Γιατί οι νέοι και υγιείς άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν από τον κορονοϊό

Ο κορονοϊόςέχει προσβάλλει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των Ηνωμένων Πολιτειών.

Και ενώ η πλειονότητα των περιπτώσεων COVID-19 εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό ηλικιωμένοι, ενήλικες ή εκείνοι με προβλήματα υγείας, οι ειδικοί τονίζουν ότι ο κορονοϊός μπορεί επίσης να είναι εξαιρετικά επικίνδυνος για τους νέους και τους υγιείς.

«Δυστυχώς έχουμε δει πολύ νέους ανθρώπους να έχουν προσβληθεί σοβαρά από τον κορονοϊό»,λέει

στην HuffPost, ο Έρον Γκλατ, διευθυντής του τμήματος επιδημιολογίας και μολυσματικών ασθενειών στο νοσοκομείο Μάουντ Σάιναϊ Σάουθ Νάσο στο Χίουλετ της Νέας Υόρκης (Mount Sinai South Nassau in Hewlett, New York).

«Υπάρχουν άνθρωποι που είναι στα 20, στα 30, στα 40, και σίγουρα στα 50 τους, που δυστυχώς αρρωσταίνουν πολύ σοβαρά.Είναι μύθος ότι οι υγιείς νέοι δεν έχουν λόγο να ανησυχούν».

Να γιατί οι νέοι ή και οι υγιείς άνθρωποι πρέπει να προσέχουν να μην προσβληθούν από τον κορονοϊό και τι πρέπει να κάνουν γι′ αυτό.

Τα αρχικά δεδομένα οδήγησαν τους ειδικούς να πιστεύουν πως οι νέοι άνθρωποι δεν ήταν τόσο ευάλωτοι

Ο COVID-19 είναι ένα νέο είδος κορονοϊού, κάτι που σημαίνει πως οι επιστήμονες έχουν ελάχιστα δεδομένα στα χέρια τους.

«Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας για τον κορονοϊό που ήρθαν από την Κίνα, ανέφεραν πως οι νέοι σε ηλικία έτειναν να έχουν πιο ήπια κρούσματα της νόσου», αναφέρει στην HuffPost, η διευθύντρια του ιατρικού κέντρου EHE Health, στην Ουάσινγκτον, Σίμα Σάριν.

«Αλλά τώρα γνωρίζουμε, καθώς βιώνουμε τον ιό από πρώτο χέρι, πως υπάρχουν περιπτώσεις νεαρών ενηλίκων και παιδιών, που αρρωσταίνουν ή και πεθαίνουν από τον ιό».

Οι αρχικές οδηγίες είχαν ως επίκεντρο τους ηλικιωμένους και αυτούς με ασθενές ανοσοποιητικό σύστημα μας λέει η Τζάνετ Νίσουατ, γιατρός έκτακτων περιστατικών με έδρα τη Νέα Υόρκη. Κάτι που επαληθεύεται πλήρως με τα μέχρι στιγμής δεδομένα.

Αποτέλεσμα ήταν πολλοί άνθρωποι που δεν ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες να μην πάρουν σοβαρά τον ιο COVID-19. Υπάρχουν κάποιοι που ζητούν άρση των μέτρων και της οδηγίας #Μένουμε_Σπίτι.

Όμως, καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται, ολοένα κι εντονότερα υπάρχουν περισσότερα δεδομένα σχετικά με το ποιος έχει σοβαρές πιθανότητες να προσβληθεί. Και τα νεαρά αλλά και υγιή άτομα δεν είναι τόσο ασφαλή όσο νομίζουν.

«Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δημοσίευσε τον Μάρτιο στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, 38% των ανθρώπων που νοσηλεύτηκαν λόγω κορονοϊού ήταν ηλικίας 25 έως 54 ετών. Όσο για αυτούς που εισήχθησαν στην εντατική, οι μισοί από αυτούς ήταν ηλικίας κάτω των 65 ετών», δηλώνει η Σάριν.

Το να είναι κάποιος νέος ηλικιακά η υγιής, επ′ ουδενί δεν σημαίνει πως ο κορονοϊός δεν μπορεί να τον προσβάλλει.

Ο τρόπος ζωής των νεαρών ενηλίκων είναι πιθανό να τους εκθέτει στον κίνδυνο της μόλυνσης του ιού

«Τα δεδομένα που εξακολουθούν να έρχονται και να συλλέγονται, μπορεί να δείχνουν πως το 80% των θανάτων λόγω κορονοϊού, αφορούν ηλικιωμένους ή και ενήλικες μέσης ηλικίας, όμως οι νέοι διατρέχουν και εκείνοι κίνδυνο, λόγω της χρήσης ατμιστών, τσιγάρων, ηλεκτρονικών και μη, που μπορεί να βλάψουν τους πνεύμονες τους», μας λέει η Σαρίν.

Αυτό υποστηρίζει μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό, Chinese Medical Journal, που διαπίστωσε ότι εκείνοι που είχαν διαγνωστεί με κορονοϊό και ήταν καπνιστές, είχαν 14 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν πνευμονία.

Το αλκοόλ μπορεί επίσης να αποδυναμώσει το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου και να αυξήσει έτσι τον κίνδυνο για λοιμώξεις.

΄Ενας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψιν είναι αν και κατά πόσο ακολουθεί κάποιος τους κανόνες υγιεινής που συστήνει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC). Ετσι, η μη διατήρηση των σωστών αποστάσεων από άλλα πρόσωπα, το όχι τόσο καλό και διεξοδικό πλύσιμο των χεριών, η έλλειψη μάσκας, μπορούν εύκολα να αυξήσουν τον κίνδυνο μόλυνσης, άσχετα με την ηλικία μας.

«Μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι φορείς χωρίς να έχουν συμπτώματα και στην συνέχεια εν αγνοία τους να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους που είναι πιο ευάλωτοι», υποστηρίζει η Νίσουατ.

Το γιατί οι νέοι μολύνονται από τον ιό παραμένει μυστήριο

Οι ειδικοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα πιο πρόσφατα δεδομένα και τις έρευνες για να καταλάβουν γιατί οι νέοι πεθαίνουν από κορονοϊό. Μόνο που ο ιός είναι ακόμα πολύ καινούργιος για να μπορέσουν οι επιστήμονες να προσδιορίσουν συγκεκριμένες αιτίες.

Παρ′ όλα αυτά υπάρχουν μερικές θεωρίες.

«Υπάρχουν πολλά άγνωστα στοιχεία. Ενώ λοιπόν μπορεί να οφείλεται στο γεγονός πως ένας νέος σε ηλικία έχει μία υποβόσκουσα ασθένεια που δεν γνωρίζει εντούτοις υπάρχουν περιστατικά όπου ένας ασθενής μολύνθηκε ενώ ήταν υγιής», σημειώνει ο Γκλατ.

«Μπορεί να είναι γενετικό το θέμα, αλλά εξακολουθεί να είναι ασαφές. Είναι όπως ένας νέος άνθρωπος πεθαίνει από γρίπη και οι γιατροί δεν μπορούν να βρουν την αιτία», μας λέει η Νίσουατ.

Γι′ αυτό είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως κρατάμε πάντα τις αποστάσεις μεταξύ μας και ακολουθούμε, ευλαβικά τις οδηγίες των ειδικών. Οι κανόνες κάτω από τους οποίους παίζεται αυτό το «παιχνίδι», μας αφορά όλους.

Ακόμα κι αν οι περιπτώσεις δεν είναι σοβαρές, οι νέοι και οι υγιείς άνθρωποι μπορούν μεταδώσουν τον COVID-19 σε άλλους

Είναι πολύ σημαντικό η κοινωνία μας να επανέλθει στους κανονικούς της ρυθμούς, αλλά πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν πως στην παρούσα φάση μια τέτοιου είδους ενέργεια εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο.

Είναι σημαντικό όλοι μας να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με σοβαρότητα, άσχετα με την ηλικία ή την κατάσταση της υγείας μας.

Οι νέοι αλλά και τα υγιή άτομα άσχετα με το αν θα βρεθούν για νοσηλεία στο νοσοκομείο, κινδυνεύουν εν αγνοία τους να μεταδώσουν τον ιό σε τρίτους και αυτό στην συνέχεια να καταλήξει σε θάνατο. Αυτό δεν στοχοποιεί μόνο τους ηλικιωμένους αλλά και τους νέους με θέματα υγείας, που πολλές φορές τους είναι άγνωστα.

Σύμφωνα με τη Σάριν, «ένας νέος μπορεί να μεταδώσει τον ιό, όχι μόνο σε ηλικιωμένους αλλά και σε φίλους του που πάσχουν από διαβήτη, καρδιακές παθήσεις, είναι υπερτασικοί, έχουν άσθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευματική νόσο (ΧΑΠ), κυστική ίνωση αλλά και πρόβλημα στα νεφρά. Επίσης αυτούς που έχουν ασθένειες που δεν έχουν εντοπίσει, όπως ερυθηματώδη λύκο αλλά και εκείνους που πρόσφατα είχαν κάνει θεραπεία κατά του καρκίνου».

«Ερευνα από την Νότια Κορέα και την Ιταλία έδειξε πως παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των νέων μπορεί να μην αρρωσταίνει σε βαθμό που να το οδηγεί στην εντατική, ένα σημαντικό ποσοστό, που μεταδίδει τον κορονοϊό και αγγίζει έως και το 30%, ωστόσο, είναι νέοι, κοινωνικά ενεργοί, ηλικίας 20 έως 29 ετών».

Γι′ αυτό είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως κρατάμε πάντα τις αποστάσεις μεταξύ μας και ακολουθούμε, ευλαβικά τις οδηγίες των ειδικών. Οι κανόνες κάτω από τους οποίους παίζεται αυτό το «παιχνίδι», μας αφορά όλους.

Το να είναι κάποιος νέος ηλικιακά η υγιής, επ′ ουδενί δεν σημαίνει πως ο κορονοϊός δεν μπορεί να τον προσβάλλει.

Ετσι λοιπόν, αν αρρωστήσουμε, παίρνουμε τα κατάλληλα μέτρα.

Οπως μας λέει ο Ερον Γκλατ, «Αν κολλήσουμε τον COVID-19, μπαίνουμε αυτόματα σε καραντίνα. Επικοινωνούμε άμεσα με τον γιατρό και εκείνος θα μας συστήσει την αγωγή που πρέπει να ακολουθήσουμε».

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 1135.

Προσοχή: Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού. Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Αυτά είναι τα καλύτερα υλικά για μάσκα μεγαλύτερης προστασίας σύμφωνα με νέα μελέτη Πώς το ντύσιμο στην καραντίνα επηρεάζει την ψυχική μας υγεία Γιατί η έκθεση στον κορονοϊό για να «χτίσουμε ανοσία» δεν θα λειτουργήσει
Keywords
Τυχαία Θέματα