Στοιχεία για την κυπριακή οικονομία
Οι Άγγλοι άφησαν το 1960 μια υποτυπώδη και υπανάπτυκτη οικονομία. Σύμφωνα με μελέτη εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ, το 1961, η κυπριακή οικονομία ήταν κατά κύριο λόγω γεωργική (44,4% του ενεργού πληθυσμού ασχολούνταν στη γεωργία), με υποτυπώδη μεταποιητικό τομέα (11% του ΑΕΠ) και με πολύ χαμηλό κατά κεφαλήν Ακαθάριστο Εθνικό Εισόδημα (164 κυπριακές λίρες). Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, η Κύπρος εξήγε κυρίως μη επεξεργασμένα μεταλλεύματα (58%) και αγροτικά προϊόντα (28%),
Το διάστημα 1960-74 (έως την εισβολή) η κυπριακή οικονομία πραγματοποίησε ένα οικονομικό άλμα: Ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ ήταν 7,2%, η παραγωγικότητα κάθε χρόνο βελτιωνόταν κατά 5,8% με αποτέλεσμα κατ’ έτος το κατά κεφαλήν ΑΕΕαυξανόταν 6,4%. Η ατμομηχανή της οικονομίας ήταν η μεταποίηση (10,1% μέση ετήσια αύξηση), ο τουρισμός (10,2%), οι κατασκευές (8,9%) και το εμπόριο (9,4%). Σε δημοσιονομικό επίπεδο, η εκπόνηση πενταετών πλάνων που έδιναν προτεραιότητα στην ενίσχυση της μεταποίησης για να καλυφθούν οι εσωτερικές ανάγκες και να ενισχυθούν οι εξαγωγές, στον εκσυγχρονισμό της γεωργίας, τον τουρισμό και τη δημιουργία υποδομών, είχε σαν αποτέλεσμα τα περισσότερα χρόνια το ισοζύγιο συναλλαγών να είναι πλεονασματικό και ο πληθωρισμός να κινείται, στο μεγαλύτερο διάστημα, σε χαμηλά επίπεδα, εκτός από το 1973 λόγω της πετρελαϊκής κρίσης. Το 1973 οι εξαγωγές γεωργικών προϊόντων έφτασαν το 51% του συνόλου (από 28% το 1960) και τα μεταποιήσιμα προϊόντα κάλυπταν το 30% του συνόλου (από 14% το 1960). Στον τουρισμό, οι επισκέπτες δεκαπλασιάστηκαν, από 24 χιλ. το 1960 σε 264 χιλ. το 1973. Είχαν κατασκευαστεί ήδη μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες στην Κερύνεια και στην Αμμόχωστο (αθροιστικά κάλυπταν τα 2/3 της δυναμικότητας).
Η σφιχτή δημοσιονομική πολιτική έφερε στα 9 από τα 14 χρόνια της περιόδου δημοσιονομικό πλεόνασμα και η αποφυγή δανεισμού είχε αποτέλεσμα το δημόσιο χρέος το 1973 να είναι, σε ποσοστό του ΑΕΠ, μικρότερο από το 1960. Ενδεικτικά αναφέρουμε κάποιες από τις προτεραιότητες των Αρχών:
- Τη δημιουργία 50 μικρών και μεγάλων υδατοφρακτών για άρδευση και ύδρευση που είχαν αποτέλεσμα την αύξηση των αρδευόμενων καλλιεργειών και την αύξηση των εξαγωγών σε εσπεριδοειδή, πατάτες και λαχανικά.
- Τη δημιουργία βιομηχανικών και βιοτεχνικών περιοχών με παράλληλη εισαγωγή δασμών για την προστασία της μεταποίησης και υιοθέτηση φορολογικών κινήτρων για να υποκινήσουν την ενασχόληση με τη μεταποίηση.
Το θετικό κλίμα που βρίσκονταν η κυπριακή οικονομία αποτυπώνονταν στο ότι το 1973 οι πάγιες επενδύσεις αποτελούσαν το 28,4% του ΑΕΠ από 16%-17% που ήταν στα πρώτα χρόνια της περιόδου.
Αυτά τα επιτεύγματα κατέστρεψε η τουρκική εισβολή, όμως η εισβολή προκάλεσε και αλλαγή ρότας στην οικονομία. Το 1975, η οικονομία είχε απωλέσει το 33% του ΑΕΠ. Εκτός από τους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους και τραυματίες, 160 χιλ. Έλληνες εκτοπίστηκαν. Η ελληνική πλειονότητα έχασε τους ισχυρότερους πλουτοπαρωγικούς πόρους της, όπως το διεθνές Αεροδρόμιο της Λευκωσίας, το λιμάνι της Αμμοχώστου που διακινούσε το 80% του εμπορίου, τα ξενοδοχεία της Αμμοχώστου και της Κερύνειας, τις περιοχές των αρδευόμενων καλλιεργειών, την οικιστική υποδομή κ.λπ.
Για τα επόμενα χρόνια και μέχρι το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης του 2009, η κυπριακή οικονομία κινήθηκε εκ νέου σε πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλά πια η ατμομηχανή δεν ήταν οι εξαγωγές και η μεταποίηση, αλλά ο τουρισμός και η μετατροπή του νησιού σε βάση του παγκοσμιοποιημένου κεφαλαίου.
Με τόσες χιλιάδες ανέστιους ήταν άμεση ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις κατασκευές και πράγματι, στη δεκαετία 1976-1985, παραδόθηκαν 28 χιλ. νέες κατοικίες και 7 χιλ. επισκευασμένες κατοικίες Τουρκοκυπρίων.
Η απώλεια των εύφορων αγροτικών περιοχών είχε ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του αγροτικού τομέα, ήδη από το 1982 τα 2/3 του πληθυσμού κατοικούσαν σε αστικές περιοχές. Στα πρώτα δέκα χρόνια από την εισβολή, οι κυριότεροι τομείς της οικονομίας άλλαξαν, εξαφανίστηκε η μεταποίηση και κυριάρχησαν ο τουρισμός (17,8% μέση ετήσια αύξηση το διάστημα 1976-1985), το εμπόριο (13,6%), οι μεταφορές (10,7%), αλλά και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (8,7%).
Το τραύμα της εισβολής καλύφθηκε από μια ξέφρενη οικονομική ανάπτυξη. Η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική έγινε πια επεκτατική και ελαστική, αρχικά από ανάγκη για να περιθάλψει τους πρόσφυγες, αλλά μετά αυτό παγιώθηκε. Η Κύπρος έχει θεσμοθετήσει ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης από το 1975, η διεύρυνση του Κράτους Πρόνοιας πέρα από την ανακούφιση που παρείχε στα θύματα, σε μια βαθιά πληγωμένη χώρα λειτουργεί και ως αντίδωρο, αλλά ίσως και έχει και ένα κομμάτι συνενοχής, για την αποτυχία απελευθέρωσης της κατεχόμενης πατρίδας.
Το άνοιγμα της Κύπρου στο διεθνοποιημένο κεφάλαιο έγινε πολύ νωρίς, σχεδόν αμέσως μετά την εισβολή. Η κρίση του Λιβάνου, που διαρκεί ως σήμερα, ξεκίνησε το 1975. Δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι πρόσφυγες κατέφυγαν στην Κύπρο, τονώνοντας την κατανάλωση και το εμπόριο (τα μικρά κυπριακά λιμάνια έγιναν η κύρια πηγή τροφοδοσίας του Λιβάνου). Οι Αρχές άμεσα άλλαξαν το νομοθετικό πλαίσιο, προκειμένου να επιτρέψουν στις λιβανέζικες επιχειρήσεις να δραστηριοποιηθούν στην Κύπρο ως υπεράκτιες επιχειρήσεις. Το διάστημα 1976-1985 δημιουργήθηκαν 3.598 τέτοιες επιχειρήσεις και 14 υπεράκτια τραπεζικά ιδρύματα. Επιπλέον η υπερθέρμανση των οικονομιών της Μέσης Ανατολής μετά το 1973, και η συνακόλουθη αύξηση των τιμών του πετρελαίου, άνοιξε νέες ευκαιρίες στην κυπριακή οικονομία. Αρχικά οι κυπριακές κατασκευαστικές πραγματοποιούσαν έργα στην περιοχή, ακολούθως τονώθηκε ο τουρισμός από Άραβες, ενώ οι διευκολύνσεις στις υπεράκτιες επιχειρήσεις προσκάλεσαν και τα αραβικά κεφάλαια.
Με την είσοδο του 1990, την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ, την επέλαση της Παγκοσμιοποίησης, η Κύπρος είχε ήδη τις προδιαγραφές για να μετατραπεί σε μια μεγάλη βάση του διεθνοποιημένου παρασιτικού κεφαλαίου.
* Τα στοιχεία για την περίοδο 1960-1985 από την εργασία του Συμεών Μάτση, «Μια τομή στην Κυπριακή οικονομία της περιόδου 1960-1985» (τόμος Η Κύπρος στον 20ό αιώνα: Κράτος, Κοινωνία και Οικονομία, Πολιτ. Ίδρυμα Τραπέζης Κύπρου).
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αμαλιάδα: Ποια είναι στην πραγματικότητα η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Τράπεζες: Μεταφορές χρημάτων τέλος - Ο νέος τρόπος για τις συναλλαγές μας
- SOS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου – «Πρέπει να γίνεται το self test, η θετικότητα έχει χτυπήσει κόκκινο»
- Ραγδαία αλλαγή του καιρού – Πόσο θα δείξουν τα επόμενα 24ωρα τα θερμόμετρα
- Αμαλιάδα – Φως στο Τούνελ: Μαρτυρία – σοκ για την Ειρήνη και την μικρή αδερφή της – Τι απαντά η ίδια
- Βαλένθια: «Με την αφή τους αναγνωρίζουμε τους νεκρούς»
- Τέλη κυκλοφορίας: Η ανάρτηση στο myCar – Πότε ξεκινούν οι πληρωμές – Τα πρόστιμα
- Εκλογές ΗΠΑ: Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι καλούν την Τζιλ Στάιν να αποσυρθεί
- Μέση Ανατολή: Αναχωρούν αντιτορπιλικά, πολεμικά και βομβαρδιστικά αεροσκάφη Β-52 των ΗΠΑ
- Δεκατέσσερις οι νεκροί από κατάρρευση θόλου σιδηροδρομικού σταθμού της Σερβίας
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Black Hawk: Πότε θα φτάσουν στην Ελλάδα τα νέα ελικόπτερα του Ελληνικού Στρατού
- «Καμπανάκι» από επιστήμονες: Αυξάνεται η συχνότητα φαινομένων όπως οι πλημμύρες στη Βαλένθια
- Στοιχεία για την κυπριακή οικονομία
- Τουρκία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επιγραφή 2.000 ετών που εξυμνεί Αρχαίο Ελληνα παλαιστή
- Οι 72 χαοτικές ώρες του Αμεντέο Μοντιλιάνι
- Γιαναρτάς: Το φλεγόμενο βουνό της Τουρκίας όπου ζούσε η Χίμαιρα - Οι φλόγες δεν σβήνουν ποτέ
- Κυριακάτικο τραπέζι: Κεφτέδες με σταφίδες και κουκουνάρι σε ελαφριά σάλτσα ντομάτας
- Δυο πανέξυπνοι τρόποι να τοποθετήσουμε τη σέλα για να μην υποφέρουμε όταν κάνουμε ποδήλατο
- Αυθεντικές Στιγμές: Βιώσιμος τουρισμός για ένα καλύτερο μέλλον
- Εκπαιδευμένοι στο να ψωνίζουμε σύμφωνα με τις τάσεις της μόδας; Ηρθε η ώρα για αγορές με σύνεση
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Στοιχεία για την κυπριακή οικονομία
- Αυθεντικές Στιγμές: Βιώσιμος τουρισμός για ένα καλύτερο μέλλον
- «Καμπανάκι» από επιστήμονες: Αυξάνεται η συχνότητα φαινομένων όπως οι πλημμύρες στη Βαλένθια
- Δυο πανέξυπνοι τρόποι να τοποθετήσουμε τη σέλα για να μην υποφέρουμε όταν κάνουμε ποδήλατο
- Κυριακάτικο τραπέζι: Κεφτέδες με σταφίδες και κουκουνάρι σε ελαφριά σάλτσα ντομάτας
- Εκπαιδευμένοι στο να ψωνίζουμε σύμφωνα με τις τάσεις της μόδας; Ηρθε η ώρα για αγορές με σύνεση
- Τουρκία: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν επιγραφή 2.000 ετών που εξυμνεί Αρχαίο Ελληνα παλαιστή
- Οι 72 χαοτικές ώρες του Αμεντέο Μοντιλιάνι
- Γιαναρτάς: Το φλεγόμενο βουνό της Τουρκίας όπου ζούσε η Χίμαιρα - Οι φλόγες δεν σβήνουν ποτέ
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αμπελόκηποι: Ο ρόλος των δύο γυναικών, η κομβική τοποθεσία της «γιάφκας» και οι πιθανοί στόχοι της βόμβας
- Το αποτύπωμα των χρηματοδοτήσεών της στην κοινωνία και την οικονομία, «μετράει» η Αναπτυξιακή Τράπεζα
- SOS
- Υποψήφιος για τη θέση του εκπροσώπου των εργαζόμενων στην διοίκηση του ΟΣΕ ο Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος
- Φοροδιαφυγή: Το «οπλοστάσιο» της ΑΑΔΕ
- Η ατζέντα του Σ/Κ - Τι μπορείς να κάνεις στη Θεσσαλονίκη
- Θεσσαλονίκη: 26 προσαγωγές και δύο συλλήψεις στην Ευκαρπία
- Οι εκλογές στις ΗΠΑ και η επόμενη μέρα στη Μέση Ανατολή
- Καμπανάκι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Ποια είναι η λίστα με τις επενδυτικές επιχειρήσεις – φαντάσματα