Τελικά πότε γεννήθηκε ο Ιησούς;

Aς επιστρέψουμε, άλλη μια φορά, στις συνθήκες που μας έδωσαν την άφιξη στον κόσμο ενός αγίου παιδιού που είναι η αρχή-αρχή μιας σοφότερης θρησκείας. Του Χριστιανισμού.

Η Ανθρωπότητα, τουλάχιστον η χριστιανική έχει διδαχτεί πότε γεννήθηκε ο Ιησούς. Πού γεννήθηκε και μέσα σε ποια οικογένεια. Το έμαθε από την Αγία Γραφή. Και το πώς μεγάλωσε το αγόρι, τα όσα υπέστη για να εδραιωθεί η νέα

αυτή θρησκεία, ώστε μερικούς αιώνες αργότερα να αναζητήσουν οι ιερείς της τις πληροφορίες για το πώς, πού και πότε εμφανίστηκε ο απρόσμενος θεός που ο θρύλος του είχε αρχίσει να απλώνεται στον γύρω κόσμο.

Η άφιξη των Ρωμαίων στην περιοχή κατά τον 3ο αιώνα π.Χ. δεν ανέτρεψε την ελληνικότητα του τόπου και την ελληνική κυρίως γλώσσα στην οποία άλλωστε θα γραφτούν αργότερα σε παπύρους, τόσο τα εβραϊκά - όπως βίβλος - όσο και τα χριστιανικά κείμενα όπως τα ευαγγέλια και οι επιστολές-νουθεσίες του Απόστολου Παύλου. Τα φωνήεντα, που ανακάλυψαν οι Έλληνες πολλούς αιώνες νωρίτερα, επέτρεψαν όλους τους λαούς των κατακτήσεων του Μεγάλου Αλεξάνδρου να γράφουν και να διαβάζουν ελληνικά. Γιατί τα δικά τους αλφάβητα είχαν μόνο σύμφωνα. Μέσα σ’ αυτήν την πολιτιστική ατμόσφαιρα γεννήθηκε ο Ιησούς.

Το πρόβλημα είναι ότι μπροστά στην έλλειψη στοιχείων η ιστορία γράφεται συχνά από βιαστικούς ιστορικούς οι οποίοι δεν έχουν πάντοτε τις δυνατότητες ή την τύχη να αναγνωρίσουν τις ακριβείς συνθήκες που γεννάει η ιστορία. Μια ελάχιστη βιασύνη ή απροσεξία μπορεί να φέρει τεράστια αναστάτωση σε όλο το θρησκευτικό οικοδόμημα και να αναγκαστεί η κεφαλή της εκκλησίας να εξηγήσει σ έναν τεράστιο αριθμό πιστών την ανάγκη να αναθεωρήσει όλες τους τις γιορτές από ένα απρόβλεπτο ιστορικό λάθος. Όπως αυτό που έγινε με την χρονολογία της γέννησης του Ιησού. Όλη την εποποιία που γιορτάζουμε σήμερα και που λέγεται Χριστούγεννα. Γιατί ο Ιησούς - που θα γίνει Χριστός όταν μεγαλώσει - γεννήθηκε μερικά χρόνια… ”προ Χριστού″! 6 για την ακρίβεια. Αυτό θα συμβεί στην περίοδο της Ηρωδιακής δυναστείας όπως λέγεται. Στην οποία έχουμε τουλάχιστον 4 Ηρώδες. Είναι μια οικογένεια αραβικής προέλευσης την οποία οι Ρωμαίοι επιτρέπουν να διοικήσει την Παλαιστίνη.

Η ιστορία της Ηρωδιακής εποχής αρχίζει με την βασιλεία του Ηρώδη του Πρώτου. Θα είναι ο Ηρώδης ο Μέγας. Που έχει τουλάχιστον 4 διαδόχους με το ίδιο όνομα. Και ο καθένας θα κληρονομήσει ένα κομμάτι της Παλαιστίνης. Ο γιος του, ο Ηρώδης ο Τρίτος, ο Αντύπας, φέρεται ως ο σφαγεύς των νεογέννητων που διαβάζουμε στο ευαγγέλιο του Ματθαίου. Ο οποίος δεν προσδιορίζει ποιος από τους τέσσερις. Οι ιστορικού της εκκλησίας μερικούς αιώνες αργότερα θα συμφωνήσουν ότι πρόκειται για τον Ηρώδη Αντύπα. Όμως δεν σκέφτηκαν ότι το τεμάχιο της Παλαιστίνης που ο Ηρώδης ο Μέγας έδωσε στον γιο του τον Ηρώδη Αντύπα να κυβερνήσει δεν ήταν η Ιουδαία στην οποία βρίσκεται η Βηθλεέμ. Ήταν Γαλιλαία! Η βορειότερη περιοχή της Παλαιστίνης. Της οποίας θα γίνει Τετράρχης της Γαλιλαίας όταν ο Ιησούς είχε ήδη γεννηθεί! Και όχι στη Γαλιλαία. Στην Βηθλεέμ, που είναι στην Ιουδαία! Το Ευαγγέλιο του Ματθαίου αναφέρει έναν Ηρώδη. Χωρίς άλλον προσδιορισμό. Αυτός που διέταξε να σκοτωθούν όλα τα άρρενα βρέφη μέχρι 2 ετών στην περιοχή που βρισκόταν η Βηθλεέμ ήταν ο πατέρας, ο Ηρώδης ο Μέγας. Και το έκανε 6 χρόνια νωρίτερα. Όταν ήταν ακόμα Βασιλιάς της Ιουδαίας. Και τα έσφαξε τα νήπια αγόρια για να είναι σίγουρος ότι δεν θα υπάρξει ανάμεσα σ′ αυτά τα παιδιά ο ″Βασιλεύς των Ιουδαίων” σύμφωνα με την προφητεία των Μάγων. Μόνο που ο Ιησούς σώθηκε γιατί οι γονείς του πρόλαβαν να διαφύγουν στην Αίγυπτο.

Το λάθος οφείλεται σε έναν σοφό κατά τα άλλα ιερέα του Χριστιανισμού. Η Ημέρα των Χριστουγέννων ήταν στην αρχή κινητή και εορταζόταν άλλοτε με τα Θεοφάνια, άλλοτε την 22α Δεκεμβρίου, την ημέρα του χειμερινού ηλιοστασίου, παίρνοντας την θέση μιας ειδωλολατρικής γιορτής που ήταν τα Σατουρνάλια, προς τιμήν του Κρόνου. Έτσι, τα Χριστούγεννα τοποθετήθηκαν την 25 Δεκεμβρίου.

Τον έκτο αιώνα μ.Χ. ο Διονύσιος ο Μικρός, ένας Μοναχός Αββάς από την Βυζαντινή Σκυθία ανέλαβε να κάνει την έρευνα για την Γέννηση του Ιησού. Όταν του ανετέθη να ανασυντάξει το Ιουλιανό Ημερολόγιο. Θα γίνει γνωστός ως ο ”εφευρέτης” του Έτους του Κυρίου (Anno Domini‎). Είναι αυτός που έκανε το λάθος ως προς τον Ηρώδη. Και οι Συνοδικοί δεν το αντιλήφθηκαν.

Στην Ιουδαία, όπου βρίσκεται η Βηθλεέμ, κυβερνήτης ήταν ο Ηρώδης Α′ ο Μέγας, επί 33 χρόνια, μέχρι το έτος 4 π.Χ (με το Ιουλιανό Ημερολόγιο). Ο γιος του, ο Ηρώδης Αντύπας γεννήθεί 2 χρόνια μετά Χριστόν! Και ο Ιησούς 6 χρόνια… προ Χριστού!

Αυτά ανακαλύφθηκαν πρόσφατα. Και φυσικά δεν διαφημίζονται γιατί θα πρέπει να αλλάξει όλο το σημερινό ημερολόγιο. Για 2η φορά. Η πρώτη ήταν όταν το Ιουλιανό έγινε Γρηγοριανό από τον Πάπα Γρηγόριο τον 16ο αιώνα. Και μπορείτε να φανταστείτε τι έγινε. Στην Ρωσία όπου δεν είχε γίνει δεκτό το Γρηγοριανό Ημερολόγιο, η Οκτωβριανή Επανάσταση γιορτάστηκε τον Γρηγοριανό Νοέμβριο! Και αν σήμερα ξαναλλάξει, η 25η Μαρτίου από το 1821 θα γίνει «του 1815» και η 28η Οκτωβρίου του 1940 θα γίνει «του 1934»!

Με την άφιξη των Ρωμαίων ακολουθεί μια περίοδος με τοπικούς κυβερνήτες, μη Eβραίους, που είναι όργανα της Ρωμαϊκής εξουσίας. Ο Ηρώδης ο Μέγας είναι ένας Άραβας που καλοπιάνει, στην αρχή, τον εβραϊκό πληθυσμό. Αδίστακτος ως κυβερνήτης θα γίνει μισητός από όλους για την αγριότητά του. Μάλιστα στα τέλη της ζωής του θα δολοφονήσει την γυναίκα του και τρία από τα παιδιά του!

Οι Ρωμαίοι συχνά θα επιτρέψουν στους αυτόχθονες ηγέτες να κυβερνήσουν με Ρωμαϊκή πολιτική επιρροή και Ρωμαϊκή ενίσχυση. Ο Ηρώδης ο Μέγας ήταν ένας ικανός μονάρχης με πολλά δημόσια έργα αλλά και πολλά εγκλήματα. Ήταν αδίστακτος και σκληρός ακόμα και στην οικογένειά του. Και ήταν ικανός να διατάξει την σφαγή των μωρών στην Βηθλεέμ.

Ο Ηρώδης ο Μέγας, εκτός από την προφητεία των Μάγων την οποία πληροφορήθηκε, θα γνώριζε και την προφητεία της Παλαιάς Διαθήκης ότι «στη Βηθλεέμ της Ιουδαίας θα γεννηθεί ο νέος βασιλιάς των Ιουδαίων». Οι Φαρισαίοι τον μισούσαν και γιατί έδειχνε ιδιαίτερη συμπάθεια στους Ελληνικούς ειδωλολάτρες. Ο Ηρώδης το γνώριζε. Μάλιστα βαριά άρρωστος, σκέφτηκε να διατάξει και την σφαγή όλων των Φαρισαίων γιατρών! ”Για να είμαι σίγουρος ότι οι Εβραίοι θα κλάψουν όταν σε λίγο πεθάνω”, όπως είπε.

Αναρωτιέται κανείς γιατί ο Ηρώδης αυτός ονομάστηκε Μέγας! Υπήρχε και μια κατηγορία Εβραίων που θεωρούσε τον Ηρώδη αυτόν ως τον αναμενόμενο Μεσσία! Την άφιξη του Μεσσία, περισσότερο από όλους, την φοβόταν ο Ηρώδης ο Μέγας! Που διέταξε να σφαγιαστούν τα νεογέννητα αγόρια.

Όλοι συμφωνούν σήμερα με τους σημερινούς ιστορικούς. Ακόμα και ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος που θα γράψει την «Παιδική Ηλικία του Ιησού» (2012) θα πει: «Είναι προφανές ότι ο Διονύσιος ο Μικρός έκανε ένα λάθος μερικών ετών στους υπολογισμούς του. Η ιστορική ημερομηνία της γέννηση του Ιησού (το Anno Domini) θα πρέπει να τοποθετηθεί μερικά χρόνια νωρίτερα»!

Καλά Χριστούγεννα!

Keywords
Τυχαία Θέματα