Ε.Ε. στο οικονομικό της σύστημα, και ιδίως στο τραπεζικό. Και αυτό σε μια περίοδο τόσο κρίσιμη για τη χώρα μας.

Ο Ευρωπαίος τραπεζίτης φέρεται να προέβλεψε με αισιοδοξία πως εάν η Ελλάδα βιαστεί και ολοκληρωθεί η αξιολόγηση στις επόμενες εβδομάδες, τότε θα έχει μπροστά της ανοιχτό ορίζοντα.

Το μεταναστευτικόο πρόβλημα είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ε.Ε. αφορά στην διεθνή ασφάλεια, την οικονομική παράμετρο και την ανθρωπιστική προοπτική. Είπε ο Έλληνας Πρόεδρος στους συνομιλητές του.

Οι πρωτόγνωρες προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη προκαλούνται κυρίως από τις εστίες πολέμου στη Μ. Ανατολή. Και ιδίως στη Συρία. Εάν αυτές δεν εξαλειφθούν, το πρόβλημα δεν θα επιλυθεί οριστικώς.
Και κάλεσε την Τουρκία , που επίσης εμπλέκεται στο θέμα, να τηρήσει τις υποχρεώσεις της.

Αθήνα Μόσχα

«Είναι η σειρά σας να έρθετε στην Αθήνα», είπε ο Έλληνας Πρόεδρος προς τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο συναντήθηκε στο Κρεμλίνο, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα. «Μεγάλο Ηγέτη ενός Μεγάλου Λαού» τον προσφώνησε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος. «Θα έχουμε την χαρά να σας δεχτούμε», πρόσθεσε. Είναι δεδομένο, μάλιστα, πως με την συνάντηση συτή των δύο Προέδρων στη Ρωσική πρωτεύουσα εγκαινιάστηκε το Έτος Ελλάδας - Ρωσίας το 2016.

Οι όποιες διαφορές Ρωσίας - Ε.Ε. μπορούν να λυθούν, είπε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Και είναι ήσσονος σημασίας μπροστά στην πρόκληση σε πλανητικό επίπεδο να εμπεδωθεί η ειρήνη στη Μ. Ανατολή και κυρίως στη Συρία και να αντιμετωπισθούν οι τρομοκράτες του Ισλαμικού Κράτους ως εγκληματίες κατά της ανθρωπότητας.

Ήταν όλο αυτό ένα μεστό, χρήσιμο και ελπίζουμε αποτελεσματικό για την χώρα μας επίσημο ταξίδι του Έλληνα Προέδρου στη Ρωσία και Γερμανία, μεγάλες χώρες με αποφασιστικό ρόλο στην Ελληνική και Ευρωπαϊκή κρίση.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα