Τι είναι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι και πόσο αποτελεσματικοί είναι τελικά
Την στιγμή που όλο και περισσότερες πόλεις της Ουκρανίας πολιορκούνται από ρωσικές επιθέσεις, αυξάνεται η ανησυχία για εκατομμύρια αμάχους που προσπαθούν να ξεφύγουν από τα πυρά.
Η Ρωσία είχε ανακοινώσει τη δημιουργία ασφαλών ανθρωπιστικών διαδρόμων για να επιτραπεί στους αμάχους να φύγουν, αλλά το πλάνο δεν πήγε όπως θα έπρεπε. Σε δεύτερο χρόνο, η Ρωσία ανακοίνωσε ανθρωπιστικούς διαδρόμους προς τη Ρωσία
Τέτοιες τακτικές ήταν κοινές κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Συρία μετά την είσοδο της Μόσχας στον πόλεμο το 2015, για να στηρίξει τις δυνάμεις του προέδρου Άσαντ.
Τι είναι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι;Ανθρωπιστικοί διάδρομοι δημιουργούνται όταν ένας πληθυσμός παγιδεύεται σε εμπόλεμη ζώνη, ιδιαίτερα όταν μια πόλη ή κωμόπολη βρίσκεται υπό πολιορκία. Ο σκοπός είναι να διακοπούν οι εχθροπραξίες για ορισμένο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να επιτραπεί στους αμάχους που πρέπει να φύγουν να το κάνουν κατά μήκος καθορισμένων διαδρομών ή για να επιτραπεί η είσοδος επείγουσας ανθρωπιστικής βοήθειας για τους αμάχους που παραμένουν.
Ο όρος αναφέρθηκε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας τη δεκαετία του 1990, όταν ο ΟΗΕ δημιούργησε «ασφαλείς περιοχές» για τους αμάχους. Αλλά η απόπειρα θεωρήθηκε αποτυχημένη, καθώς τα Ηνωμένα Έθνη δεν μπόρεσαν να προστατεύσουν τις ζώνες όταν δέχθηκαν επίθεση.
Ανθρωπιστικοί διάδρομοι είχαν επίσης αναζητηθεί στον πόλεμο στην Αιθιοπία, όπου εκατομμύρια άνθρωποι στην περιοχή Τιγκρέι βρέθηκαν υπό κυβερνητικό αποκλεισμό για μήνες.
Πως χρησιμοποιήθηκαν στη Συρία;Κατά τη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου, Ρώσοι και Σύριοι στρατιώτες ακολούθησαν μια στρατηγική συστηματικής πολιορκίας πόλεων, κωμοπόλεων και περιοχών που ελέγχονταν από την αντιπολίτευση, μερικές φορές για μήνες ή και χρόνια. Οι πολιορκίες είχαν προκαλέσει απώλειες στους πληθυσμούς, με αεροπορικές επιδρομές, πυροβολικό και ρουκέτες να επιτίθενται με ρουκέτες κατοικημένες περιοχές, νοσοκομεία και υποδομές.
Τελικά σε κάθε περίπτωση, οι Ρώσοι και οι Σύριοι πρόσφεραν ανθρωπιστικούς διαδρόμους, λέγοντας στους αμάχους και ακόμη και σε ορισμένους μαχητές ότι μπορούσαν να φύγουν. Στη συνέχεια, οι περισσότεροι κατευθύνθηκαν προς τη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, η οποία παραμένει μέχρι σήμερα ο τελευταίος σταθμός που ελέγχεται από την αντιπολίτευση στη Συρία.
Τότε είχαν δημιουργηθεί ανθρωπιστικοί διάδρομοι για τις πολιορκημένες περιοχές γύρω από τη Δαμασκό και τμήματα των πόλεων Χομς και Χάμα. Ο πιο μεγάλος και διάσημος ήταν για ο διάδρομος το ανατολικό Χαλέπι στα τέλη του 2016.
Ήταν ασφαλείς;Ρωσικές και οι Συριακές δυνάμεις κατηγορήθηκαν αμφότερες ότι παραβίασαν τις εκεχειρίες για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους με συνεχείς βομβαρδισμούς των πολιορκημένων πόλεων.
«Όταν μιλούσαν για αυτούς τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους ή τις εκεχειρίες, δεν τους πιστέψαμε ποτέ. Πώς μπορείς να εμπιστευτείς κάποιον που σε βομβαρδίζει όλη την ώρα;» λέει η Άλφα Χασέμ, μια 40χρονη ακτιβίστρια που επέζησε από την πολιορκία του Χαλεπίου και τώρα κατοικεί στο Λονδίνο.
Θυμήθηκε πώς κατά τη διάρκεια μιας ανθρωπιστικής εκεχειρίας του διαδρόμου στις 14 Δεκεμβρίου 2016, το σπίτι όπου βρισκόταν καταφύγιο με την οικογένειά της χτυπήθηκε από εμπρηστικές βόμβες.
Υπήρξαν επίσης περιπτώσεις αμάχων ή μαχητών που κρατήθηκαν αιχμάλωτοι από τις συριακές δυνάμεις καθώς προσπάθησαν να περάσουν από τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους παρά τις υποσχέσεις για ασφαλή διέλευση. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μαχητές της αντιπολίτευσης άνοιξαν πυρ σε διαδρόμους, είτε για να εμποδίσουν τους ανθρώπους να φύγουν είτε για να πυροδοτήσουν συγκρούσεις.
Ωστόσο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι χρησιμοποίησαν τους διαδρόμους για να βγουν από τις ζώνες μάχης. Αυτοί αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των 3 εκατομμυρίων ανθρώπων που συνωστίζονται στην επαρχία Ιντλίμπ, η οποία είναι περικυκλωμένη από συριακές δυνάμεις και εξακολουθεί να πλήττεται από ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.
«Μετά από τέσσερα χρόνια κάτω από τις βόμβες, μας ανάγκασαν να φύγουμε», λέει ο Χασέμ. «Δεν μας έσωσαν. Μας έβαλαν σε μια άλλη περιοχή με βόμβες, την Ιντλίμπ».
Ήταν, τελικά, αποτελεσματικοί οι διάδρομοι;Τελικά, ήταν αποτελεσματικοί στην επίτευξη των στόχων της Ρωσίας και της συριακής κυβέρνησης: Να ανακτήσουν τον έλεγχο των περιοχών της αντιπολίτευσης.
Οι επικριτές λένε ότι η Ρωσία και η Δαμασκός ωφελήθηκαν και με άλλο τρόπο πραγματοποιώντας μαζικές δημογραφικές αλλαγές, απομακρύνοντας μεγάλους πληθυσμούς της αντιπολίτευσης, πολλοί από τους οποίους δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ανθρωπιστικές υπηρεσίες επισημαίνουν ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, πρέπει να καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των αμάχων, ανεξάρτητα από το πού βρίσκονται.
Η τακτική της πολιορκίας και του ανθρωπιστικού διαδρόμου, λένε, δίνει ουσιαστικά στους κατοίκους τη βάναυση επιλογή μεταξύ του να πέσουν στα χέρια των εχθρών τους ή να πεθάνουν κάτω από βομβαρδισμούς.
Λένε ότι η προσφορά δίνει επίσης μια ψευδαίσθηση νομιμότητας στη μαζική σφαγή αμάχων που παραμένουν πίσω όταν η πολιορκία ξαναρχίσει σε πλήρη ισχύ.
«Είναι σαν να μπορεί η Ρωσία να δημιουργήσει έναν ανθρωπιστικό διάδρομο για δύο ημέρες και μετά να πει, «Λοιπόν, κάναμε τη δουλειά μας, τώρα μπορούμε να καταστρέψουμε τα πάντα», δήλωσε η Σάρα Καγιάλι, ερευνήτρια για τη Συρία για το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
ΠΡΙΝ ΦΥΓΕΤΕLive: Άνοιξαν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι για αμάχους από Ιρπίν και ΣούμιΠαραιτήσεις ξένων χορευτών στα Μπαλέτα Μπολσόι και στο Θέατρο ΜαριίνσκιΝεαρή Ουκρανή πυροβολήθηκε από ρωσικά στρατεύματα ενώ μετέφερε τροφή σε καταφύγιο σκύλων- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Πάτρα: Τα γυρίζει η μάνα – Πώς έγιναν οι γρατζουνιές στη Μαλένα
- Kαρκίνος Παχέος Εντέρου: Το ζηλευτό χαρακτηριστικό που «γυρίζει μπούμερανγκ» και αυξάνει τον κίνδυνο
- Με σερβικά φτερά πετούν οι Ρώσοι στην Ευρώπη
- Πόσο «πιάνει» σήμερα μία χρυσή λίρα – Η «κούρσα» ανόδου μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία
- Κακοκαιρία Φίλιππος: Κλειστοί δρόμοι στην Αττική - Χιονίζει στην Πάρνηθα
- Κλέαρχος Μαρουσάκης: Σε τρεις φάσεις η κακοκαιρία Φίλιππος – Πώς θα εξελιχθεί, πότε φτιάχνει ο καιρός
- Κακοκαιρία Φίλιππος: Ξεκίνησε να χιονίζει στην Πάρνηθα
- Πόλεμος στην Ουκρανία: Πιλότοι του διάσημου A-10 εξηγούν γιατί η επίθεση στο ρωσικό κομβόι θα ήταν μια πολύ επικίνδυνη αποστολή
- Υβόννη Μαλτέζου: «Με τον Κώστα Αρζόγλου μείναμε 10 μήνες παντρεμένοι»...
- Ράδιο Αρβύλα: Συγκινεί ο Αντώνης Κανάκης για την απώλεια συνεργάτη της εκπομπής
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Αγία Θεοδώρα Βάστα Αρκαδίας: Το εκκλησάκι θαύμα που αψηφά τους νόμους της φυσικής
- Κορονοϊός: 8.639 κρούσματα νέα κρούσματα και 52 νεκροί το τελευταίο 24ωρο
- Οι σιτοβολώνες Ουκρανίας, Ρωσίας και οι καταναλωτές που πρέπει να καταπιούν την αύξηση στο ψωμί
- Κορονοϊός: Γιατί κάποιοι νοσούν βαριά και άλλοι όχι; Τι αποκαλύπτουν επιστήμονες
- Νέο πλήγμα για τον Πούτιν, σκοτώθηκε ο επικεφαλής του νεοναζιστικού «Τάγματος Σπάρτη»
- Η βότκα Stolichnaya μετονομάζεται σε Stoli για να αποστασιοποιηθεί από τη Ρωσία
- Οι ιδεολογικές ρίζες υποστήριξης του Πούτιν
- Τα βιβλία ως ασπίδα από τις βόμβες, η φωτογραφία από το Κίεβο που κάνει το γύρο του Διαδικτύου
- Τι είναι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι και πόσο αποτελεσματικοί είναι τελικά
- Ας συνδυάσουμε αυτές τις τροφές για καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών τους
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Τι είναι οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι και πόσο αποτελεσματικοί είναι τελικά
- Τα βιβλία ως ασπίδα από τις βόμβες, η φωτογραφία από το Κίεβο που κάνει το γύρο του Διαδικτύου
- Ουκρανική κρίση και η Ελλάδα: Επίκαιρα επιχειρήματα - αντεπιχειρήματα
- Οι ΗΠΑ αναζητούν πετρέλαιο στη Βενεζουέλα λόγω του εμπάργκο που θέλουν να επιβάλουν στη Ρωσία
- «Μπορώ να μιλήσω και με τον γιατρό;»
- Εθνικό Θέατρο: «Τρωίλος και Χρυσηίδα» του Σαίξπηρ με φόντο τον Τρωικό Πόλεμο
- Η γυναικεία «χειραφέτηση»
- Παραιτήσεις ξένων χορευτών στα Μπαλέτα Μπολσόι και στο Θέατρο Μαριίνσκι
- Η Τουρκία διατηρεί επάξια τον τίτλο του «Επιτήδειου Ουδέτερου»
- Οδηγούμε το Hyundai Bayon 1.2 lt – 84 hp
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Νεαρή Ουκρανή πυροβολήθηκε από ρωσικά στρατεύματα ενώ μετέφερε τροφή σε καταφύγιο σκύλων
- Η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση των επιδοτήσεων για ορυκτά καύσιμα
- Οι ιδεολογικές ρίζες υποστήριξης του Πούτιν
- Δυτικόφροσύνη και νεομακαρθισμός
- Αγοράκι 11 ετών από την Ουκρανία έφτασε στη Σλοβακία ταξιδεύοντας μόνο του 1100 χιλιόμετρα
- «Νόμιζαν ότι ήταν πολύ νέος για καρδιακή πάθηση», προειδοποιεί μητέρα που έχασε τον γιο της
- Πόσο κοστίζει η ενοικίαση του μεγαλύτερου ναυλωμένου γιοτ του κόσμου για μια εβδομάδα
- Οι σιτοβολώνες Ουκρανίας, Ρωσίας και οι καταναλωτές που πρέπει να καταπιούν την αύξηση στο ψωμί