Τελικά κάνει καλό ένας υπνάκος; Νέα έρευνα ανατρέπει τα δεδομένα

Ο συχνός σύντομος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης και εγκεφαλικού, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα στο περιοδικό Hypertension της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, διαπίστωσε ότι η συχνός ή συνηθισμένη σιέστα σε ενήλικες «σχετίζεται με 12% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης και 24% υψηλό κίνδυνο εγκεφαλικού σε σύγκριση με κάποιον που δεν το κάνει».

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενδιαφέροντα

αφού εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να απολαμβάνουν έναν υπνάκο», σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης διέφεραν ανάλογα με την ηλικία των συμμετεχόντων.

Οι συμμετέχοντες που ήταν κάτω των 60 ετών, που συνήθως κοιμόντουσαν, είχαν «20% υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση σε σύγκριση με άτομα της ίδιας ηλικίας που δεν κοιμόντουσαν».

Μετά την ηλικία των 60 ετών, ο μεσημεριανός ύπνος συσχετίστηκε με 10% υψηλότερο κίνδυνο υπέρτασης σε σύγκριση με εκείνους που ανέφεραν ότι δεν κοιμήθηκαν.

Η μελέτη διαπίστωσε, επίσης, ότι το υψηλότερο ποσοστό των ανθρώπων που προβαίνουν στην τακτική του σύντομου ύπνου μέσα στην ημέρα είναι άνδρες, οι οποίοι συνδέονται με κάπνισμα τσιγάρου, καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ και αϋπνία. Εχουν επίσης χαμηλότερα επίπεδα εισοδήματος.

«Αν και ο ύπνος από μόνος του δεν είναι επιβλαβής, πολλοί άνθρωποι που παίρνουν έναν υπνάκο μπορεί να το κάνουν λόγω κακού ύπνου τη νύχτα. Ο κακός ύπνος το βράδυ συνδέεται με πιο κακή υγεία και ο μεσημεριανός ύπνος δεν αρκεί για να το αναπληρώσει αυτό», εξηγούν οι ειδικοί.

Οι ερευνητές σημειώνουν, πάντως, ότι η μελέτη έχει αρκετούς περιορισμούς. Εξετάζει, για παράδειγμα, τη συχνότητα του ύπνου, όχι τη διάρκεια. 

Τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη, εξάλλου, ήταν επί το πλείστον μεσήλικες και ηλικιωμένοι με ευρωπαϊκή καταγωγή, επομένως τα αποτελέσματα μπορεί να μην είναι γενικευμένα για όλους τους ανθρώπους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι άλλες έρευνες έχουν καταλήξει στο εντελώς αντίθετο συμπέρασμα.

(με πληροφορίες από USA Today)

ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕΗ διαιτολόγος Έλενα Σερδάρη μας εξηγεί τα πάντα γύρω από την συναισθηματική πείναΔέκα καθημερινές συνήθειες που επιβαρύνουν την καρδιά μαςΟι τροφές που καταναλώνουν οι πιο υγιείς άνδρες του κόσμου
Keywords
Τυχαία Θέματα
Τελικά,telika