Προτού ξαναβάλουμε πάγο στο κρασί μας, ας διαβάσουμε αυτό που ακολουθεί
Το κάνουμε με τα αναψυκτικά, το παγωμένο τσάι, το νερό και με κάθε λογής καλοκαιρινά κοκτέιλ. Γιατί λοιπόν οι «ψωνισμένοι» με το κρασί σηκώνουν το φρύδι τους όταν μας βλέπουν να προσθέτουμε μερικά κομμάτια πάγου σε ένα ζεστό ποτήρι ροζέ;
Υπάρχουν μερικοί σωστοί λόγοι τους οποίους αναφέρουν οι πραγματικοί οινόφιλοι, αλλά υπάρχει επίσης μια μεταβαλλόμενη οινική κουλτούρα που ορίζει ό,τι είναι αποδεκτό, τουλάχιστον σε μερικούς πιο χαλαρούς κύκλους.
Ετσι είναι το κρασί μας με πάγο... Ισως μας βοηθήσει να συνειδητοποιήσουμε το «γιατί» πίσω από το ... διάταγμα που ισχύει για πολύ καιρό
Η Ασλεϊ Χέρζμπεργκ, οινοποιός της Avaline Wine, δίνει την εξής εξήγηση: «Ο πάγος αλλάζει τον χαρακτήρα του κρασιού με πολλούς τρόπους. Μπορεί να αλλάξει την αίσθηση που έχουμε στο στόμα αραιώνοντας το αλκοόλ, να τροποποιήσει την οξύτητα αυξάνοντας το pH και, φυσικά, να αραιώσει τις γεύσεις. Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αλλά διαφοροποιεί το κρασί σε σχέση με το όραμα που είχε ο οινοποιός την ημέρα της εμφιάλωσης».
Ακόμη και τούτου δοθέντος, η Χέρζμπεργκ πιστεύει ότι είναι καιρός να αφαιρεθεί το στίγμα. «Η ομορφιά και το μειονέκτημα σε κάτι με τόσο μεγάλη ιστορία όπως το κρασί είναι η γνωστή εθιμοτυπία που συνοδεύει», αναφέρει. «Οι κανόνες είναι πολύ άκαμπτοι και θα πρέπει να είμαστε σε θέση να είμαστε πιο δημιουργικοί και να προσαρμόσουμε μια εμπειρία οινογνωσίας στις δικές μας προτιμήσεις».
Ενώ τα μόρια του νερού αραιώνουν το αλκοόλ και τις γεύσεις, υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους ο πάγος μπορεί να επηρεάσει το ρόφημα, σύμφωνα με τον ΝτεΚάρο, πιστοποιημένο σομελιέ και διευθυντή εκπαίδευσης και κάβας στο Waters Edge Wineries. «Οι πιο κρύες θερμοκρασίες από την κανονική που σερβίρεται ένα κρασί, το κάνουν ”σφιχτό” και μειώνουν τα αρώματα, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει περαιτέρω τη συνολική αντίληψη γεύσης», λέει. Και συμπληρώνει: «Ουσιαστικά, μπορεί να χάσουμε κάποιες από τις πολυπλοκότητες και τις αποχρώσεις που κάνουν το κρασί ξεχωριστό εξαρχής».
...«Σε τελική ανάλυση, είναι να βρούμε αυτό που λειτουργεί για κάθε άτομο».
Μερικές φορές οι σομελιέ λένε «με τίποτα»Ορισμένοι ειδικοί στο κρασί βρίσκονται σταθερά στο στρατόπεδο ότι αυτό είναι μια κακή ιδέα. Ο σομελιέ Μπίλι Τέρνερ, ο οποίος εργάζεται στο Kimpton Shane Hotel της Ατλάντα, λέει ότι συνήθως συμβουλεύει ό,τι θέλουμε να «το κάνουμε εμείς» όταν πρόκειται για κρασί, αλλά, όπως προσθέτει, «αυτό δεν μεταφράζεται (οπωσδήποτε) στο να βάζουμε πάγο στο κρασί μας...
Ορισμένες γεύσεις είναι πιο εμφανείς από άλλες σε υψηλότερη θερμοκρασία. Θα τα χάσουμε όλα αυτά με ένα εξαιρετικά παγωμένο, γεμάτο πάγο, ποτήρι κρασί. Για να μην τα πολυλογώ, η τελευταία μας γουλιά θα είναι κυρίως λιωμένο παγωμένο νερό και κανείς δεν θέλει αυτή να είναι η τελευταία γεύση που θυμόμαστε».
Άλλοι λένε ότι είναι μια χαρά«Η κουλτούρα του κρασιού εξελίσσεται και υπάρχει μια αυξανόμενη αποδοχή των προσωπικών προτιμήσεων», δηλώνει η Μαρί Κόιλ, αντιπρόεδρος οινοποίησης στη Foley Family Wines και οινοποιός στο Chateau St. Jean. «Ενώ η κατανόηση των παραδοσιακών πρακτικών πίσω από το κρασί μπορεί να ενισχύσει την εκτίμηση της γεύσης του, η δική μας προτίμηση πρέπει πάντα να καθοδηγεί τις επιλογές μας», λέει. «Αν η τοποθέτηση πάγου στο κρασί ενισχύει την απόλαυσή μας, τότε είναι η σωστή επιλογή για εμάς. Η κουλτούρα του κρασιού πρέπει να είναι περιεκτική και ευέλικτη, επιτρέποντας σε όλους να βρουν τον δικό τους δρόμο προς την απόλαυση»...
Ο Αλεξ Ρινγκ, νικητής του βραβείου σομελιέ του Michelin Guide Chicago 2023 και διευθυντής κρασιού στα εστιατόρια Sepia και Proxi, αμφότερα στο Σικάγο, ακολουθεί μια ευέλικτη προσέγγιση: «Για μένα, το ζήτημα του πάγου στο κρασί είναι πραγματικά απλώς θέμα πλαισίου», λέει... «Το να πειράζουμε τις αποχρώσεις ενός εκλεκτού κρασιού είναι διασκεδαστικό, αλλά νομίζω ότι είναι επίσης σημαντικό να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να απολαμβάνουμε ένα καθημερινό κρασί όπως είναι - ένα ρόφημα. Στόχος μου είναι να κάνω τους ανθρώπους να απολαμβάνουν το κρασί τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Αν αυτό σημαίνει να παρέχω λίγο πάγο, είμαι στην ευχάριστη θέση να διευκολύνω».
Οι ειδικοί προσθέτουν ποτέ πάγο στο δικό τους ποτήρι κρασί;«Μπορώ να πω ειλικρινά ότι έχω βάλει πάγο σε ένα ή δύο ποτήρια ροζέ στη διάρκεια της ζωής μου», λέει η Χέρζμπεργκ. «Σε μια ζεστή μέρα, δεν με πειράζει η αραίωση και εξακολουθώ να έχω πολλές από τις γεύσεις να λάμπουν. Γνωρίζω επίσης ότι η συνιδρύτρια του Avaline, Κάμερον Ντίαζ, απολαμβάνει κατά καιρούς πάγο στο κρασί της. Το κρασί είναι μια τόσο προσωπική εμπειρία και έχουμε πελάτες που προτιμούν το κρασί τους με πάγο για τον ένα ή τον άλλο λόγο, και νομίζω ότι αυτό είναι απολύτως εντάξει. Το να προσαρμόσουμε το ποτό μας στις απαιτήσεις του ουρανίσκου μας είναι πάντα μια εξαιρετική προσέγγιση».
«Απολαμβάνω τον πάγο στα κρασιά μου», λέει με τη σειρά του ο ΝτεΚάρο. «Κατά τη διάρκεια των ζεστών καλοκαιρινών μηνών, μπορώ να προσθέσω μερικά μεγάλα κομμάτια ή έναν μεγάλο κομμάτι πάγου στο ποτήρι μου - που μειώνει τη συνολική επιφάνεια και κάνει τον πάγο να λιώνει πιο αργά - για να παγώσω ένα γευστικό λευκό ή ροζέ κρασί. Είναι ένας αναζωογονητικός τρόπος για να απολαύσουμε το κρασί δίπλα στην πισίνα ή στην παραλία, χωρίς να κάνουμε πολλούς συμβιβασμούς στη γεύση».
Αν θέλουμε να προσθέσουμε πάγο, αυτός είναι ο τρόπος να το κάνουμεΌπως δεν πρέπει να αλατίζουμε το φαγητό πριν το δοκιμάσουμε, ας πιούμε μερικές γουλιές πριν κάνουμε ο,τιδήποτε. Η Χέρζμπεργκ αναφέρει: «Πάντα θα συνιστούσα να δοκιμάσουμε πρώτα ένα κρασί, ώστε να γνωρίσουμε ποιες είναι οι αρχικές γεύσεις και οι χαρακτήρες πριν προσθέσουμε πάγο. Μια άλλη συμβουλή είναι να προσπαθήσουμε να έχουμε το κρασί μας ήδη παγωμένο, ώστε ο πάγος να λιώσει πιο αργά και η αραίωση να μην γίνει πολύ γρήγορα».
«Όταν τρώω έξω ή βρίσκομαι σε μια εκδήλωση στην οποία μου σερβίρουν ένα ζεστό ποτήρι κρασί, βάζω πάντα ένα παγάκι στο ποτήρι», λέει ο Μάλεκ Αμράνι, ιδρυτής και οινοποιός στο The Vice Win. «Ποτέ δεν ρίχνω κρασί πάνω από πάγο, αλλά προσθέτω τον πάγο στο κρασί. Μου αρέσει να ξεκινάω με ένα ή δύο παγάκια και να προχωράω από εκεί».
Πως μπορούμε να κρυώσουμε το κρασί μας γρήγοραΕάν προσπαθούμε να αποφύγουμε την επίδραση της προσθήκης πάγου, υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να κρυώσει το κρασί μας, χωρίς να απαιτούνται κομμάτια πάγου. Η Χέρζμπεργκ αναφέρει ένα κόλπο: «Μου αρέσει να βρέχω μια πετσέτα κουζίνας, να την τυλίγω γύρω από ένα μπουκάλι κρασί και να το χώνω στην κατάψυξη για 20 λεπτά».
Εάν χρειαζόμαστε κάτι πιο γρήγορο, ας κάνουμε στο μπουκάλι ένα ...ντους πάγου. «Η προσθήκη αλατιού σ′ αυτό προκαλεί επίσης αυτό που ονομάζουμε μείωση του σημείου πήξης του νερού, που κάνει τον πάγο να λιώνει πιο αργά, παγώνοντας το μπουκάλι πιο αποτελεσματικά και γρήγορα», καταλήγει ο ΝταΚάρο. «Ας περιστρέψουμε το μπουκάλι περιοδικά για να αυξήσουμε το ψυκτικό αποτέλεσμα».
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Επτά ανυπόστατοι μύθοι για το καλό κρασί αλλά και δύο μεγάλες αλήθειεςΈνα είναι το πιο υγιεινό κρασί για γιορτές χωρίς τύψειςΕξι απίθανα οφέλη που μας υπόσχεται η αποχή από το κρασί- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- 19χρονος τραυματίστηκε σοβαρά σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής και δίνει μάχη για τη ζωή του
- Πέθανε ο 19χρονος που τραυματίστηκε σοβαρά στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι
- Υποχρεωτική ασφάλιση των ακινήτων
- Πόσο θα κοστίζει φέτος το ελαιόλαδο
- Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Έρχεται «ζεστό» χρήμα – Πότε ξεκινούν οι πληρωμές
- Ο Παναθηναϊκός πήρε τον Φακούντο Πελίστρι με 11 εκατ. ευρώ
- Επικαιροποιεί το έκτακτο δελτίο για την κακοκαιρία η ΕΜΥ: Μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις
- Η σκληρή ιστορία του καπετάνιου του ΔΣΕ Γιώργου Γιαννούλη που εκτελέστηκε με εντολή Ζαχαριάδη
- Η πρώτη σημαντική θέση της Ελλάδας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
- Η μισή Ελλάδα πνίγεται: Ισχυρές καταιγίδες, άνεμοι και χαλαζόπτωση σε Βόρεια και Δυτική Ελλάδα - Πού θα ''χτυπήσει'' σήμερα, πότε θα φτάσει στην Αθήνα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Πέντε ανεπιθύμητα συμπτώματα που θα συμβούν στο σώμα μας αν το παρακάνουμε με τα αυγά
- Ρίτσαρντ Γκιρ, Σιγκούρνι Γουίβερ, Ίθαν Χοκ στο Φεστιβάλ Βενετίας
- Προτού ξαναβάλουμε πάγο στο κρασί μας, ας διαβάσουμε αυτό που ακολουθεί
- Νέο χωριό στην Τανζανία θα χτιστεί από έναν 3D εκτυπωτή και χώμα
- Βίντεο: 38χρονη αποφάσισε να μείνει σε οίκο ευγηρίας λόγω υπερκόπωσης
- Data Analysis - Πυρκαγιές: Γιατί οι φωτιές κατακαίνε την Ελλάδα τα τελευταία καλοκαίρια
- Εγκεφαλονωτιαίο υγρό: Ένα ζωτικό υλικο που προστατεύει τον εγκέφαλό μας
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Προτού ξαναβάλουμε πάγο στο κρασί μας, ας διαβάσουμε αυτό που ακολουθεί
- Πέντε ανεπιθύμητα συμπτώματα που θα συμβούν στο σώμα μας αν το παρακάνουμε με τα αυγά
- Ρίτσαρντ Γκιρ, Σιγκούρνι Γουίβερ, Ίθαν Χοκ στο Φεστιβάλ Βενετίας
- Νέο χωριό στην Τανζανία θα χτιστεί από έναν 3D εκτυπωτή και χώμα
- Βίντεο: 38χρονη αποφάσισε να μείνει σε οίκο ευγηρίας λόγω υπερκόπωσης
- Εγκεφαλονωτιαίο υγρό: Ένα ζωτικό υλικο που προστατεύει τον εγκέφαλό μας
- Data Analysis - Πυρκαγιές: Γιατί οι φωτιές κατακαίνε την Ελλάδα τα τελευταία καλοκαίρια
- Μπλίνκεν: Ο Νετανιάχου αποδέχεται τη νέα πρόταση των ΗΠΑ για συμφωνία
- Προς κατεδάφιση 146 κατοικίες μετά τις φωτιές στην Αττική - Τι έδειξαν οι έλεγχοι
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Θεσσαλονίκη: Σοβαρός τραυματισμός 19χρονου σε λούνα παρκ στο Πευκοχώρι
- Πλημμύρες στην Κίνα: Τουλάχιστον 50 νεκροί, αγνοούνται 15 άτομα
- Ζώδια: Οι αστρολογικές προβλέψεις για την Δευτέρα 19/8
- Σικάγο: Εξαγριωμένοι διαδηλωτές έξω από το χώρο του συνεδρίου των Δημοκρατικών - Διαμαρτύρονται για την υποστήριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ
- Ζώδια: Οι αστρολογικές προβλέψεις για την Τρίτη 20/8
- Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Ποιες είναι οι ημερομηνίες πληρωμής - Ποιοι θα δουν πρώτοι τα χρήματα στους λογαριασμούς τους
- Τάσος Ιορδανίδης: Συγκινεί για την απώλεια του πατέρα του - "Τον έχασα σε μια περίεργη φάση, τον βλέπω στον ύπνο μου"
- Κάμαλα Χάρις στο Συνέδριο των Δημοκρατικών: «Είμαστε ευγνώμονες στον Μπάιντεν»
- Συντάξεις Σεπτεμβρίου: Έρχεται «ζεστό» χρήμα – Πότε ξεκινούν οι πληρωμές
- Στην πυρόπληκτη Πεντέλη σήμερα ο πρωθυπουργός με κλιμάκιο υπουργών