Ενταση στη Λυρική με τον Οθέλλο: Η αφιέρωση στην Ουκρανία και η αντίδραση συνδικαλιστών

Με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε πλήρη εξέλιξη, η Εθνική Λυρική Σκηνή αφιέρωσε την παράσταση του «Οθέλλου» που δόθηκε το Σάββατο 5 Μαρτίου, στην Ουκρανία και τους κατοίκους της, ενώ κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα αθώα θύματα του πολέμου.

Τυλιγμένος με τη σημαία της Ουκρανίας, ο χορευτής του Μπαλέτου της ΕΛΣ, Γιάννης Μητράκης, ανέβηκε στη σκηνή πριν από την έναρξη της παράστασης «Οθέλλος», η οποία σηματοδοτεί την πρώτη συνεργασία

του πολυβραβευμένου Ρόμπερτ Ουίλσον με την ΕΛΣ, και είπε στα ελληνικά και τα αγγλικά τα εξής:

«Καλησπέρα σας. Ονομάζομαι Γιάννης Μητράκης και είμαι χορευτής του Μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Ο πατέρας μου είναι Έλληνας και η μητέρα μου Ουκρανή. Εδώ και δέκα μέρες η χώρα της μητέρας και των παππούδων μου βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, μετά την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων.

Εκ μέρους όλων των εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής θα ήθελα να σας πω ότι η αποψινή παράσταση αφιερώνεται στην Ουκρανία και τους κατοίκους της, οι οποίοι ζουν δραματικές στιγμές. Ας γίνει η τέχνη και ο πολιτισμός η φωνή όλων μας για την άμεση λήξη αυτού του πολέμου».

Το κοινό χειροκρότησε τον χορευτή και στη συνέχεια τήρησε ενός λεπτού σιγή.

Στο διάλειμμα ωστόσο, πριν από την έναρξη του δεύτερου μέρους, περί τα 15 άτομα από τη Χορωδία, μέλη του ενός από τα δύο συνδικαλιστικά σωματεία εργαζομένων, θέλησαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να διαμαρτυρηθούν για την απόφαση της ΕΛΣ να αφιερώσει τη χθεσινή παράσταση στην Ουκρανία, θεωρώντας ότι η αναφορά ήταν μονομερής. Το κοινό στη μεγάλη πλειοψηφία -όχι συνολικά, καθώς υπήρξαν και θεατές που υποστήριξαν την κίνηση των συνδικαλιστών- αποδοκίμασε έντονα την κίνηση διαμαρτυρίας.

Τελικά, αποχώρησαν από τη σκηνή μετά από παρέμβαση του διάσημου Λετονού τενόρου Αλεξάντρς Αντονένκο ο οποίος ερμηνεύει τον ρόλο του τίτλου, για να συνεχιστεί η παράσταση.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...«Σμύρνη, η καταστροφή μιας κοσμοπολίτικης πόλης, 1900-1922»: Το ντοκιμαντέρ της Μαρίας ΗλιούΦεστιβάλ Τορόντο: Καλωσορίζει ανεξάρτητους Ρώσους σκηνοθέτες αλλά όχι επίσημες αντιπροσωπείεςΟδησσός, Μαριούπολη: Η διαδρομή του Ελληνισμού της Ουκρανίας μέσα στον χρόνο
Keywords
Τυχαία Θέματα