Οι παγίδες του πασχαλινού τραπεζιού και πως να τις αποφύγετε

Ένα ουσιαστικό διατροφικό λάθος, που συμβαίνει πολύ συχνά μετά από περιόδους στέρησης και περιορισμού, είναι η υπερφαγία. Επομένως, έτσι και τώρα στο πασχαλινό τραπέζι που ακολουθεί μια περίοδο νηστείας είτε βραχυχρόνια (μιας εβδομάδας), είτε μακροχρόνια (49 ημέρες), είναι πιθανό να το παρακάνετε. Φανταστείτε ότι το σώμα μας είναι σαν ένα ελατήριο, και όσο πιο πολύ το συμπιέζεις, τόσο πιο πολύ εκτινάσσεται. Έτσι κι εμείς, αν νιώθουμε ότι βιώνουμε έναν εξαναγκαστικό περιορισμό τροφής κατά τη διάρκεια της νηστείας, τότε το πασχαλινό τραπέζι αποτελεί επικίνδυνη ζώνη. Αν, λοιπόν, υποκύψουμε χωρίς όρια
στους πειρασμούς του πασχαλινού τραπεζιού, πέρα από τα κιλά που θα προσθέσουμε, το πιθανότερο είναι να βάλουμε και το σώμα μας σε ένα σχετικό κίνδυνο, καθώς είχε συνηθίσει σε πιο ευκολόπεπτες τροφές.

Ζητήσαμε από τον Δρ. Αναστάσιο Παπαλαζάρου, Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, να μας δώσει μερικές συμβουλές για να βγούμε αλώβητοι από το πασχαλινό τραπέζι. Ας δούμε, λοιπόν, μερικές βασικές αρχές που θα μπορούσαμε να τηρήσουμε το Πάσχα, έτσι ώστε και τα έθιμά μας να ακολουθήσουμε και να αποφύγουμε δυσάρεστες επιδράσεις στον οργανισμό μας.

1. Μην υποτιμήσετε τη μαγειρίτσα. Αποτελεί τον ενδιάμεσο κρίκο μεταξύ της νηστείας και της διατροφικής «ασυδοσίας» που ακολουθεί. Πράγματι, η σούπα με κρέας αποτελεί την καλύτερη προετοιμασία για το στομάχι μας για να δεχτεί το κρέας και τα προϊόντα του, που στερήθηκε όλο το προηγούμενο διάστημα. Συνήθως περιλαμβάνει εντόσθια και συκωταριά, φρέσκα κρεμμύδια, ρύζι, αυγά, άνηθο και ελαιόλαδο. Μία μερίδα μαγειρίτσας αποδίδει μέχρι και 560 θερμίδες, αλλά με πολύ μεγάλη, δυστυχώς, περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Αν σας ενδιαφέρει η χοληστερόλη σας, αντικαταστήστε το αυγό μόνο με το ασπράδι του.

2. Να αφήνετε κάτω το πιρούνι κάτω μεταξύ των μπουκιών. Προσπαθήσετε να τρώτε σε κατάσταση ηρεμίας, συζητώντας με τους συνδαιτυμόνες σας, απολαμβάνοντας το κρασί σας. Δεν πρόκειται να μείνετε νηστικοί. Μια καλή τεχνική για να τρώτε αργά, είναι να δείτε ποιος από τους γύρω σας τρώει πιο αργά και αν προσπαθήσετε να εξακολουθήσετε τον ρυθμό του.

3. Αποφύγετε τα παναρισμένα ορεκτικά. Μπουρεκάκια, σνιτσελάκια, τυρο/πατατοκροκέτες έχουν πολλές θερμίδες κακής ποιότητας και καλό θα ήταν να τις αποφύγετε.

4. Προτιμήστε το κατσικάκι από το αρνάκι, καθώς έχει μικρότερη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Ωστόσο και στις δυο επιλογές το λίπος τους βρίσκεται κρυμμένο ενδομυϊκά, για αυτό και είναι δύσκολο να αφαιρεθεί. Από τα πιο άπαχα κομμάτια είναι το μπούτι και η σέλα.

5. Βάλτε ρίγανη στο κρέας από το προηγούμενο βράδυ, καθώς έχει βρεθεί ότι η ρίγανη μειώνει την παραγωγή των επικίνδυνων νιτροζαμινών που παράγονται στο κρέας και σχετίζονται με καρκινογένεση. Επίσης, προτιμήστε τα ψητά και όχι αυτά στα κάρβουνα, γιατί και αυτά σχετίζονται με υψηλότερα ποσοστά καρκινογένεσης.

6. Προκαθορίστε τη μερίδα σας. Βάλτε στο πιάτο σας ό,τι σας αρέσει, γεμίστε το (μην ξεχάσετε τη σαλάτα) και περιοριστείτε σε αυτό. Αποφύγετε να τσιμπολογάτε συνεχώς γιατί θα χάσετε τον έλεγχο. Αν έχετε αδειάσει το πιάτο σας, αλλά η παρέα συνεχίζει ακάθεκτη, προσθέστε πολλά λαχανικά με λίγο κρέας και τρώτε αργά, συνοδεύοντας με το κρασί σας για όσο τραβήξει το τραπέζι.

7. Να θυμάστε ότι το κρασί μάς αυξάνει τη διάθεση και συμβάλλει στο να τρώμε περισσότερο. Φυσικά και θα πιείτε, καθώς το απαιτεί η μέρα, αλλά πρέπει να συνυπολογιστεί ότι μπορεί «λόγω καλής διάθεσης» να τσιμπολογάτε, χωρίς πραγματικά να πεινάτε.

8. Μην νιώθετε τύψεις. Ακόμα κι αν το παρακάνετε και το καταλαβαίνετε, μη διστάσετε ούτε για μια στιγμή. Οι τύψεις μάς στερούν σημαντικό κομμάτι της απόλαυσης, κάνοντας μας να θέλουμε να τρώμε περισσότερο. Χαρείτε το τραπέζι και την παρέα, αλλά πείστε τον εαυτό σας ότι την επόμενη θα φάτε λιγότερο ή/και γυμναστείτε περισσότερο, ώστε να περιορίσετε τις πασχαλινές υπερβολές.

-- This feed and its contents are the property of The Huffington Post, and use is subject to our terms. It may be used for personal consumption, but may not be distributed on a website.

Keywords
Τυχαία Θέματα