Τα 5 είδη κάλτσας που μας κάνουν ζημιά μεγαλύτερη και από τα χειρότερα παπούτσια

Οι σωστές κάλτσες παρέχουν προστασία στα πόδια μας, συμβάλλοντας στον έλεγχο της υγρασίας και της θερμοκρασίας σε πέλματα και πατούσες. Αλλά πώς θα γνωρίζουμε ποιες είναι οι σωστές κάλτσες;

Είναι γεγονός: Ορισμένοι τύποι παπουτσιών κάνουν μεγάλη ζημιά στα πόδια μας. Κυρίως τα ψηλοτάκουνα και οι σαγιονάρες. Αλλά όταν πρόκειται για την υγεία-υγιεινή των ποδιών, υπάρχει και κάτι άλλο που συχνά, το παραβλέπουμε: Οι κατάλληλες κάλτσες.

«Οι σωστές κάλτσες παρέχουν προστασία στα πόδια μας, συμβάλλοντας στον έλεγχο της υγρασίας και της θερμοκρασίας σε πέλματα και πατούσες», αναφέρει ο δρ. Τσάντλερ

Χάμπαρντ, καθηγητής στο Κολέγιο Ποδιατρικής του Δυτικού Πανεπιστημίου Επιστημών Υγείας.

Ναι αλλά πώς θα γνωρίζουμε ποιες είναι οι σωστές κάλτσες;

Δεν χρειάζεται πανικός. Αν ξεκινήσουμε από το ποια είδη κάλτσας πρέπει να αποφεύγουμε αυστηρά, τότε θα καταλήξουμε στον ιδανικό τύπο για εμάς και τις ανάγκες μας

Ποιες κάλτσες ήρθε η ώρα να ξεφορτωθούμε σύμφωνα με τους ειδικούς

1. «Όχι» στις σκουρόχρωμες ή μαύρες κάλτσες

«Όταν φοράμε σκούρες ή μαύρες κάλτσες, το τεχνητό χρώμα τρίβεται στο δέρμα και τα νύχια μας. Κι αυτό, βγάζοντας τις κάλτσες μας, ενδέχεται να προκαλέσει ανησυχίες. Διότι τα σημάδια που αφήνει η μπογιά, πολλές φορές μοιάζουν με μώλωπες ή δερματικά προβλήματα. Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Το κυρίαρχο ζήτημα είναι ότι οι χημικές ουσίες που περιέχονται στο χρώμα συχνά προκαλούν ερεθισμούς ή και αλλεργικές αντιδράσεις», προειδοποιεί ο Χάμπαρντ.

Ακόμα όμως κι αν αγοράσουμε σκουρόχρωμες κάλτσες, ο Χάμπαρντ συνιστά πριν τις φορέσουμε, να τις πλύνουμε τουλάχιστον. Έτσι θα μειώσουμε την πιθανότητα να λερωθεί το δέρμα και τα νύχια μας από το χρώμα, το οποίο τις πρώτες φορές που φοράμε τις κάλτσες ξεβάφει περισσότερο.

Η Έμπονι Βίνσεντ Σλιτ, πιστοποιημένη ποδίατρος και χειρουργός ποδιών, προσθέτει ότι οι μαύρες κάλτσες, συν τοις άλλοις, δεν αφήνουν και τα πόδια μας να αναπνέουν όσο θα έπρεπε, προκαλώντας μύκητες.

2. Αποφεύγουμε τις κάλτσες που παγιδεύουν την υγρασία

«Όταν μιλάμε για τη σωστή κάλτσα, η πρώτη ύλη διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο. Για αυτό αναζητάμε ένα ύφασμα που θα απομακρύνει την υγρασία, αποτρέποντας φαινόμενα όπως το πόδι του αθλητή και οι μύκητες των νυχιών», σημειώνει η πιστοποιημένη ποδίατρος, Δρ. Πρίγια Παρθασάρθι.

Ναι αλλά ποιο είναι αυτό το ύφασμα;

Οι τρεις κύριοι τύποι υφάσματος που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή καλτσών είναι το βαμβάκι, το μαλλί και το συνθετικό. Το βαμβάκι δεν απομακρύνει ιδιαίτερα την υγρασία. Το μαλλί από την άλλη πλευρά, ενώ ναι μεν θεωρείται καλύτερο, δεν βολεύει αρκετούς από εμάς, διότι είναι αρκετά ζεστό. Οι συνθετικές κάλτσες ωστόσο, ιδίως για άτομα που ιδρώνουν υπερβολικά, είναι μια καλή εναλλακτική, που απομακρύνει την υγρασία. Εάν πάλι δεν ιδρώνουμε πολύ, ίσως προτιμάμε την αίσθηση μιας βαμβακερής ή μιας μάλλινης κάλτσας. Αυτό εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από το άτομο.

3. Απορρίπτουμε τις πολύ χαλαρές ή της υπερβολικά σφιχτές κάλτσες 

Εάν η κάλτσα μας είναι πολύ χαλαρή ενδέχεται να γλιστρήσει. Τότε το πόδι μας θα βρεθεί γυμνό μέσα στο παπούτσι και έκθετο στην τριβή, που προκαλεί φουσκάλες και κάλους.

Από την άλλη πλευρά, μια υπερβολικά σφιχτή κάλτσα προκαλεί πόνο και παρεμποδίζει την κυκλοφορία του αίματος.

Αν μια κάλτσα δεν στρώνει σωστά, θα το καταλάβουμε από την πρώτη στιγμή. Όλοι ξέρουμε πόσο δυσάρεστο είναι το περπάτημα με μια κάλτσα που έχει φύγει από το πόδι και περιφέρεται ελεύθερα μέσα στο παπούτσι. Και όλοι έχουμε νιώσει το μούδιασμα που προκαλεί μια πολύ σφιχτή κάλτσα. Γιατί να το κάνουμε αυτό στον εαυτό μας; 

4. Δεν φοράμε τις ίδιες κάλτσες πολλές φορές

Το να φοράμε βρώμικες κάλτσες οδηγεί σε προβλήματα όπως ο ερεθισμός των ποδιών και οι μυκητιάσεις. Προσοχή: Ακόμα κι αν οι κάλτσες μας δεν φαίνονται βρώμικες ή δεν τις αισθανόμαστε ιδρωμένες, θα πρέπει να φοράμε ένα καθαρό ζευγάρι κάθε μέρα.

Μάλιστα, ανάλογα με τις δραστηριότητες στις οποίες επιδιδόμαστε, ίσως θα πρέπει να αλλάζουμε τις κάλτσες μας και δύο φορές την ημέρα. Διότι οι μύκητες, οι αόρατοι εχθροί των ποδιών μας είναι παντού. Και όταν ιδρώνουμε, τους προσφέρουμε το τέλειο έδαφος για να πολλαπλασιαστούν. 

5. Για κανένα λόγο δεν φοράμε κάλτσες με τρύπες

Η συλλογή με τις κάλτσες μας θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε τρεις με έξι μήνες ή και νωρίτερα αν οι κάλτσες μας έχουν τρύπες ή έχουν ξεχειλώσει. Γιατί κάλτσες με τρύπες ενέχουν τον ίδιο κίνδυνο με τις ξεχειλωμένες κάλτσες, στον οποίο αναφερθήκαμε παραπάνω. Ενδέχεται δηλαδή, στο σημείο που υπάρχει τρύπα, να προκληθούν πληγές από την τριβή στο εσωτερικό του παπουτσιού.

Αν ανοίξει πληγή, ακόμα και αν ύστερα φορέσουμε τη σωστή κάλτσα, θα εξακολουθήσουμε να νιώθουμε πόνο και ενόχληση. Ενόχληση που ίσως δεν μας επιτρέψει να φέρουμε εις πέρας τις δραστηριότητές μας και να περάσουμε καλά στην προπόνηση, τη δουλειά, το σχολείο. Κρίμα δεν είναι;

Related...Τρία πολύ άσχημα πράγματα που μπορεί να μας συμβούν αν συνεχίσουμε να τρώμε τα νύχια μαςΠόσα σουτιέν πρέπει να έχουμε στην ντουλάπα μας; Η απάντηση θα μας αφήσει με το στόμα ανοιχτόΚοινόχρηστο WC: Μια φαινομενικά «αθώα» συνήθεια που μας εκθέτει σε σοβαρούς κινδύνους
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τα 5 είδη κάλτσας που μας κάνουν ζημιά μεγαλύτερη και από τα χειρότερα παπούτσια,