Καλά τα νέα για ενήλικες με διαβήτη τύπου 2 που καταναλώνουν καφέ ή τσάι

Εάν έχουμε διαβήτη τύπου 2, η κατανάλωση περισσότερου καφέ, τσαγιού ή νερού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε αιτία κατά περίπου 25%, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Ωστόσο, η κατανάλωση περισσότερων ποτών με ζάχαρη αύξησε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου κατά 25% και τον κίνδυνο θανάτου από καρδιακή προσβολή ή άλλο καρδιαγγειακό επεισόδιο κατά 29%, σύμφωνα με τη μελέτη. Έρευνα έχει δείξει ότι οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η πιο κοινή αιτία θανάτου για άτομα με διαβήτη τύπου 2.

«Ορισμένα ποτά

είναι απολύτως πιο ωφέλιμα από άλλα, ανάλογα με το είδος του ροφήματος που θέτουμε σε σύγκριση», δηλώνει ο συγγραφέας της μελέτης Κουί Σαν, αναπληρωτής καθηγητής διατροφής και επιδημιολογίας στο Harvard T.H. Chan School of Public Health στη Βοστώνη.

«Βάσει της μελέτης μας θα κατατάξω τον μαύρο καφέ, το τσάι χωρίς ζάχαρη και το νερό υψηλότερα από το γάλα με χαμηλά λιπαρά, τους χυμούς φρούτων ή τα τεχνητά ζαχαρούχα ποτά», ανέφερε. «Τα ποτά που έχουν ζάχαρη, όπως η κόκα κόλα, οι χυμοί φρούτων με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και το πλήρες γάλα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά αποτελούν γνωστούς παράγοντες κινδύνου για την ανάπτυξη διαβήτη τύπου 2 και πρόωρης καρδιαγγειακής νόσου».

Περισσότερες από μία μερίδα την ημέρα είναι πολλές

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο περιοδικό BMJ, ανέλυσε τα διατροφικά δεδομένα σχεδόν 15.500 ενηλίκων με διάγνωση διαβήτη τύπου 2 που συμμετείχαν στη μελέτη παρακολούθησης Nurses’ Health Study και Health Professionals Follow-Up στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σχεδόν το 75% των ερωτηθέντων στις μελέτες ήταν γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 61 ετών. Κάθε δύο έως τέσσερα χρόνια για ένα μέσο όρο 18 χρόνων, οι συμμετέχοντες απαντούσαν σε ερωτήσεις σχετικά με την κατανάλωση οκτώ διαφορετικών τύπων ποτών — τεχνητά ζαχαρούχα ποτά, καφέ, χυμό φρούτων, γάλα με χαμηλά λιπαρά και πλήρες, νερό, τσάι και ποτά με ζάχαρη.

Παραδείγματα ποτών με ζάχαρη περιλάμβαναν αναψυκτικά με καφεΐνη, αναψυκτικά χωρίς καφεΐνη, φρουτ παντς, λεμονάδες και άλλα ποτά φρούτων. Περισσότερα από ένα τέτοιο ποτό την ημέρα θεωρήθηκε υψηλό επίπεδο χρήσης.

Η χαμηλή κατανάλωση ήταν λιγότερο από ένα ρόφημα με ζάχαρη το μήνα.

Η ανάλυση έδειξε ότι οι άνθρωποι που έπιναν τα περισσότερα ποτά με ζάχαρη είχαν 20% αυξημένο κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν τα λιγότερα. Ο θάνατος από καρδιαγγειακό συμβάν, όπως καρδιακή προσβολή, αυξήθηκε κατά 29%, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξήθηκε κατά 8% για κάθε επιπλέον μερίδα την ημέρα.

Η κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων καφέ, τσαγιού, νερού και γάλακτος χαμηλών λιπαρών, από την άλλη πλευρά, συσχετίστηκε με χαμηλότερη θνησιμότητα σε σύγκριση με την κατανάλωση χαμηλής ποσότητας, σύμφωνα με τη μελέτη. Υπήρχε 26% χαμηλότερος κίνδυνος πρόωρου θανάτου που σχετίζεται με την κατανάλωση καφέ, 21% για τσάι, 23% για νερό και 12% για γάλα με χαμηλά λιπαρά.

Υπάρχουν και καλά νέα...


Τα νέα αυτά ισχύουν για τους ανθρώπους που έπιναν ποτά με υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης προτού διαγνωστούν με διαβήτη τύπου 2. Όταν αυτά τα γλυκά ποτά αντικαταστάθηκαν με καφέ ή τεχνητά ροφήματα χωρίς θερμίδες μετά τη διάγνωση, ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου μειώθηκε σημαντικά, διαπίστωσε η μελέτη.

Δεν υπήρχαν δεδομένα για τους τύπους τσαγιού (μαύρο, πράσινο, φυτικό ή με φρουτένια γεύση) που καταναλώθηκαν κατά τη διάρκεια των μελετών και δεν υπήρχαν πληροφορίες για το εάν οι συμμετέχοντες πρόσθεσαν ζάχαρη στον καφέ ή το τσάι. Η έλλειψη δεδομένων σχετικά με αυτό το κοινό πρόσθετο στοιχείο σημαίνει ότι «οι συγκριτικές επιδράσεις στην υγεία των ζεστών ροφημάτων χωρίς ζάχαρη και με ζάχαρη παραμένουν ασαφείς», όπως έγραψε η Νίτα Φορούχι, επικεφαλής προγράμματος και ερευνήτρια διατροφικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ στο Ηνωμένο Βασίλειο σε συνοδευτικό άρθρο.

«Η ανάγκη, ωστόσο, για αποφυγή ζαχαρούχων ποτών είναι επιτακτική», είπε. «Μετρά η επιλογή του ποτού που θα καταναλώσουμε». 

ΠΗΓΗ: cnn.gr

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Σε τι ποσότητα ο καφές μπορεί να βλάψει ανεπανόρθωτα τα δόντια μαςΕπτά φαγητά που οι ειδικοί στην υγεία του εγκεφάλου αποφεύγουνΠατάτες και διαβήτης: Η μέθοδος μαγειρέματος κάνει τη διαφορά
Keywords
Τυχαία Θέματα