Η Ε.Ε. αλλάζει στρατηγική στο προσφυγικό, υποχρεωτική η μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο
Η Ευρωπαϊκή Ενωση είναι έτοιμη να αποκαλύψει νέες αμφιλεγόμενες πολιτικές ασύλου για το μπλοκ την επόμενη εβδομάδα, χαρακτηρίζοντας τη μετανάστευση ως ένα φυσιολογικό γεγονός της ζωής, το οποίο ότι η ήπειρος πρέπει να μάθει να διαχειρίζεται.
Σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η οποία έλαβε ανάμικτες αντιδράσεις - χειροκροτήματα από την μια και διακοπές λόγω διαμαρτυριών από την άλλη - η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είπε ότι
Από το 2015, όταν περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έφτασαν στην Ευρώπη δια θαλάσσης και χιλιάδες πέθαναν στη διαδρομή, η μεταναστευτική πολιτική υπήρξε πηγή διαμάχης στην Ε.Ε.
Ο αριθμός των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών έχει μειωθεί έκτοτε, αλλά τα μέλη της Ε.Ε. εξακολουθούν να είναι διχασμένα για το πώς θα μοιραστούν την ευθύνη της φιλοξενίας τους, και ακροδεξιά κόμματα έχουν κερδίσει ψήφους και έδαφος ανά την Ευρώπη, ζητώντας την υιοθέτηση μιας πιο σκληρής γραμμής.
«Η μετανάστευση ήταν ανέκαθεν γεγονός για την Ευρώπη - και θα είναι πάντα», είπε η φον ντερ Λάιεν. «Αυτή είναι η κανονικότητα. Θα έπρεπε και πρέπει να είμαστε σε θέση να το διαχειριστούμε όλο αυτό», πρόσθεσε.
Σε ένα σημείο της ομιλίας της διακόπηκε από έναν δεξιό Γερμανό ευρωβουλευτή νομοθέτη, επειδή η πρόεδρος της Κομισιόν κατηγόρησε την ακροδεξιά για «κήρυξη μίσους» στο ζήτημα της μετανάστευσης. «Αλλά το μίσος δεν ήταν ποτέ καλός σύμβουλος», συμπλήρωσε.
Η φον ντερ Λάιεν, της οποίας η οικογένεια βοήθησε έναν πρόσφυγα από την Συρία να ξεκινήσει μια νέα ζωή στη Γερμανία, δήλωσε ότι περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι έρχονται να ζήσουν νόμιμα στην Ευρώπη κάθε χρόνο, ενώ πέρυσι μόλις 140.000 άτομα ζήτησαν άσυλο.
Τα στοιχεία του ΟΗΕ δείχνουν ότι 124.000 άτομα έφτασαν στο μπλοκ διαμέσου της Μεσογείου πέρυσι και 1.319 πέθαναν στη θάλασσα, αριθμοί που μειώνονται κάθε χρόνο από το 2015.
Τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου όπου φτάνουν οι μετανάστες, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Μάλτα, έχουν ζητήσει επανειλημμένως βοήθεια. Πλούσιες βόρειες χώρες όπου πολλοί πρόσφυγες έχουν εξαρχής ως προορισμό τους, όπως η Γερμανία, η Σουηδία και η Ολλανδία, θέλουν μια προσέγγιση διαμοιρασμού των αιτούντων άσυλο σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αλλά τα ανατολικά κράτη με επικεφαλής την Πολωνία και την Ουγγαρία δεν θέλουν να υποδεχτούν κανέναν.
Υποχρεωτική μετεγκατάστασηΗ φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η νέα στρατηγική θα στοχεύει στη βελτίωση της διαχείρισης του μεταναστευτικού στα εξωτερικά σύνορα του μπλοκ, στην ενίσχυση της καταπολέμησης των δουλεμπόρων και στην επίτευξη περισσότερων συμφωνιών με τρίτες χώρες για τη στέγαση μεταναστών σε αντάλλαγμα την παροχή βοήθειας από την ΕΕ.
Μια τέτοια προσέγγιση θα δημιουργούσε σαφείς, νόμιμους τρόπους για να προσεγγίσουν αυτοί οι άνθρωποι την Ευρώπη και παράλληλα θα βελτίωνε τα προγράμματα ένταξής τους.
Πηγές ανέφεραν στο Reuters ότι η πρόταση θα εξακολουθεί να περιλαμβάνει το πιο αμφιλεγόμενο στοιχείο: την υποχρεωτική μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο μεταξύ όλων των κρατών μελών σε περιόδους μεταναστευτικής αιχμής.
Αυτό σημαίνει ότι η πρόταση της Ε.Ε. θα αντιμετωπίσει μια δύσκολη μάχη, και αναμένεται να περάσουν μήνες μέχρι τα κράτη μέλη, η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να καταλήξουν σε συμφωνία.
Η Γερμανία, η οποία κατέχει τώρα την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ελπίζει τουλάχιστον να έχει έναν «πολιτικό οδικό χάρτη» φέτος για μια μελλοντική συμφωνία για τη μετανάστευση.
Διχασμένη η ΕυρώπηΤην Τρίτη, η γερμανική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεσή της να υποδεχθεί 1.553 πρόσφυγες από όλα τα ελληνικά νησιά και κυρίως από αυτούς που έμειναν άστεγοι μετά την καταστροφική πυρκαγιά της Μόριας.
Ο ομοσπονδιακός υπουργός Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, απαντώντας στις κατηγορίες από τις τάξεις του ακροδεξιού όμματος Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD), υπερασπίστηκε στο Κοινοβούλιο την απόφαση αυτή χαρακτηρίζοντας την τρέχουσα μεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης «μίζερη και μικρόψυχη» ενώ τόνισε ότι «πρόκειται για ηράκλειο άθλο να δημιουργήσει κανείς ένα κοινό σύστημα ασύλου που θα διαρκέσει για πολλά χρόνια».
Αντίστοιχα, το Βέλγιο γνωστοποίησε την Τετάρτη την πρότασή του για μετεγκατάσταση 100 έως 150 ευάλωτων αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα.
Στον αντίποδα, η Αυστρία - όπως και άλλες χώρες - εμφανίζεται απρόθυμη να υποδεχτεί ακόμη και ασυνόδευτα ανήλικα από τον κατεστραμμένο καταυλισμό προσφύγων και μεταναστών στη Μόρια της Λέσβου.
«Δεν θα ακολουθήσουμε τον γερμανικό δρόμο. Και υποθέτω επίσης ότι πάρα πολλές ευρωπαϊκές χώρες δεν θα ακολουθήσουν αυτόν το δρόμο - να αναλάβουν μεγάλο αριθμό προσφύγων από την Ελλάδα» δήλωσε κατηγορηματικά ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, από την πλευρά του, κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο έστειλε το μήνυμα ότι η ΕΕ πρέπει να καθορίσει τους όρους μιας αποτελεσματικής αλληλεγγύης. «Είναι μια κοινή ευρωπαϊκή πρόκληση» ανέφερε χαρακτηριστικά και κατέστησε σαφές πως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να κινητοποιηθούν και ότι πρέπει να στηριχθούν χώρες όπως η Ελλάδα, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή. «Πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Αυτή η συζήτηση είναι δύσκολη σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρώπη, το γνωρίζουμε, όμως η α αξιοπρέπεια του ευρωπαϊκού σχεδίου απαιτεί να συγκεντρωθούμε ώστε να είμαστε σε θέση να επιτύχουμε πρόοδο και να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση» σημείωσε.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης έχει καλέσει τα ευρωπαϊκά κράτη και την ΕΕ να υποστηρίξουν άμεσα την παροχή στέγασης και τη φροντίδα των εκτοπισμένων μεταναστών της Μόριας και να δημιουργήσουν παράλληλα μακροπρόθεσμες λύσεις που βασίζονται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
«Ενώ η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών των μεταναστών και των προσφύγων στη Λέσβο, χρειάζονται πιο βιώσιμες λύσεις Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω ενός ισχυρότερου συστήματος μετεγκατάστασης και ενός ισχυρού δείγματος αλληλεγγύης από τα ευρωπαϊκά κράτη» τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΔΟΜ, Αντόνιο Βιτορίνο.
(με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ)
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Μόρια: Η ΕΛ.ΑΣ. «σαρώνει» social media και ψάχνει «καθοδηγητές» - Φόβοι για Σάμο και Χίο Βίντεο «έκαψε» τους εμπρηστές της Μόριας: Συνελήφθη έκτο άτομο Μπορούν οι προσφυγικές δομές να προστατευτούν από την πανδημία; Η απάντηση είναι ομόφωνη και κατηγορηματική- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η Μαρία - Ελένη Λυκουρέζου αποκάλυψε την ασθένεια από την οποία πάσχει - Πώς την αντιμετωπίζει
- Απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ και μίνι lockdown στην Αθήνα το plan B
- Κακοκαιρία «Ιανός»: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε Ηλεία, Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Ιθάκη
- Τουρκική πρόκληση: Aκταιωρός έκλεισε το δρόμο του Blue Star στην Σύμη
- Το αντιφλεγμονώδες μπαχαρικό που ανακουφίζει τον πόνο στα γόνατα
- Κακοκαιρία «Ιανός»: Τα σενάρια για την πορεία της καταιγίδας
- Γιωργος Μαυρίδης: «Με χρεώσατε ότι εγώ μάλωνα;με δικάσατε χωρίς να με ρωτήσετε;»
- Ελένη Μενεγάκη: Έτσι περνάει τα πρωινά της τώρα που δεν εργάζεται
- Ιωάννα Τούνη: Το αγόρι μιας influencer είναι εργάτης στις διακοπές
- Κακοκαιρία «Ιανός»: Κατεπείγον έγγραφο Πατούλη προς όλους τους δήμους της Αττικής
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Ο Μαρμαράς της Τουρκίας μπορεί να μετατοπιστεί προς την Ελλάδα μετά από μεγάλο σεισμό
- Προδημοσίευση: «Έξοδος από το χάος. Κρίση στη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή» του Ζιλ Κεπέλ (εκδόσεις Κλειδάριθμος)
- Ισραήλ - Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα - Μπαχρέιν υπέγραψαν ειρήνη
- Τσίπρας: Επιβεβαιώθηκε ο φόβος μας για πρωτοφανή ύφεση
- Εικόνες και βίντεο από τον τυφώνα Σάλι - Κίνδυνος για ιστορικές πλημμύρες
- Pfizer: Ήπιες έως μέτριες παρενέργειες σε εθελοντές από το εμβόλιό της για τον κορονοϊό
- ΠΟΥ: Τι είναι πιο σημαντικό, ανοιχτά σχολεία ή ανοιχτά μπαρ; Ώρα σκληρών αποφάσεων για την Ευρώπη
- Κομισιόν: Η παράταση της τουρκικής NAVTEX για το Γιαβούζ πυροδοτεί νέες εντάσεις
- Συμπλοκή ανάμεσα σε κτηνοτρόφο και Τούρκους στον Έβρο: Εκπυρσοκρότησε καραμπίνα
- Ο Ελληνάρας αστυνομικός παρκάρει σε θέση ΑΜΕΑ επειδή μπορεί
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Η Ε.Ε. αλλάζει στρατηγική στο προσφυγικό, υποχρεωτική η μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο
- Λιβύη: Παραιτείται ο επικεφαλής της Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας, Φαγέζ αλ-Σάρατζ
- Μητσοτάκης: Αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία με την Τουρκία για την ΑΟΖ, θα πάμε στη Χάγη
- Αλεξανδρούπολη: Δεύτερο 24ωρο μάχης με τις φλόγες και τους ισχυρούς ανέμους
- Παυλόπουλος: Πάντα νομικά ενέργειες οι απαιτήσεις για το κατοχικό δάνειο και τις επανορθώσεις
- Κομισιόν: Η παράταση της τουρκικής NAVTEX για το Γιαβούζ πυροδοτεί νέες εντάσεις
- Τσίπρας σε Ζάεφ: Χαίρομαι που η ΝΔ όχι μόνο σέβεται αλλά δίνει και μάχες για τη Συμφωνία των Πρεσπών
- Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο Χαρδαλιάς για τον «Ιανό»: Πού θα χτυπήσει, πόσο θα κρατήσει
- Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των εργαζομένων στον κλάδο της εστίασης στο Σύνταγμα
- Κικίλιας: 40 επιπλέον κλίνες ΜΕΘ-Covid στην Αττική εντός επτά ημερών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στα 312 τα νέα κρούσματα του κορονοϊού στην χώρα μας, 3 νέοι θάνατοι
- Ανοιξαν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις Αποζημίωσης Ειδικού Σκοπού για τον Ιούλιο
- ΕΣΡ καλεί ΣΚΑΪ για τον Big Brother
- Διαζύγιο για την ράπερ Κάρντι Μπι μετά από τρία χρόνια γάμου
- Στυλίδα: «Νησί» από φύκια «κατέλαβε» το λιμάνι
- Οι αεροπορικές οδηγίες (notams) που θα ισχύουν έως 30 Σεπτεμβρίου
- Χανιά: Ένοχος ο γονέας για την επίθεση σε καθηγητή - Τι είπε στην απολογία του
- Ιανός: Συναγερμός στην Πολιτική Προστασία για το ερχόμενο κύμα κακοκαιρίας
- Ρέθυμνο: Συνελήφθη ο ιερέας που έκανε κήρυγμα κατά της μάσκας στα σχολεία
- Εικόνες και βίντεο από τον τυφώνα Σάλι - Κίνδυνος για ιστορικές πλημμύρες