Επιστρέφουν οι θεσμοί: Στο μικροσκόπιο δημοσιονομικά και Ασφαλιστικό

Στην τελική ευθεία μπαίνουν από σήμερα Παρασκευή οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών εν όψει της επιστροφής των επικεφαλής στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα. Τον δρόμο για την επάνοδο των ελεγκτών άνοιξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, βάζοντας παράλληλα και την ατζέντα των θεμάτων που θα εξετάσουν οι επικεφαλής κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης.

Δημοσιονομικά και Ασφαλιστικό βρίσκονται στις πρώτες θέσεις και όπως έχει γίνει ξεκάθαρο και για τα δύο δεν θα είναι εύκολο να βρεθεί κοινός
τόπος.

Στα δημοσιονομικά τουλάχιστον για το 2016 φαίνεται πως μετά και τα αποτελέσματα του 2015 οι δανειστές έχουν αμβλύνει τις απαιτήσεις τους, παραμένει ωστόσο ανοιχτό το δημοσιονομικό κενό της διετίας 2017-2018, ύψους τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ για το οποίο ζητούν μέτρα που θα αποτυπωθούν στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πρόγραμμα.

Δύσκολη είναι και η διαπραγμάτευση στο μέτωπο των κόκκινων δανείων, καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δανειστές επιμένουν για πλήρη απελευθέρωση της πώληση όλων των δανείων.

Οι δανειστές επιμένουν στην απελευθέρωση της πώλησης τόσο στεγαστικών όσο και των δανείων που έχουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, γεγονός που θεωρείται δεδομένο ότι θα προκαλέσει εμπλοκή στη διαπραγμάτευση

Η μάχη του Ασφαλιστικού

Ανοιχτά παραμένουν όλα τα μέτωπα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό αναφορικά με το Ασφαλιστικό. Το υπουργείο έχει επιδοθεί σε διπλή διαπραγμάτευση με τους επαγγελματικούς φορείς βάζοντας νέες προτάσεις στο τραπέζι αλλά και με τα τεχνικά κλιμάκια, με τον υπουργό Εργασίας να θέτει ως στόχο το νομοσχέδιο να έχει ψηφιστεί έως τις 22 Φεβρουαρίου.

Τις τελευταίες δύο ημέρες στο υπουργείο Εργασίας υπάρχει αναβρασμός, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι οι τεχνοκράτες των θεσμών δεν έχουν ζητήσει επιπλέον ποσοτικά στοιχεία, αλλά παραμένουν στις τεχνικές συζητήσεις.

Πηγές του υπουργείου Εργασίας αναφέρουν ότι σε αυτό τον κύκλο επαφών οι δανειστές δεν έχουν κάνει καμία αναφορά σε περαιτέρω μειώσεις στις συντάξεις, χωρίς ωστόσο να αυτό να σημαίνει ότι οι επικεφαλής δεν θα εγείρουν τέτοιο θέμα.

Τα ανοιχτά μέτωπα

Αρμόδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι η μάχη στο Ασφαλιστικό θα δοθεί σε 5 βασικούς τομείς οι οποίοι αφορούν:

- Το βασικό πυρήνα της ελληνικής πρότασης που είναι η θέσπιση ενιαίου συντελεστή υπολογισμού των εισφορών στο 20% για όλους τους ασφαλισμένους. Αν και τις τελευταίες ημέρες, μετά και τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, η κυβέρνηση έχει ρίξει νερό στο κρασί της προτείνοντας ελαφρύνσεις για τους επαγγελματίες με κλιμακωτή μετάβαση στον ενιαίο συντελεστή, είναι δεδομένο ότι οι δανειστές δεν βλέπουν θετικά το γεγονός ότι η κυβερνητική πρόταση βασίζεται στην αύξηση των εσόδων και όχι στην περικοπή των δαπανών.

Οι πιέσεις που ασκούνται κυρίως από την πλευρά του ΔΝΤ, έχουν να κάνουν με την απαίτηση των δανειστών για άμεση απόδοση των μέτρων προκειμένου το σύστημα να καταστεί βιώσιμο από φέτος και όχι σε βάθος τριετίας ή πενταετίας.

Ως εκ τούτου οι απαιτήσεις αυτές οδηγούν σε μεγαλύτερες περικοπές στις υφιστάμενες συντάξεις, καθώς το Ταμείο εκτιμά ότι το βάρος δεν θα πρέπει να το σηκώσουν μόνο όσοι δεν έχουν βγει ακόμα στη σύνταξη.

- Την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών με στόχο να μην υπάρξουν μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις. Παράγοντες του υπουργείου Εργασίας εξηγούν στην HuffPost Greece, ότι η μάχη θα δοθεί με στόχο να περάσει η κυβερνητική πρόταση για αύξηση των εισφορών κατά 1,5%. Σε αυτή την προσπάθεια η κυβέρνηση εκτιμά ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό όπλο τη συμφωνία που έχει κάνει με τους εργοδοτικούς φορείς, προκειμένου να πείσει κυρίως το ΔΝΤ το οποίο αντιδρά ακόμα στην πρόταση.

Ωστόσο, όπως έχει γράψει η HuffPost Greece εάν οι δύο παραπάνω προτάσεις δεν γίνουν αποδεκτές από τους δανειστές, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε εναλλακτικό σχέδιο, ούτε ισοδύναμα μέτρα και ως εκ τούτου θα οδηγηθούμε εκ των πραγμάτων σε μεγαλύτερες περικοπές συντάξεων.

- Τις κύριες συντάξεις καθώς πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι σε αυτή τη φάση οι δανειστές έχουν αποδεχθεί να μην υπάρξουν μειώσεις, χωρίς ωστόσο να μπορούν να εγγυηθούν ότι θα διασωθούν και οι επικουρικές ή τα μερίσματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές έχουν θέσει ως όρο για το «πάγωμα» των κύριων συντάξεων να υπάρξει μεγαλύτερη μείωση των ποσοστών αναπλήρωσης τουλάχιστον για αυτούς που έχουν λιγότερα από 35 χρόνια ασφάλισης. Με αυτό τον τρόπο εκτιμούν ότι μπορεί το σύστημα να καταστεί βιώσιμο χωρίς να υπάρξουν περικοπές στις κύριες συντάξεις, ενώ παράλληλα θα δοθούν κίνητρα παραμονής στην εργασία για περισσότερα χρόνια.

- Τη θέσπιση της Εθνικής σύνταξης στα 15 χρόνια ασφάλισης χωρίς κανένα εισοδηματικό κριτήριο η οποία παραμένει «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση. Στο Μέγαρο Μαξίμου επιμένουν ότι η Εθνική σύνταξη θα πρέπει να παραμείνει για όλους ως βάση υπολογισμού της τελικής σύνταξης, ενώ παράλληλα να αποτελέσει «δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας».

Ωστόσο, οι δανειστές επιμένουν ότι θα πρέπει να θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια προκειμένου να λαμβάνουν μειωμένη Εθνική σύνταξη ή να μην την λαμβάνουν και καθόλου, όσοι έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές και ξεπερνούν το όριο που θα οριστεί από την κυβέρνηση και τους θεσμούς.

- Τη δημιουργία ενός ενιαίου Ταμείου για όλους τους ασφαλισμένους με κοινά κριτήρια υπολογισμού συντάξεων και ενιαίες ασφαλιστικές εισφορές. Αν και σε πρώτη φάση η δημιουργία του Ταμείου είχε γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση και είχε προβλεφθεί και στο προσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, τα τελευταία 24ώρα οι αγροτικές κινητοποιήσεις έχουν οδηγήσει το Μέγαρο Μαξίμου να σκέφτεσαι να υπάρχει ένας βαθμός αυτονομίας για τον ΟΓΑ, προκειμένου να περιορίσει τις αντιδράσεις των αγροτών.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα