Κορονοϊός: Η μετάλλαξη της Νοτίου Αφρικής φαίνεται να «σπάει» το εμβόλιο της Pfizer

Η μετάλλαξη του κορονοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική μπορεί να «σπάσει» το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech σε κάποιο βαθμό, σύμφωνα με μια μελέτη δεδομένων από τον πραγματικό κόσμο που διεξήχθη στο Ισραήλ, αν και ο επιπολασμός του (σ.σ. η αναλογία ενός συγκεκριμένου πληθυσμού που διαπιστώνεται ότι επηρεάζεται από μια ιατρική κατάσταση) στην χώρα είναι χαμηλός και η έρευνα δεν έχει αξιολογηθεί ακόμη από ομοτίμους.

Η μελέτη, που δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο, συνέκρινε σχεδόν 400 άτομα που είχαν διαγνωσθεί θετικοί στην COVID-19, 14 ημέρες ή περισσότερο μετά τη λήψη μιας ή δύο δόσεων του εμβολίου,

έναντι του ίδιου αριθμού μη εμβολιασμένων ασθενών με τη νόσο.

Η παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής, Β.1.351, βρέθηκε να αντιπροσωπεύει περίπου το 1% όλων των κρουσμάτων κορονοϊού σε όλα τα άτομα που μελετήθηκαν, σύμφωνα με τη μελέτη του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ και του μεγαλύτερου πάροχου υγειονομικής περίθαλψης του Ισραήλ, Clalit.

Ωστόσο, μεταξύ των ασθενών που είχαν λάβει δύο δόσεις του εμβολίου, το ποσοστό επικράτησης της παραλλαγής ήταν οκτώ φορές υψηλότερο από εκείνο των μη εμβολιασμένων - 5,4% έναντι 0,7%.

Αυτό υποδηλώνει ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο είναι λιγότερο αποτελεσματικό έναντι της παραλλαγής της Νότιας Αφρικής, σε σύγκριση με τον αρχικό κορονοϊό ή της βρετανικής μετάλλαξης, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Οι ερευνητές προειδοποίησαν, ωστόσο, ότι η μελέτη έχει μόνο ένα μικρό δείγμα ατόμων που έχουν μολυνθεί με τη νότιοαφρικανική παραλλαγή λόγω της σπανιότητάς της στο Ισραήλ.

Είπαν επίσης ότι η έρευνα δεν είχε ως στόχο να συμπεράνει τη συνολική αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι οποιασδήποτε παραλλαγής, καθώς εξέτασε μόνο άτομα που είχαν ήδη διαγνωσθεί θετικά στην COVID-19, όχι σε συνολικά ποσοστά μόλυνσης.

Οι Pfizer και BioNTech δήλωσαν την 1η Απριλίου ότι το εμβόλιο τους ήταν περίπου 91% αποτελεσματικό στην πρόληψη της COVID-19, επικαλούμενες ενημερωμένα δεδομένα δοκιμών που περιελάμβαναν εμβολιασμένους έως και πριν από έξι μήνες.

Οσον αφορά την συγκεκριμένη μετάλλαξη, δήλωσαν ότι μεταξύ μιας ομάδας 800 εθελοντών στη Νότια Αφρική, όπου το στέλεχος Β.1.351 είναι ευρέως διαδεδομένο, υπήρχαν εννέα κρούσματα μεταξύ των συμμετεχόντων που έλαβαν το εικονικό φάρμακο. Από αυτές τις εννέα περιπτώσεις, έξι ήταν μεταξύ ατόμων που είχαν μολυνθεί με την παραλλαγή της Νοτίου Αφρικής.

Ορισμένες προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech ήταν λιγότερο ισχυρό έναντι της παραλλαγής B.1.351 σε σχέση με άλλες μεταλλάξεις, αλλά εξακολουθούσε να προσφέρει μια ισχυρή άμυνα.

Ενώ τα αποτελέσματα της μελέτης μπορεί να προκαλούν ανησυχία, η χαμηλή επικράτηση της παραλλαγής της Νοτίου Αφρικής είναι ενθαρρυντική, σύμφωνα τους μελετητές.

«Ακόμα κι αν η παραλλαγή της Νότιας Αφρικής σπάει την προστασία του εμβολίου, δεν έχει εξαπλωθεί ευρέως στον πληθυσμό», λένε, προσθέτοντας ότι η βρετανική παραλλαγή μπορεί να «εμποδίζει» την εξάπλωση της νοτιοαφρικανικής.

Σχεδόν το 53% του πληθυσμού 9,3 εκατομμυρίων του Ισραήλ έχει λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer. Το Ισραήλ έχει επανεκκινήσει σε μεγάλο βαθμό την οικονομία του τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ η πανδημία φαίνεται να υποχωρεί, με τα ποσοστά μόλυνσης, σοβαρών ασθενειών και νοσηλειών να μειώνονται απότομα.

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΑνοιξε η υπηρεσία της δήλωσης αποτελεσμάτων των self testsΔιαδηλώσεις κατά των lockdown στην ΕυρώπηΚούβα, η μικρότερη χώρα στον κόσμο που θα αναπτύξει δικό της εμβόλιο κατά του κορονοϊού
Keywords
Τυχαία Θέματα