ΟΗΕ: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να προκαλέσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση «για χρόνια»

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα μπορούσε σύντομα να προκαλέσει παγκόσμια επισιτιστική κρίση που μπορεί να διαρκέσει χρόνια, προειδοποίησε ο ΟΗΕ.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, είπε ότι ο πόλεμος έχει επιδεινώσει την επισιτιστική ανασφάλεια στις φτωχότερες χώρες λόγω της αύξησης των τιμών.

Ορισμένες χώρες θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν μακροχρόνιους λιμούς εάν οι εξαγωγές της Ουκρανίας δεν αποκατασταθούν

στα προπολεμικά επίπεδα, πρόσθεσε.

Η σύγκρουση έχει μπλοκάρει τις προμήθειες από τα λιμάνια της Ουκρανίας, τα οποία κάποτε εξήγαγαν τεράστιες ποσότητες μαγειρικού λαδιού καθώς και δημητριακά, όπως καλαμπόκι και σιτάρι.

Αυτό μείωσε την παγκόσμια προσφορά και προκάλεσε την αύξηση των τιμών των εναλλακτικών αγαθών. Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων είναι σχεδόν 30% υψηλότερες από την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Μιλώντας στη Νέα Υόρκη την Τετάρτη, ο Γκουτέρες είπε ότι η σύγκρουση - σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και της πανδημίας - «απειλεί να οδηγήσει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους στην επισιτιστική ανασφάλεια που ακολουθείται από υποσιτισμό, μαζική πείνα και λιμό».

Προειδοποίησε ότι η μόνη αποτελεσματική λύση απέναντι στην κρίση είναι η επανένταξη της παραγωγής τροφίμων της Ουκρανίας, καθώς και των λιπασμάτων που παράγονται τόσο από τη Ρωσία όσο και από τη Λευκορωσία, πίσω στην παγκόσμια αγορά.

Ο Γκουτέρες είπε ότι βρίσκεται σε «έντονη επαφή» με τη Ρωσία και την Ουκρανία, καθώς και με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθούν οι εξαγωγές τροφίμων σε κανονικά επίπεδα.

Τα σχόλιά του έγιναν την ίδια ημέρα που η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας.

Η Ρωσία και η Ουκρανία παράγουν το 30% της παγκόσμιας προσφοράς σιταριού και - πριν από τον πόλεμο - η Ουκρανία θεωρούνταν το «καλάθι του ψωμιού» για τον κόσμο, εξάγοντας 4,5 εκατομμύρια τόνους γεωργικής παραγωγής το μήνα μέσω των λιμανιών της.

Αλλά από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της τον Φεβρουάριο, οι εξαγωγές έχουν καταρρεύσει και οι τιμές έχουν εκτοξευθεί. Ανέβηκαν ακόμη περισσότερο μετά την απαγόρευση της εξαγωγής σιταριού από την Ινδία το Σάββατο.

Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι περίπου 20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών έχουν κολλήσει επί του παρόντος στην Ουκρανία από την προηγούμενη συγκομιδή, η οποία, εάν απελευθερωθεί, θα μπορούσε να μειώσει την πίεση στις παγκόσμιες αγορές.

(με πληροφορίες από BBC)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΜαριούπολη: Η σύγχρονη ΓκερνίκαΑνησυχία με την παραγωγή σιταριού. Από την Ινδία μέχρι την ΟυκρανίαΗ ατιμωρησία της αισχροκέρδειας
Keywords
Τυχαία Θέματα