Η γυναίκα που έκοψε το στήθος της για να διαμαρτυρηθεί για έναν άδικο φόρο

Την απίστευτη ιστορία μιας γυναίκας που έκοψε το στήθος της για να διαμαρτυρηθεί για έναν φόρο που είχε επιβληθεί στις κατώτερες κάστες της Ινδίας, πριν την ανεξαρτησία της χώρας από τη Μεγάλη Βρετανία, περιγράφει το BBC.

Η ιστορία της Nangeli, όπως ονομαζόταν, δεν θα ήταν ίσως σήμερα γνωστή, εάν ο καλλιτέχνης Murali T δεν είχε μάθει τυχαία για εκείνη από ένα παλιό περιοδικό. Μετά από έρευνες που απέδειξαν ότι η γυναίκα αυτή ήταν ιστορικό και όχι μυθικό πρόσωπο, ο Murali αποφάσισε να ζωγραφίσει πίνακες που να αναδεικνύουν την ιστορία της.

«Δεν ήθελα να αποτυπώσω ένα αιματηρό γεγονός. Στόχος μου ήταν να εκθειάσω την πράξη της σαν μια πηγή έμπνευσης για την ανθρωπότητα, μια αναπαράσταση που θα απαιτούσε σεβασμό», είπε, προσθέτοντας ότι θέλει να πείσει την κυβέρνηση για να γίνει μέρος της ιστορίας της Ινδίας.

Η Nangeli ήταν μια γυναίκα της κάστας Ezhava. Στην Κεράλα όπου διέμενε, οι τοπικές αρχές είχαν επιβάλει τον «φόρο του στήθους» που επέβαλε στις γυναίκες των κατώτερων καστών να πληρώνουν φόρο όταν κάλυπταν με ρούχα το στήθος τους. Στόχος τους ήταν να διατηρηθούν οι ενδυματολογικοί κανόνες των διάφορων καστών, ώστε να ξεχωρίζουν μεταξύ τους.

Η Nangeli όμως αποφάσισε να κάνει κάτι που δεν είχε επιχειρήσει ξανά άλλη γυναίκα. Κάλυπτε το στήθος της και αρνούνταν να πληρώσει φόρο. Όταν ο φοροεισπράκτορας ήρθε τελικά στο σπίτι της, εκείνη αντέδρασε με έναν μη αναμενόμενο τρόπο, κόβοντας το στήθος της.

Η γυναίκα πέθανε στο σημείο από την αιμορραγία και ο σύζυγός της αυτοκτόνησε την ημέρα της κηδείας της, πέφτοντας στην νεκρική πυρά. Το περιστατικό προκάλεσε αντιδράσεις στην Κεράλα, αναγκάζοντας τον βασιλιά να αλλάξει την νομοθεσία και να καταργήσει τον «φόρο του στήθους».

My Nangeli paintings as Cover picture &inside story in Yukthrekha monthly many 2016. pic.twitter.com/xe4KOeil50

— Chithrakaran MuraliT (@chithrakaran) June 14, 2016

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα