«Εδω Πολυτεχνείο»: Το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Μακρή με σπάνιες μαρτυρίες των πρωταγωνιστών της αντιστασιακής δράσης

Με την ταινία-ντοκιμαντέρ «Εδώ Πολυτεχνείο», ο Δημήτρης Μακρής παρουσίασε ένα μοναδικό, ιστορικό ντοκουμέντο για την εξέγερση του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973, μεταφέροντας στην οθόνη το κλίμα και τα γεγονότα εκείνων των ημερών αλλά και αυτών που ακολούθησαν.

Το δραματοποιημένο αυτό ντοκιμαντέρ, που γυρίστηκε αμέσως μετά τα γεγονότα της εξέγερσης και προβλήθηκε το 1974, βοήθησε την διεθνή κοινή γνώμη να κατανοήσει την πολιτική κατάσταση κατά τη διάρκεια της δικτατορίας και να ευαισθητοποιηθεί σχετικά με τα όσα συνέβαιναν τότε στη χώρα. Πολλές από τις σκηνές του «Εδώ Πολυτεχνείο»,

που αφορούσε σε μια από τις πιο εμβληματικές δράσεις του αντιφασιστικού αγώνα, είχαν καταγραφεί από τους ίδιους φοιτητές-πρωταγωνιστές της αντιστασιακής δράσης μέσα στο Πολυτεχνείο.

Ο Μακρής, που τότε φοιτούσε στην Ιταλία, θεώρησε χρέος του προς τον αγώνα των φοιτητών να γυρίσει την ταινία, σε σενάριο που έγραψε μαζί με τους Δημοσθένη Δεφαράνα και Nicola Crocetti (Νίκο Σταυρόπουλο). Ένα μεγάλο μέρος των γυρισμάτων, πραγματοποιήθηκε στο Μιλάνο κι αυτό έκανε την παραγωγή της ταινίας, ακόμα πιο δύσκολη. Το υλικό που χρησιμοποίησε προήλθε από Έλληνες και ξένους φωτορεπόρτερ, οι οποίοι αποτύπωναν κρυφά τις κινητοποιήσεις εντός και εκτός του χώρου του Πολυτεχνείου. Στο πλευρό του σκηνοθέτη βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή Ιταλοί και Ελληνες φοιτητές του Μιλάνου, ωστόσο λίγοι κατάφεραν να παραμείνουν μέχρι την ολοκλήρωση του έργου του.

Η μουσική που ακούγεται στο ντοκιμαντέρ είναι του Μίκη Θεοδωράκη. Την αφήγηση στην ελληνική εκδοχή του ντοκιμαντέρ έκανε ο Αλέξανδρος Παναγούλης, ενώ για την ιταλική, ο γερουσιαστής Ουμπέρτο Τερρατσίνι.

Το «Εδώ Πολυτεχνείο» προβλήθηκε την πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας το 1974 και παιζόταν όλη τη μέρα, λόγω της θεματικής στον Αντιφασιστικό Αγώνα.

Με πληροφορίες από τη Μηχανή του Χρόνου

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ... Επτά κείμενα για την 46η επέτειο του Πολυτεχνείου Φάκελοι κοινωνικών φρονημάτων: Μιλήσαμε με έναν ιστορικό για την καταστροφή τους και τη σημασία τους σήμερα Η 46η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου σε εικόνες
Keywords
Τυχαία Θέματα