Το μεταναστευτικό ζήτημα... και ο ρόλος της Ελλάδας
Η ανησυχία της Τουρκίας για την αμυντική ισχυροποίηση της Ελλάδας, με την αύξηση του εξοπλιστικού της προγράμματος, όσον αφορά τα τρία σώματα στρατού αλλά και το Λιμενικό Σώμα, δεν έγκειται φυσικά στο γεγονός μιας πιθανής επίθεσης της ελληνικής πλευράς στη γείτονα αλλά στο γεγονός πως η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος της Ελλάδας, η κινητικότητα στο διπλωματικό επίπεδο με τις συμφωνίες αμυντικής αρωγής με Γαλλία
Η αμυντική αποτρεπτική ικανότητα της Ελλάδας ωστόσο, και η φρούρηση τόσο του Έβρου αλλά των νησιών ενισχύει τη φύλαξη των συνόρων στα μεταναστευτικά κύματα που η Τουρκία μέσω παρακρατικών μηχανισμών, δουλεμπόρων αλλά και αρκετών διεφθαρμένων ΜΚΟ ωθεί προς την πατρίδα μας εργαλειοποιώντας το μεταναστευτικό πρόβλημα και κηρύσσοντας έναν υβριδικό πόλεμο προς τη χώρα μας.
Η Ελλάδα από την πλευρά της, έχοντας μια συνεχή πίεση από διάφορες δυνάμεις στο εσωτερικό αλλά και από τις αριστερές περισσότερο και σοσιαλδημοκρατικές λιγότερο, κυρίως, δυνάμεις στην Ευρώπη, αναλώνεται σε μια αμυντική θέση προσπαθώντας να εξηγήσει και να ερμηνεύσει τα αυτονόητα κάθε φορά. Πως η φύλαξη των συνόρων από ανεξέλεγκτα μεταναστευτικά ρεύματα έχει δυο αποτελέσματα: α) την επισφάλεια και αποδυνάμωση της εθνικής ασφάλειας β) την διατάραξη της κοινωνικής και πολιτική συνοχής από δυσανάλογα με τις ανάγκες της, μη ενσωματώσιμα μουσουλμανικά μεταναστευτικά ρεύματα.
Η Ελλάδα θα μπορούσε σε επίπεδο διπλωματίας να πάρει πρωτοβουλίες και να ξεπεράσει τα συμπλεγματικά σύνδρομα άμυνας και αιτιολόγησης των αυτονόητων: Πως κάθε έθνος, κάθε κράτος έχει αναμφισβήτητο και αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα να φυλάττει τα σύνορά του τηρώντας παράλληλα τις διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όσους χρήζουν φροντίδας και προστασίας προερχόμενοι από εμπόλεμες ζώνες και καθεστώτα από τα οποία απειλείται η ζωή τους.
Η ελληνική εξωτερική πολιτική οφείλει να πάρει πρωτοβουλίες που θα ξεπερνούν τα στενά όρια της Ευρωπαϊκής, μυωπικής και στρεβλής τις περισσότερες φορές πολιτικής περί μεταναστευτικού. Ήδη διαπιστώνουμε πόσα προβλήματα δημιούργησε η διαχείριση του μεταναστευτικού στο εσωτερικό των κοινωνιών στην Ευρώπη. Σε χώρες όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Σουηδία, η Αγγλία, η Ισπανία και παντού το πρόβλημα είναι υπαρκτό σε σημείο, σε πολλές από αυτές να ανατρέπει τις δημογραφικές συσχετίσεις ανάμεσα στο ντόπιο πληθυσμό και τους μετανάστες. Το κυριότερο πρόβλημα που ανακύπτει από το μεταναστευτικό ωστόσο είναι η αδυναμία ενσωμάτωσης ισλαμικών πληθυσμών (σχ άρθρο: «Το Ισλάμ και η πρόσληψή του από τη Δύση», Άρδην, τ. 122 ), τα προβλήματα κοινωνικής συνοχής που δημιουργεί αλλά και τα θέματα ανόδου ακροδεξιών και ολοκληρωτικών πολιτικών που αναδεικνύονται πια στο προσκήνιο της Ευρωπαϊκής πολιτικής καθώς το πρόβλημα διαιωνίζεται.
Δυστυχώς από τη μία ο μυωπικός οικονομισμός, η ανάγκη κερδοφορίας των ανοικτών αγορών και του παγκοσμιοποιημένου μοντέλου ανάπτυξης στο οποίο στηρίχθηκαν, κυρίως οι ηγέτιδες οικονομικά ευρωπαϊκές δυνάμεις, με προεξάρχουσα τη Γερμανία, και η υιοθέτηση του στρεβλού και ανεπιτυχούς αφηγήματος της πολυπολιτισμικότητας από την άλλη, παρέβλεψαν και αδιαφόρησαν για την κρισιμότητα του μεταναστευτικού προβλήματος τις προηγούμενες δεκαετίες.
Η Ελλάδα ως σύνορο του Δυτικού κόσμου, την Ασία αλλά και τη Αφρική οφείλει να λάβει πρωτοβουλίες όπως η σύγκλιση ενός διεθνούς φόρουμ με θέμα το μεταναστευτικό με χώρες του Αραβικού κόσμου αλλά και της Αφρικής. Ένα φόρουμ που θα σταχυολογηθούν όλα τα μεγάλα και καυτά ζητήματα του μεταναστευτικού, να προχωρήσει σε διαβουλεύσεις, συνεννόηση αλλά και σε συνεργασία με τις χώρες αυτές να διαμορφωθεί μια συγκεκριμένη ατζέντα θεμάτων προς συζήτηση και δράση. Και όλα αυτά με πίεση, πρωτοβουλίες και συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως πρεσβευτής του Δυτικού κόσμου, η χώρα μας, η οποία επί χιλιετίες συγχρωτίζεται με τους λαούς αυτούς είναι η μόνη που μπορεί να ξεπεράσει τις συμπλεγματικές και προβληματικές αντιλήψεις του αφηγήματος των ανοιχτών και ανεξέλεγκτων συνόρων το οποίο το μόνο που κάνει είναι να αυξάνει την κερδοφορία και τα υπερκέρδη εταιρειών αλλά να δημιουργεί κοινωνική αποδιάρθρωση και πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των δυτικών κοινωνιών δίχως να λύνει το πρόβλημα των ανθρώπων αυτών. Αντιθέτως.
Μια τέτοια πρωτοβουλία αυτόχρημα αποδυναμώνει την ικανότητα των αναθεωρητικών δυνάμεων (κυρίως της Τουρκίας) να εργαλειοποιούν το μεταναστευτικό και να το χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης και διεκδίκησης των αναθεωρητικών σχεδιασμών τους απέναντι στις Δυτικές χώρες αλλά και ως παράγοντα αποσταθεροποίησης και πολιτικής πίεσης στο εσωτερικό των δυτικών κρατών και κυρίως της Ευρώπης αλλά παράλληλα εδραιώνει και δημιουργεί μια συνεχή διαβούλευση και επικοινωνία ανάμεσα στις χώρες που αντιμετωπίζουν το ζήτημα σε μόνιμη και διαρκή βάση.
Όσο το πρόβλημα τίθεται ως βήμα αντιπαράθεσης και αντιμαχιών ανάμεσα στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική τόσο θα μετατρέπεται ως ζήτημα μελλοντικών συγκρούσεων και αποσταθεροποίησης αλλά και αιτία διάλυσης των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Πρέπει άμεσα να ξεκινήσει ένας διάλογος ανάμεσα στα ενδιαφερόμενα μέρη σε επίπεδο διεθνούς φόρουμ με σκοπό τη συγκρότηση ενός διεθνούς θεσμικού οργάνου συνεννόησης, λήψης συγκεκριμένων μέτρων που θα αφορά μόνο στο ζήτημα αυτό.
Η Ελλάδα μπορεί και οφείλει να πρωτοστατήσει σε επίπεδο διπλωματίας στο ζήτημα αυτό.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μαρατζίδης σε Τσίπρα την επόμενη των εκλογών του Μαΐου: «Ότι και να γίνει είσαι τελειωμένος»
- Τι φέρνει το νέο ενιαίο μισθολόγιο για 600.000 δημοσίους υπαλλήλους
- Θεσσαλονίκη: Ο αριστούχος Δημήτρης που «έπιασε» 19.710 μόρια στις Πανελλαδικές
- Άντζελα Ζήλεια: Το μαρτυρικό τέλος της σπουδαίας τραγουδίστριας – Το ατύχημα στο σπίτι της πριν πέντε μέρες
- Πανελλαδικές 2023: Ο πρώτος των πρώτων με 19.710 μόρια αποκάλυψε τη «συνταγή» της επιτυχίας
- Πανελλαδικές 2023: Διπλή χαρά στις Σέρρες – Δίδυμα αρίστευσαν συγκεντρώνοντας πάνω από 19.000 μόρια
- Τέλος οι φυλάξεις ανηλίκων για τους αστυνομικούς της γενικής δ/νσης Θεσσαλονίκης
- Παγώνη για ασπαρτάμη: «Υπάρχουν ενδείξεις πως είναι καρκινογόνα, δεν χρειάζεται πανικός»
- Άλκης Καμπανός: Οπαδοί του ΠΑΟΚ έξω από τις φυλακές Διαβατών – Φώναζαν συνθήματα υπέρ των δολοφόνων
- Υπόθεση Βεζένκοφ: Κράτησαν Μπαρνς οι Κινγκς
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Huffington Post Greece
- Τελευταία Νέα Huffington Post Greece
- Το μεταναστευτικό ζήτημα... και ο ρόλος της Ελλάδας
- To «Requiem» του Τσίπρα: Τίτλοι Τέλους
- Δύο τραυματίες στο νοσοκομείο ύστερα από αστυνομική καταδίωξη
- ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε πολιτικές υπέρ Αφροαμερικανών για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια
- Τι διαβάζουμε τώρα: Η HuffPost προτείνει 15+1 βιβλία για τις θερινές διακοπές
- Εγκυμοσύνη: Είστε η πρωταγωνίστρια, αποδεχτείτε το
- Πώς μια βουτιά στη θάλασσα υπόσχεται να βελτιώσει την όψη και την υγεία του δέρματός μας
- Τα μεγάλα μυστικά για να διαλέξουμε φρέσκο ψάρι και θαλασσινά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Στεγαστικό επίδομα φοιτητών: Από σήμερα έως 3 Αυγούστου οι αιτήσεις
- Θεσσαλονίκη: Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την αρκούδα της Θέρμης!
- ΣΥΡΙΖΑ: πιάστηκαν στα χέρια Ρήγας και Τζανακόπουλος
- Κοινωνικός Τουρισμός: Πότε αρχίζει το πρόγραμμα - Τι πρέπει να κάνουν οι δικαιούχοι ωφελούμενοι
- Ρήγας για Τζανακόπουλο: «Δέχτηκα τραμπούκικη επίθεση - Με έπιασε από το λαιμό και πέταξε αντικείμενα»
- Η νέα πρόκληση για τον άλλοτε ερυθρόλευκο Έντσο Μαρέσκα
- Politico: Από τη Φιλανδία έως την Ελλάδα οι Ευρωπαίοι στρέφονται προς τα δεξιά - Αναπόφευκτη η αναδιαμόρφωση της ΕΕ
- «Υπάρχουν ενδείξεις» ότι είναι πιθανώς καρκινογόνα –«Δεν χρειάζεται πανικός»
- Τουρκικά ΜΜΕ σε Κιλιτσντάρογλου: Παραιτήσου όπως ο Τσίπρας