Μετ'εμποδίων ο δρόμος προς τη συμφωνία

Θετικά μηνύματα από την πλευρά των δανειστών στο μέτωπο της πολιτικής διαπραγμάτευσης λαμβάνει η κυβέρνηση, γεγονός που δημιουργεί στην Αθήνα την πεποίθηση ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα ή τις αρχές του επόμενου.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος, η οποία θα διαφανεί τόσο στις συναντήσεις που θα έχει ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου
Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας, όσο και στις συνεδριάσεις του Brussels Group, οι οποίες θα ξεκινήσουν από σήμερα Τετάρτη εκ του σύνεγγυς στις Βρυξέλλες.

Δεδομένο θεωρείται ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δίνει ιδιαίτερη σημασία στην πολιτική διαπραγμάτευση η οποία διεξάγεται σε ανώτερο επίπεδο, καθώς στην Αθήνα θεωρούν ότι σε τεχνικό επίπεδο το βασικό πλαίσιο του πακέτου των μέτρων έχει διαμορφωθεί με την κυβέρνηση να έχει δώσει όλα όσα μπορούσε.

Ενιαία συμφωνία

Τα μήνυμα που έρχονται από τις τεχνικές διαπραγματεύσεις δείχνουν ότι οι δανειστές βάζουν συνέχεια νέα εμπόδια στην επίτευξη συμφωνίας. Παρά το καλό κλίμα που υπάρχει το τελευταίο διάστημα , στελέχη που μετέχουν στο Brussels Group αναφέρουν ότι συνεχίζεται η παρελκυστική τακτική των τεχνοκρατών, οι οποίοι ανακαλύπτουν συνεχώς προβλήματα που μπλοκάρουν τις συνομιλίες.

Υπό αυτές τις συνθήκες κυβερνητικοί παράγοντες εκφράζουν έντονες επιφυλάξεις για το εάν οι δανειστές θα αρκεστούν στα μέτρα που θα συμφωνηθούν σε πρώτη φάση, με στόχο να αποδεσμευτεί η πολυπόθητη ρευστότητα.

Όπως αναφέρουν, ελλοχεύει ο κίνδυνος μετά τη ψήφιση των μέτρων που θα έχουν συμφωνηθεί και πριν την εκταμίευση των δόσεων οι δανειστές να επανέλθουν με νέες απαιτήσεις. Ωστόσο, ο μεγαλύτερος κίνδυνος σύμφωνα με άλλους παράγοντες είναι οι απαιτήσεις των δανειστών να αυξηθούν ακόμα περισσότερο στη δεύτερη φάση της διαπραγμάτευσης, η οποία θα οδηγήσει στη μεγάλη συμφωνία του Ιουνίου.

Σε αυτό το κλίμα πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αναφέρουν ότι η κυβέρνηση επιθυμεί ενιαία συμφωνία, γεγονός που έχει κατ’ επανάληψη τονίσει και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Όπως σημειώνουν σε καμία περίπτωση η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται μια συμφωνία σε δύο ή τρεις φάσεις προκειμένου να εξασφαλίσει προσωρινά την πληρωμή κάποιας δόσης. Και αυτό γιατί όπως υποστηρίζουν οδηγεί συνεχώς σε νέα μέτρα και ακόμα μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία.

Οι εμπλοκές

Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί ακόμα και στο εσωτερικό της κυβέρνησης είναι το γεγονός ότι χθες υπήρχε τελείως διαφορετική προσέγγιση σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων και ειδικά για τις ελληνικές προτάσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ.

Κυβερνητικός αξιωματούχος έλεγε ότι στο Brussels Group υπάρχουν ενστάσεις για την ελληνική πρόταση στο ΦΠΑ με βασικό συντελεστή 15% και χαμηλό συντελεστή 6,5% για συναλλαγές με πιστωτική κάρτα που θα αυξάνονται στο 18% και 9,5% αντίστοιχα όταν οι συναλλαγές γίνονται με μετρητά.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτές οι ενστάσεις άλλαξαν τα δεδομένα με αποτέλεσμα να πέσουν στο τραπέζι και νέες προτάσεις με βασικό συντελεστή στο 19%, με τους δανειστές να επιμένουν σε συντελεστή στο 20% ή ακόμα και στο 21%.

Ωστόσο λίγη ώρα αργότερα, ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε δηκτικό σχόλιο στο twitter έγραφε ότι μόνο η «τρόικα εσωτερικού» έχει απορρίψει την ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ και ότι θα συζητηθεί στο Brussels Group αύριο (σ.σ σήμερα), Τετάρτη και την Πέμπτη στις Βρυξέλλες.

Χωρίς να υπάρχει συμφωνία συνεχίζονται οι συζητήσεις και για τις ιδιωτικοποιήσεις καθώς οι δύο πλευρές δεν έχουν οριστικοποιήσει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων αλλά κυρίως δεν έχουν καταλήξει στο αν οι δανειστές αποδέχονται την ελληνική πρόταση δημιουργίας ειδικού Ταμείου το οποίο θα απορροφήσει μέρος των εσόδων για τη στήριξη των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Αντίθετα, από τις τεχνικές διαπραγματεύσεις στο Brussels Group φαίνεται πως προκύπτει σταδιακή σύγκλιση στους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς προκύπτει ότι οι δύο πλευρές καταλήγουν για το 2015 σε στόχος μεταξύ το 0,8% και 1% και για το 2016 στο 1,5%.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα