Σαουδική Αραβία: Απειλές στους G7 εάν δεσμεύσουν 300 δισ δολάρια σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία

Συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον διάδοχο της Σ. Αραβίας στο Ριάντ στις 6 Δεκεμβρίου του 2023.

Τις στενές σχέσεις Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας ακόμη και έξω από την ομάδα του OPEC+ αποδεικνύουν οι απειλές του Αραβικού Εμιράτου προς τους G7 για τα περίφημα 300 δισ δολάρια από τα δεσμευμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, 

Η Σαουδική Αραβία άφησε ξεκάθαρα να εννοηθεί ότι σε περίπτωση που οι 7 ισχυρές οικονομίες του πλανήτη προχωρήσουν σε κατάσχεση αυτών των περιουσιακών στοιχείων, θα πουλήσει μαζικά ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα δισ δολαρίων προκαλώντας

τεράστιες επιπτώσεις στις αγορές.

Να σημειωθεί, ότι η Σαουδική Αραβία κατέχει και αμερικανικά κρατικά ομόλογα 135 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αμερικανικής κυβέρνησης.

Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, ο υπουργός Οικονομικών του βασιλείου εξέφρασε σε ομολόγους του στην G-7 την αντίθεσή του στην πρόθεση να κατασχεθούν τα 300 δισ δολάρια με σκοπό να ανοικοδομηθεί η Ουκρανία.

Συγκεκριμένα, οι G7 συμφώνησαν να δώσουν δάνεια που θα αποπληρωθούν χρησιμοποιώντας τα κέρδη που προκύπτουν από τα δεσμευμένα κεφάλαια περίπου 260 δισεκατομμυρίων ευρώ (280 δισ. δολ.) της Ρωσίας, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην Ευρώπη.
Τα κεφάλαια αναμένεται να αποφέρουν μεταξύ 3 και 5 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

«Πουλάμε γαλλικά ομόλογα»

Τότε ο Σαουδάραβας αξιωματούχος αναφέρθηκες χωρίς περιστροφές στο γαλλικό χρέος και τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσεο η γαλλική οικονομία σε μια δύσκολη πολιτικά εποχή.

 Τον περασμένο Μάιο και Ιούνιο, η G-7 είχαν αφήσει να διαρρεύσουν πληροφορίες ότι ερευνούσαν διαφορετικές επιλογές σχετικά με τα δεσμευμένα στο εξωτερικό κεφάλαια της ρωσικής κεντρικής τράπεζας.

Παρά τις πιέσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας, αρκετά ευρωπαικά κράτη μέλη των G7, επέλεξαν τελικά να αναβάλλουν τις συνομιλίες για τα παγωμένα ρωσικά assets, με την αιτιολογία ότι θα μπορούσε να κινδυνεύσει το ευρώ.

Αργότερα, το Υπουργείο Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας σε δήλωσή του ανέφερε ότι «δεν υπήρξαν ποτέ τέτοιες απειλές».

«Η σχέση μας με την G7 και άλλους είναι αμοιβαίου σεβασμού και συνεχίζουμε να συζητάμε όλα τα θέματα που προάγουν την παγκόσμια ανάπτυξη και ενισχύουν την ανθεκτικότητα του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος» ανέφερε.

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ωστόσο εξακολουθούσαν να ανησυχούν ότι το παράδειγμα της Σαουδικής Αραβίας θα μπορούσε να «εμπνεύσει» κι άλλες χώρες. αν και Σαουδάραβας αξιωματούχος σημείωσε ότι δεν είναι στο στυλ της κυβέρνησης της χώρας του να προχωρά σε τέτοιες απειλές.

«Απλώς περιγράφηκαν στα μέλη της G-7 τοι ενδεχόμενες συνέπειες τυχόν τέτοιων κατασχέσεων» αναφέρει ο αξιωματούχος.

Η θέση της Σαουδικής Αραβίας άλλαξε αφού οι χώρες της G-7 υπέβαλαν μια πρόταση που δεν απαλλοτριώνει τα περιουσιακά στοιχεία, ανέφερε μία εκ των πηγών του Bloomberg.

Διπλωματικές σχέσεις και με το Κίεβο

Δεν ήταν ξεκάθαρο, συνέχισε η πηγή, εάν η Σαουδική Αραβία ενήργησε για ίδιο συμφέρον - φοβούμενη ότι μια κατάσχεση θα δημιουργούσε προηγούμενο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εναντίον άλλων χωρών στο μέλλον - ή σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τη Ρωσία.

Το Ριάντ και η Μόσχα διατηρούν στενές σχέσεις από τότε που η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία και ηγούνται από κοινού του καρτέλ παραγωγών πετρελαίου OPEC+.

Όποιο και αν είναι το κίνητρό της, η κίνηση της Σαουδικής Αραβίας υπογραμμίζει την αυξανόμενη επιρροή της στην παγκόσμια σκηνή και τη δυσκολία της G7 να συγκεντρώσει υποστήριξη από τα λεγόμενα κράτη του Παγκόσμιου Νότου υπέρ της Ουκρανίας και κατά της επιθετικότητας της Ρωσίας.

Το Ριάντ άλλωστε, διατηρεί καλές σχέσεις και με την Ουκρανία και έχει δηλώσει την πρόθεσή του να αναλάβει διαμεσολαβιτικό ρόλο μεταξύ Κίεβου και Μόσχας.

Η Σαουδική Αραβία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο και η κεντρική της τράπεζα έχει καθαρά συναλλαγματικά αποθέματα 445 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το κρατικό επενδυτικό ταμείο της χώρας διαθέτει επίσης περιουσιακά στοιχεία σχεδόν 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.

Related...G7: «Πολιτική συμφωνία» για το ξεπάγωμα ρωσικών περιουσιακών στοιχείων για την ΟυκρανίαG7: Στο «τραπέζι» η χρήση των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείωνΜόσχα: Αντίποινα στη Δύση αν χρησιμοποιήσει τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της χώρας
Keywords
Τυχαία Θέματα