Η γαλλική παρουσία γίνεται ξανά αισθητή στη Βόρεια Ελλάδα

«Θα ήθελα να απευθυνθώ σε κάθε έναν από εσάς προσωπικά και να σάς ευχαριστήσω θερμά για τον τρόπο που μάς υποδεχθήκατε, εμένα και την σύζυγό μου, ερχόμενοι εδώ, πριν από έναν χρόνο. Εκτιμήσαμε και οι δύο την εξαιρετική φιλοξενία σας, σήμα κατατεθέν της Θεσσαλονίκης», είναι τα λόγια με τα οποία χαιρετίζει ο κ. Philippe Ray, Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στην Θεσσαλονίκη, τους προσκεκλημένους
του στη δεξίωση για την Γαλλική Εθνική Επέτειο την προηγούμενη Παρασκευή 14η Ιουλίου.

Η δεξίωση έγινε φέτος για πρώτη φορά στο υπέροχο αίθριο του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, δίνοντας έτσι αίγλη σε ένα γεγονός που στα προηγούμενα χρόνια περνούσε σχεδόν απαρατήρητο, διοργανωμένο μέσα στους χώρους του Γαλλικού Ινστιτούτου της Θεσσαλονίκης. Τους εθνικούς ύμνους Ελλάδας και Γαλλίας που απέδωσε ο διευθυντής χορωδίας Gilles Gourdier, ο οποίος ζει επί μακρόν στην Θεσσαλονίκη, ακολούθησε συναυλία τζαζ από τους The Professor Jazz Orchestra, του Σύγχρονου Ωδείου Θεσσαλονίκης, με την σαμπάνια να φέρνει χαμόγελα στους εκατοντάδες προσκεκλημένους.

Η ευφορία που επικρατούσε στο αίθριο του Μουσείου, παρά την ξαφνική βροχή, αντανακλούσε το εύστοχο μήνυμα της φετινής δεξίωσης του Γαλλικού Προξενείου προς την Θεσσαλονίκη ότι η γαλλική παρουσία, μετά από μακρά απουσία, γίνεται ξανά αισθητή στην Βόρεια Ελλάδα. Μια σειρά πρωτοβουλιών που ανακοίνωσε ο Γενικός Πρόξενος κ. Philippe Ray κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, σηματοδοτεί αυτή την εξέλιξη: εκμοντερνισμός των εγκαταστάσεων του ιστορικού κτιρίου του Γαλλικού Ινστιτούτου στη Λεωφόρο Στρατού, εγκαίνια του πρώτου γαλλικού βιβλιοπωλείου και της πρώτης γαλλικής μπρασερί στη Θεσσαλονίκη, ενδυνάμωση του Γαλλικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, προώθηση της εκμάθησης της γαλλικής γλώσσας από επαγγελματίες, έναρξη μεταπτυχιακών σπουδών στον τομέα των νομικών επιστημών.

Οι παραδοσιακά εξαιρετικές ελληνο-γαλλικές σχέσεις διέρχονται πάντα μέσα από τον πολιτισμό και μέσω αυτού επεκτείνονται στους υπόλοιπους τομείς, από τον εμπορικό μέχρι τον αμυντικό. Εντούτοις, στις τελευταίες δύο τουλάχιστον δεκαετίες, η στενή πολιτιστική σχέση μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας είχε καθοδικές τάσεις, κυρίως από την ελληνική πλευρά. Πολλοί Γάλλοι φίλοι μου στα τελευταία χρόνια παρατηρούσαν έκπληκτοι τον μιμητισμό των αμερικανικών μοντέλων από μεγάλες ομάδες της ελληνικής κοινωνίας και την προσπάθεια μεγάλης μερίδας της ελληνικής νεολαίας να οικειοποιηθεί αγγλοσαξωνικά πρότυπα. Εντούτοις, δεν θα πρέπει να μάς διαφεύγει ότι η ελληνική κοινωνία, από συστάσεως ελληνικού κράτους, έχει αναπτυχθεί επάνω σε μοντέλα της ηπειρωτικής Ευρώπης ως επί το πλείστον γαλλικά και λιγότερο γερμανικά, τα οποία έχουν βαθιές ρίζες στην Ελλάδα.

Συμπτωματικά, οι τρέχουσες εξελίξεις επαναφέρουν στο προσκήνιο αυτά τα μοντέλα από την Γαλλία και την Γερμανία. Ο επερχόμενος απομονωτισμός των Ηνωμένων Πολιτειών λόγω της εκλογής Τραμπ και η επικείμενη αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη νίκη του Brexit στο περσινό βρετανικό δημοψήφισμα συντελούν στην υποχώρηση των αγγλοσαξωνικών κοινωνικών μοντέλων και την επιστροφή των αντίστοιχων γαλλικών και γερμανικών. Αυτή η τάση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα γίνεται όλο και πιο εμφανής λόγω της επανισχυροποίησης του γαλλογερμανικού άξονα συνεργασίας εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικά, όμως, για την Ελλάδα η επανενίσχυση των ελληνογαλλικών σχέσεων διαπερνά πολλαπλά διάφορους τομείς. Γαλλικές εταιρείες, όπως η Dekathlon, επανακάμπτουν στην ελληνική αγορά, αυξάνεται κατακόρυφα η προτίμηση των Γάλλων τουριστών στους ελληνικούς προορισμούς και η αγορά κατοικίας από Γάλλους στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα μεγαλώνει ο όγκος των ελληνογαλλικών εμπορικών ανταλλαγών. Ειδικά, η γαλλογερμανική κοινοπραξία, στην οποία περνά ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης, επανεκκινεί τον ζωτικής σημασίας για την Μακεδονία και ιδιαίτερα για την Θεσσαλονίκη τομέα των μεταφορών.

Μια τέτοιου είδους επανεμφάνιση της Γαλλίας στην Βόρεια Ελλάδα δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς πολιτιστικό πρόσημο. Σε αυτόν ακριβώς τον λόγο οφείλεται και η ευφορία της δεξίωσης του Γαλλικού Προξενείου στην Θεσσαλονίκη, που μαγνήτισε τους καλεσμένους της για πολλές ώρες στο αίθριο του Βυζαντινού Μουσείου.
Keywords
Τυχαία Θέματα