Η έλλειψη τσιπ απειλεί την παγκόσμια παραγωγή λάπτοπ, smartphone και αυτοκινήτων

Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων και ηλεκτρονικών συσκευών - από τηλεοράσεις μέχρι smartphone - κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την παγκόσμια έλλειψη τσιπ, η οποία προκαλεί καθυστερήσεις στην παραγωγή, την ώρα που η καταναλωτική ζήτηση ανακάμπτει σταδιακά από την κρίση του κορονοϊού.

Το πρόβλημα έχει αρκετές αιτίες, λένε στελέχη της βιομηχανίας και αναλυτές, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής αγοράς τσιπ από την κινεζικό γίγαντα τεχνολογίας Huawei που πλήττεται από τις αμερικανικές κυρώσεις, της πυρκαγιάς σε εργοστάσιο κατασκευής τσιπ

στην Ιαπωνία, των lockdown στη Νοτιοανατολική Ασία και των απεργιών στη Γαλλία.

Το θεμελιώδες πρόβλημα, ωστόσο, είναι οι υποεπενδύσεις σε εργοστάσια παραγωγής τσιπ 8 ιντσών που ανήκουν κυρίως σε ασιατικές εταιρείες, πράγμα που σημαίνει ότι δυσκολεύονται να αυξήσουν την παραγωγή καθώς η ζήτηση για κινητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά είδη αυξάνεται γρηγορότερα από το αναμενόμενο.

Μια πηγή από προμηθεύτρια εταιρεία εξαρτημάτων ηλεκτρονικών ειδών στην Ιαπωνία δήλωσε ότι υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε WiFi και Bluetooth τσιπ και ότι περιμένει να υπάρξουν καθυστερήσεις άνω των 10 εβδομάδων.

Η αυτοκινητοβιομηχανία στην Κίνα, η οποία επισήμανε το πρόβλημα νωρίτερα αυτό το μήνα, αναμένει ότι η παραγωγή σε ορισμένες κινεζικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα επηρεαστεί το πρώτο τρίμηνο του επόμενου έτους, σύμφωνα με έναν ανώτερο αξιωματούχο.

Εκτόξευση της ζήτησης

Η καταναλωτική ζήτηση στην Κίνα, ειδικά για αυτοκίνητα, έχει εκτοξευθεί απροσδόκητα γρήγορα μετά την κρίση του κορονοϊού ενώ και οι παραγγελίες για προϊόντα όπως φορητοί υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα σε περιοχές που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν περιορισμούς λόγω της πανδημίας, όπως η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν επίσης αυξηθεί.

«Δεδομένου ότι (για αυτά τα προϊόντα) όλοι ανταγωνίζονται για να έχουν πρόσβαση στα ίδια εργοστάσια παραγωγής, η έλλειψη παρατηρείται σε όλους αυτούς τους τομείς και πολλούς άλλους», δήλωσε ο Κέβιν Αντερσον, ανώτερος αναλυτής της Omdia.

Ο ολλανδικός προμηθευτής τσιπ αυτοκινήτων NXP Semiconductors έχει πει στους πελάτες του ότι πρέπει να αυξήσει τις τιμές σε όλα τα προϊόντα λόγω της «σημαντικής αύξησης» του κόστους υλικών και της «σοβαρής έλλειψης» τσιπ, σύμφωνα με το Reuters.

«Η δουλειά επανήλθε πολύ πιο γρήγορα από ό, τι περιμέναμε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της NXP, Κουρτ Σίβερς, στη γερμανική επιχειρηματική εφημερίδα Handelsblatt σε συνέντευξη στις 11 Δεκεμβρίου. «Πολλοί πελάτες παραγγέλνουν πολύ αργοπορημένα. Ως αποτέλεσμα, δεν είμαστε σε θέση να ακολουθήσουμε αυτόν τον ρυθμό σε ορισμένες περιοχές», εξήγησε.

Αλλοι βραχυπρόθεσμοι παράγοντες που επιδείνωσαν αυτή την έλλειψη σε τσιπ είναι η υπερβολική συγκέντρωση αποθέματος από τον γίγαντα τηλεπικοινωνιών Huawei πριν από τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν οι προμηθευτές της έπρεπε να συμμορφωθούν με τις αμερικανικές κυρώσεις.

Αυτό έγινε ακόμη χειρότερο όταν αντίπαλοι της Huawei, όπως η Xiaomi, επεδίωξαν να κερδίσουν μερίδιο της αγοράς αυξάνοντας τις παραγγελίες εξαρτημάτων.

Κατασκευαστές ηλεκτρονικών ειδών, όπως η Panasonic και η Yamaha, προειδοποιούν επίσης ότι αντιμετωπίζουν κάποιες ελλείψεις τσιπ που επιβραδύνουν την παραγωγή εξοπλισμού ήχου και βιντεοκάμερας, μετά από μια τεράστια πυρκαγιά τον Οκτώβριο που κατέστρεψε ένα εργοστάσιο κατασκευής τσιπ στη νότια Ιαπωνία.

Ανησυχίες έχουν προκύψει επίσης εξαιτίας των απεργιών στη γαλλική κατασκευάστρια τσιπ STMicroelectronics. Η απεργία είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της δραστηριότητας κατά περίπου 8%.

Η αύξηση της ζήτησης σημαίνει ότι τα εργοστάσια κατασκευής τσιπ 8 ιντσών, τα οποία τείνουν να φτιάχνουν παλαιότερα, λιγότερο εξελιγμένα τσιπ, βρίσκονται υπό πίεση, ανέφεραν αναλυτές και πηγές της βιομηχανίας.

Η TSMC της Ταϊβάν κυριαρχεί στην αγορά κατασκευής τσιπ, με τη Samsung να βρίσκεται στη δεύτερη θέση, ακολουθούμενη από τις εταιρείες SMIC, GlobalFoundries και UMC, σύμφωνα με τα στοιχεία της Trendforce.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση 2008 εναντίον Παγκόσμιας Κρίσης Πανδημίας 2020 Ηλεκτροκίνητα οχήματα «made in Greece» και προσδοκίες για 1.000 θέσεις εργασίας από εργοστάσιο της Next.e.Go στην Ελλάδα Χιλιομετρική χρέωση στα διόδια για πρώτη φορά στην Ελλάδα
Keywords
Τυχαία Θέματα