Τα υψίπεδα του Γκολάν φλέγονται

Στα σύνορα Ισραήλ-Συρίας υπήρξε πρόσφατα η μεγαλύτερη ένταση των τελευταίων δεκαετιών. Το αντι-αεροπορικό σύστημα του καθεστώτος Άσαντ κατέρριψε ένα ισραηλινό F-16, ένα από τα οκτώ αεροσκάφη που εισήλθαν στον συριακό εναέριο χώρο μετά την πτώση ενός εχθρικού drone στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Τα ισραηλινά αεροσκάφη διείσδυσαν στον εναέριο χώρο της Συρίας προς την πόλη της Παλμύρας, πιο συγκεκριμένα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τ4 το οποίο βομβάρδισαν, αφού οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το drone που καταρρίφθηκε, απογειώθηκε από αυτό το αεροδρόμιο. Κατά την επιστροφή στη βάση τους τα ισραηλινά

αεροσκάφη δέχθηκαν επίθεση από σχεδόν είκοσι αντιαεροπορικούς πυραύλους από τους δύο τύπους των S-200 και S-125 Pechora, ένας εκ των οποίων έπληξε ένα από αυτά καταρρίπτοντάς το ενώ οι δύο πιλότοι σώθηκαν.

Μετά από αυτό το ιδιαίτερα σημαντικό για την ισραηλινή διοίκηση γεγονός, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των αρμοδίων στρατιωτικών υπηρεσιών και υπηρεσιών ασφαλείας στην πρωτεύουσα Τελ Αβίβ. Δόθηκε αμέσως εντολή να στοχευθούν μια σειρά από στρατιωτικές βάσεις της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς και πλατφόρμες για την εναέρια άμυνα του καθεστώτος Άσαντ. Εκτιμάται ότι ο αριθμός των θέσεων-στόχων ήταν 12 στο πρώτο κύμα και 6 στο δεύτερο κύμα επιθέσεων, ενώ αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε ότι καταστράφηκαν οι μισές δυνάμεις αεράμυνας του καθεστώτος Άσαντ. Όπως ανέφεραν ισραηλινές διπλωματικές πηγές, ο Νετανιάχου απέστειλε μήνυμα προς τη Μόσχα και την Ουάσιγκτον εξηγώντας λεπτομερώς τι συνέβη και ότι το Ισραήλ δεν επιθυμεί κλιμάκωση, αλλά δεν είναι δέχεται την συνέχιση της ιρανικής επιρροής στη Συρία.

Τα τελευταία έξι χρόνια, οι ισραηλινές αεροπορικές επιθέσεις στο εσωτερικό της Συρίας έχουν ξεπεράσει τις 30, αλλά κάθε φορά τα ισραηλινά αεροπλάνα επέστρεφαν με ασφάλεια. Αυτή η τελευταία εξέλιξη έχει πολλές περιφερειακές και διεθνείς προεκτάσεις. Είναι γνωστό ότι το καθεστώς Άσαντ, το οποίο μετατράπηκε σε εργαλείο νομιμοποίησης της ιρανικής και ρωσικής παρουσίας στη Συρία, δεν είναι πλέον σημαντικό. Έτσι, μετά από αυτό το περιστατικό η εύλογη ερώτηση είναι ποιος βρίσκεται πίσω από αυτή την κλιμάκωση: η ρωσική ή ιρανική πλευρά;

Υπάρχουν δύο υποθέσεις για τους λόγους αυτής της εξέλιξης. Η πρώτη είναι ότι πίσω από αυτή την κλιμάκωση βρίσκεται η Ρωσία, η οποία έχει τον πρώτο λόγο στον συριακό εναέριο χώρο. Η τεράστια ρωσική βάση Khmeimim τον επιβλέπει αδιαλείπτως και ελέγχει ένα μεγάλο τμήμα του. Επιπλέον, το Ιράν είναι σημαντικός σύμμαχος για την Μόσχα στις μάχες εναντίον της συριακής αντιπολίτευσης και του ISIS, η οποία χρειάζεται τις ιρανικές και πολυεθνικές πολιτοφυλακές σε οποιαδήποτε μελλοντική δράση εναντίον των αντίστοιχων κουρδικών ανατολικά του Ευφράτη που βρίσκονται υπό αμερικανική επιρροή. Με αυτόν τον τρόπο, η ρωσική ηγεσία ήθελε να στείλει ένα σαφές μήνυμα προς το Τελ Αβίβ ότι δεν δέχεται να υπερτερούν στη Συρία τα ισραηλινά συμφέροντα έναντι αυτών της Ρωσίας. Κάποιοι πολιτικοί αναλυτές συνδέουν την αεροπορική επιδρομή που πραγματοποίησε η αεροπορία των ΗΠΑ εναντίον των ρωσικών στρατευμάτων προσπαθούσαν να προωθηθούν στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη και οδήγησε στον θάνατο και τον τραυματισμό πολλών Ρώσων στρατιωτών με την κατάρριψη του ισραηλινού αεροσκάφους ως εκδίκηση εναντίον του κύριου συμμάχου της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή.

Η δεύτερη περίπτωση είναι ότι μόνο το Ιράν βρίσκεται πίσω από αυτή την κλιμάκωση. Εξειδικευμένη πηγή διαβεβαιώνει ότι κατά τους τελευταίους οκτώ μήνες δυνάμεις της Ιρανικής Επαναστατικής Φρουράς έχουν εκπαιδευθεί στη χρήση συστημάτων S-200 και S-125. Επίσης, σχεδόν εδώ και ενάμιση μήνα, οι ιρανικές δυνάμεις ξεκίνησαν παρακολούθηση και έλεγχο του εναέριου χώρου στο νότιο τμήμα της Συρίας. Εάν συνδέσουμε αυτές τις πληροφορίες με την επίσκεψη Νετανιάχου στη Μόσχα μερικές ημέρες πριν από το συμβάν, η οποία ήταν θετική όπως επεσήμαναν ισραηλινές πηγές, είναι προφανές ότι η Τεχεράνη έστειλε το μη επανδρωμένο αεροσκάφος προς τα συρο-ισραηλινά σύνορα για να προκαλέσει την ισραηλινή πλευρά και ήταν αυτή που κατέρριψε το ισραηλινό αεροσκάφος. Το Ιράν γνωρίζει ότι κάθε ρωσο-ισραηλινή συναίνεση θα είναι σε βάρος της επιρροής του στη Συρία.

Και οι δύο υποθέσεις επιβεβαιώνουν ότι η ένταση στα σύνορα Ισραήλ-Συρίας οδεύει προς μια νέα φάση.Το Ισραήλ έχει αποφασίσει οριστικά να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να διώξει το Ιράν από τον συριακό χώρο, το δε Ιράν επιβεβαιώνει ότι θα είναι ισχυρός παίκτης και ότι δεν θα αφήσει να πάει χαμένο το υψηλό κόστος που έχει πληρώσει έως σήμερα στη Συρία. Τα πρόσφατα γεγονότα αποδεικνύουν ότι η Μόσχα δεν έχει το πάνω χέρι στη Δαμασκό. Οι επόμενες ημέρες θα φέρουν περισσότερη ένταση μεταξύ των διεθνών παικτών στη Συρία και το Ισραήλ θα προστεθεί σε αυτούς όχι μόνο από αέρος αλλά και επί εδάφους.

Keywords
Τυχαία Θέματα