Τα οφέλη που προκύπτουν από την άθληση είναι περισσότερα απ' όσα νομίζουμε

«Ο Αλμπέρ Καμύ, Γάλλος συγγραφέας, βραβευμένος (το 1957) με Νόμπελ Λογοτεχνίας, έχει πει ότι ”…όλα όσα ξέρω για την ηθική και την αίσθηση καθήκοντος τα έχω μάθει από το ποδόσφαιρο”. Την αλήθεια της ρήσης αυτού του μεγάλου συγγραφέα σχετικά με τον αθλητισμό είχα την τύχη να βιώσω και εγώ πριν από χρόνια, ως επαγγελματίας αθλητής του χάντμπολ. Η θετική εμπειρία που είχα με συνεπήρε τόσο πολύ, ώστε μετά τις σπουδές μου στα νομικά και τον πρώτο μεταπτυχιακό τίτλο μου με αντικείμενο τις Διεθνείς Σχέσεις, να ολοκληρώσω ένα δεύτερο μεταπτυχιακό στο αντικείμενο της Διοίκησης του Αθλητισμού», γράφει

ο υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, προλογίζοντας το υπό έκδοση βιβλίο του Δημήτρη Γαργαλιάνου, «Δομή και Οργάνωση του Ελληνικού Αθλητισμού».

 Ζητήσαμε από τον τελευταίο, αν. καθηγητή ΤΕΦΑΑ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, με αφορμή την επερχόμενη κυκλοφορία του συγκεκριμένου βιβλίου να μας μιλήσει  για τα οφέλη που προκύπτουν για τον άνθρωπο από τον αθλητισμό. 

Για τον ίδιο, ο αθλητισμός είναι εργαλείο ανάπτυξης και για τον λόγο αυτό τα αρμόδια Υπουργεία (Ανάπτυξης και Αθλητισμού) πρέπει να εκπονήσουν μία έρευνα στην Ελλάδα για το θέμα αυτό. Θα είναι καλό τα αποτελέσματα που θα προκύψουν να παρουσιαστούν με κάθε δυνατό τρόπο στους Έλληνες και να διδάσκονται στο πρώτο εξάμηνο σπουδών στα ΤΕΦΑΑ της χώρας και στο Τμήμα Οργάνωσης και Διαχείρισης Αθλητισμού στην Σπάρτη, ώστε οι νέοι αθλητικοί επιστήμονες να εκπαιδεύονται σε αυτά και να γίνονται κοινωνοί τους στους χώρους όπου θα εργάζονται. 

Οπως μας αναφέρει ο Δημήτρης Γαργαλιάνος, υπάρχουν πολλές μελέτες για τα οφέλη που προκύπτουν στον άνθρωπο από τον αθλητισμό. Ο άνθρωπος αποτελείται από σώμα, πνεύμα και ψυχή. Η άσκηση / άθληση είναι η μοναδική δραστηριότητα του ανθρώπου που επηρεάζει θετικά και τις τρεις διαστάσεις. Τα, δε, οφέλη του επεκτείνονται σε κοινωνικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο. 

Όμως, οι άνθρωποι του αθλητισμού δεν τα γνωρίζουν και, ως εκ τούτου, δεν μιλούν για αυτά. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μπορούν να δείξουν στην κοινωνία το πολύτιμο έργο που κάνουν και οι γονείς δεν εμπιστεύονται τα παιδιά τους στον αθλητισμό, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου. 

Σε ατομικό επίπεδο η άσκηση / άθληση:

Εκπληρώνει ανάγκες του ανθρώπου για απόκτηση γνώσεων / ικανοτήτων / δεξιοτήτων. 

Δεξιότητες που αναπτύσσουν οι αθλητές

- Θέση στόχων   

- Αυτοπεποίθηση

- Επικέντρωση  

- Πειθαρχία

- Ομαδικότητα   

- Υπευθυνότητα

- Αυτοπαρακίνηση 

- Αυτενέργεια

- Οργάνωση του χρόνου 

- Αντοχή / Υπομονή

- Επίλυση προβλημάτων

Σε ατομικό επίπεδο η άσκηση / άθληση:

Βοηθάει τα παιδιά και τους νέους να:

Δημιουργούν φιλίες.Θέτουν στόχους και να καταβάλλουν προσπάθεια να τους πετύχουν.Επιδιώκουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.Ανταπεξέρχονται καλύτερα στο σχολείο.Πιστεύουν στον εαυτό τους.Αποδέχονται τον εαυτό τους και τους άλλους.Σέβονται τις ικανότητες και τα επιτεύγματα άλλων ανθρώπων και να απαιτούν και εκείνοι να σέβονται τις δικές τους ικανότητες και επιτεύγματα.Κατανοούν (και να αποδέχονται) ότι όσο σημαντικοί και αν είναι πρέπει να «μπουν στην σειρά» με όλους τους άλλους αθλητές (αίθουσα κλήσης, προκριματικές σειρές, ημιτελικός, τελικός) και να αγωνιστούν σύμφωνα με τους κανονισμούς.Σε κοινωνικό επίπεδο η άσκηση / άθληση:

Δημιουργεί «κοινωνικό κεφάλαιο».

Παρέχει τη δυνατότητα για εθελοντική προσφορά σε ερασιτεχνικό, ή/και επαγγελματικό επίπεδο.

Κατευνάζει την κοινωνική ένταση.

Προσδιορίζει την τοπική ταυτότητα.

Βοηθάει τους «καινούργιους» να ενταχθούν πιο εύκολα.

Βοηθάει τα ΑΜΕΑ να ενταχθούν πιο εύκολα.

Λειτουργεί ως μέσο συλλογικής εκπροσώπησης (είναι ουδέτερη, κοινωνικά αποδεκτή, κατανοητή από τους περισσότερους ανθρώπους, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον λόγω των εμπειριών που προσφέρει, η μέτρηση των αποτελεσμάτων της γίνεται τις περισσότερες φορές με αδιαμφισβήτητο τρόπο).

Σε εθνικό επίπεδο η άσκηση / άθληση βοηθά στους εξής τομείς:

Υγεία

Όσο περισσότερο / καλύτερα γυμνάζονται οι άνθρωποι, τόσο πιο υγιείς είναι και επιβαρύνουν λιγότερο τον προϋπολογισμό για την υγεία.

Ευζωία

Μειώνει το άγος των χρόνιων παθήσεων.Βελτιώνει τη ζωή των ανθρώπων.Περιορίζει την παλίρροια της παιδικής παχυσαρκίας.

Οικονομία

Δημιουργεί οικονομική δραστηριότητα (από τη λειτουργία αθλητικών φορέων, τη διοργάνωση γεγονότων, την κατασκευή εγκαταστάσεων / εξοπλισμού, την προσφορά υπηρεσιών, κ.λπ.).Δημιουργεί θέσεις εργασίας.Αναπτύσσει τον τουρισμό

Σε διεθνές επίπεδο η άθληση

Είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο διεθνών σχέσεων.Αποτελεί ένα παγκόσμιο θεσμό που φέρνει σε ειρηνική επαφή τους λαούς όλου του κόσμου δημιουργώντας κλίμα καλής θέλησης, αμοιβαίας εμπιστοσύνης, κοινών ενδιαφερόντων και δεσμών που προάγουν την κοινωνική λειτουργία της συσσωμάτωσης.

Ως προς το περιβάλλον

Φέρνει σε επαφή τους ανθρώπους με τη φύση και τους βγάζει από το αστικό περιβάλλον.Τους εκπαιδεύει για το πώς θα προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι ο αθλητισμός αποτελεί αποδοτικό εργαλείο ανάπτυξης και σημαντικό θεμέλιο της δημοκρατίας, όπως καταλήγει ο ίδιος. 

 Διαβάστε λίγα λόγια για τον Δημήτρη Γαργαλιάνο εδώ:

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕ...Η άθληση αποτρέπει 4 εκατ. πρόωρους θανάτους τον χρόνο - Τι συμβαίνει στην ΕλλάδαΜένουμε Σπίτι και αθλούμαστε: Μία personal trainer δείχνει τις πιο αποτελεσματικές ασκήσειςΕννέα πρωινές ασκήσεις που θα απογειώσουν την ημέρα (και την εβδομάδα) μας
Keywords
Τυχαία Θέματα