Γιώργος Κουρής: Ο «βαρώνος» των media που πέρασε στην ιστορία

Ο σημερινός θάνατος του δημοσιογράφου και εκδότη Γιώργου Κουρή ξύπνησε μνήμες από τις ημέρες που η «ναυαρχίδα» του, η εφημερίδα «Αυριανή» σάρωνε σε πωλήσεις φύλλων τη δεκαετία του ’80.

Η δημοσιογραφική ποιότητα της εφημερίδας και του ίδιου του εκδότη της μπορεί, ευγενικά, να χαρακτηριστεί «αμφιλεγόμενη». Σίγουρα, πάντως κατάφερε να γράψει ιστορία. Η «Αυριανή», από τίτλος εφημερίδας μετατράπηκε σε δημοσιογραφικό όρο. Ο «αυριανισμός» χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα για να υποδηλώσει τις προσωπικές, φτηνού επιπέδου επιθέσεις από ΜΜΕ σε

δημόσια πρόσωπα, αλλά και .

«Η εφημερίδα που εξευτέλισε μια κυβέρνηση και γκρέμισε ένα σάπιο καθεστώς 50 χρόνων»

Η Αυριανή, τη δεκαετία του ’80 είχε καταφέρει να αυξήσει την κυκλοφορία της μέσω επιθέσεων και εκμεταλλευόμενη την -τότε- περιορισμένη αγορά των ΜΜΕ.

Η σχεδόν μηδενική της κυκλοφορία εκτοξεύτηκε στα 50.000 φύλλα ημερησίως τον Ιούλιο του 1980 όταν ξεκίνησε μια μεγάλη απεργία των τυπογράφων που κράτησε έναν ολόκληρο μήνα.

Κατά την περίοδο αυτή κυκλοφορούσαν μόνο η Αυριανή και τα δύο κομματικά όργανα των κομμάτων της αριστεράς, ο «Ριζοσπάστης» και η «Αυγή». Όμως, η «Αυριανή» επέλεξε να «βγει» στην αγορά με τιμή μόλις 5 δραχμών, κατά 10δρχ. φθηνότερη, δηλαδή, από τις άλλες εφημερίδες.

Η τότε κυβέρνηση Ράλλη προσπάθησε να περιορίσει την εφημερίδα απαγορεύοντας την πώλησή της σε μειωμένη τιμή και προβάλλοντας εμπόδια στη λειτουργία της, όπως τον αποκλεισμό των συντακτών της από τις καθιερωμένες ενημερώσεις των δημοσιογράφων.

Τον Σεπτέμβρη του 1980 επιτέθηκε στη σύζυγο του Γιώργου Ράλλη, Λένα Βούλτσου-Ράλλη, η οποία ήταν αντιπρόσωπος της γαλλικής εταιρείας ενδυμάτων “Lacoste” στην Ελλάδα. Η επίθεση αυτή, εκτόξευσε την εφημερίδα στα 100.000 φύλλα ημερησίως, ενώ ξεκίνησαν και οι μεγάλες δικαστικές διαμάχες για τον εκδότη της, ο οποίος διέφυγε στην Ιταλία και υπαγόρευε άρθρα από εκεί.

Από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε την εξουσία το 1981, η «Αυριανή» υιοθέτησε το σλόγκαν «Η εφημερίδα που εξευτέλισε μια κυβέρνηση και γκρέμισε ένα σάπιο καθεστώς 50 χρόνων». Τέσσερα χρόνια αργότερα και με αφορμή την εκλογή στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας του Χρήστου Σαρτζετάκη αντί του Κωνσταντίνου Καραμανλή, το άλλαξε σε «Η εφημερίδα που γκρέμισε τον Καραμανλισμό», ενώ σήμερα παρουσιάζεται ως «Ανεξάρτητη Πολιτική Εφημερίδα».

Μέχρι το 1985 αύξησε την κυκλοφορία στα 250.000 φύλλα ημερησίως. Την ίδια περίοδο εξέδωσε και τον “Φίλαθλο” (1982).

Οι αήθεις επιθέσεις στον Μάνο Χατζιδάκι

Οι προσωπικές επιθέσεις υπήρξαν η «σπεσιαλιτέ» της «Αυριανής». Βλέποντας την «έκρηξη» στην κυκλοφορία της που προκάλεσαν οι επιθέσεις στη σύζυγο του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Ράλλη, από το 1985 και μετά η εφημερίδα «επενδύει» στη «λάσπη».

Στο στόχαστρό της βρέθηκε αρχικά ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που τότε παρουσιάστηκε ως συνεργάτης των Ναζί. Παράλληλα, κατηγόρησε ανοιχτά τον Κωνσταντίνο Καραμανλή για ομοφυλοφιλικές σχέσεις με τον οικονόμο του.

Ωστόσο, παρά τις σκληρές επιθέσεις που έκανε σε πολιτικούς και καλλιτέχνες, στην ιστορία του ελληνικού Τύπου δεν μπορούν παρά να μείνουν οι επιθέσεις του στη δεύτερη σύζυγο του Ανδρέα Παπανδρέου, Δήμητρα Λιάνη, και στον μεγάλο συνθέτη, Μάνο Χατζιδάκι.

Η εφημερίδα επιτέθηκε στον Χατζιδάκι με ομοφοβικά σχόλια στα τέλη της δεκαετίας του ’80 ενώ παράλληλα τον κατηγορούσε και για «οικονομικά σκάνδαλα» κατά τη θητεία του στο Τρίτο Πρόγραμμα.

Ο Χατζιδάκις απάντησε στον Κουρή κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας στο Καλλιμάρμαρο, όπου έκανε λόγο για «φυλλάδα που μολύνει τον ελλαδικό χώρο με αναίδεια, χυδαιότητα, τραμπουκισμό και κολακεία συμπολιτών μας, που κολακεύεται να πιστεύει σαν τον Καραγκιόζη ότι αυτή έριξε τον Καραμανλή. Ενώ το μόνο που κατάφερε ήταν να κατακρημνίσει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια».

Η απάντηση της «Αυριανής» ήταν ένα ντροπιαστικό για τον ελληνικό Τύπο «κρεσέντο» δημοσιευμάτων που αποκαλούσαν τον Χατζιδάκι «σκουληκιασμένο τομάρι» μολυσμένο από «ηθικό AIDS», από το οποίο θα πρέπει να «προστατέψουμε τα παιδιά μας», ενώ συνήθιζε να τον αποκαλεί με γυναικεία ονόματα.

Το «αχόρταγο κορίτσι» της Αυριανής

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο η εφημερίδα, όπως φαίνεται λόγω της αδυναμίας της να χρηματοδοτηθεί, στρέφεται ανοιχτά εναντίον του ΠΑΣΟΚ.

Ο εκδότης επιτέθηκε αρχικά με σφοδρότητα στον τότε διοικητή της Εθνικής Τράπεζας κ. Γ. Μίρκο, αλλά τα δάνειά του δεν εγκρίθηκαν. Τότε άρχισε και τις επιθέσεις εναντίον της δεύτερης συζύγου του Ανδρέα Παπανδρέου, Δήμητρας Λιάνη Παπανδρέου.

Το φθινόπωρο του 1995 δημοσίευσε στην πρώτη της σελίδα φωτογραφίες της Δήμητρας Λιάνη σε ιδιωτικές της στιγμές με τον τίτλο «Αυτή μας κυβερνά. Ξύπνα δύστυχε Ανδρέα. Η Μιμή σε κατέστρεψε, διέλυσε το ΠΑΣΟΚ, εξευτέλισε την πολιτική ζωή του τόπου και εξαιτίας της γίναμε ρεζίλι στους ξένους».

Λίγες ημέρες νωρίτερα, και πάλι στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, το κεντρικό θέμα ήταν η φημολογούμενη ερωτική σχέση της Δήμητρας Λιάνη με τον Ζάχο Χατζηφωτίου. «Δύστυχε Ανδρέα, τι έχεις ακόμα να δεις και να μάθεις για το αχόρταγο “κορίτσι” που σε τύλιξε, σε εξευτέλθσε και μας… “πήρε” όλους στο… λαιμό της, για να μην πούμε καμιά πιο βαριά κουβέντα», ανέφερε η εφημερίδα κάτω από έναν πρωτοφανή τίτλο.

Ο Κουρής στην τηλεόραση

Ήδη από το 1990 ο Γιώργος Κουρής επιλέγει να εμπλακεί στο γοητευτικό νέο μέσο. Τον Φεβρουάριο του 1990 ιδρύει το «Κανάλι 29» που λειτούργησε για τρία χρόνια.

Το 1994 ο Όμιλος Κουρή ιδρύει το «Κανάλι 5», «προκάτοχο» του «ALTER», το οποίο τελικά έκλεισε «ηχηρά» το 2013 με τους εργαζόμενους να μένουν απλήρωτοι για πολλά χρόνια.

Το 2000 αγόρασε από τον Βασίλη Λεβέντη το «Extra Channel» ενώ το 2012 δημιούργησε το «Kontra Channel».

Τον Μάρτιο του 2013 ο Γιώργος Κουρής οδηγήθηκε στις φυλακές του Ναυπλίου για το «κακούργημα της μη καταβολής φόρου μισθωτών υπηρεσιών από το Alter, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, το χρονικό διάστημα από 1η Φεβρουαρίου του 2011 έως 30 Σεπτεμβρίου του 2011», στο οποίο φερόταν να είναι ο ηθικός αυτουργός. Αποφυλακίστηκε όμως δύο μήνες αργότερα.

Επίσης, μεταξύ άλλων είχε εκδώσει τις εφημερίδες «Νέα Εφημερίδα», «Φίλαθλος», «Star», «Δημοκρατικός Λόγος», «Νίκη» και «Kontranews», ενώ ίδρυσε και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς Ράδιο Αθήνα, Ράδιο Θεσσαλονίκη και Sprint FM.

Keywords
media, media, kontra channel, μμε, απεργια, ελλαδα, ΠΑΣΟΚ, βομβα mall, παπανδρεου, aids, τραπεζες, alter, παραιτηση λεβεντη, extra, channel, kontra, νέα, star, αθηνα, θεσσαλονικη, sprint, τελη κυκλοφοριας, εφημεριδες, εφημεριδα δημοκρατια, απεργια οσε, απεργια υπα, απεργιες σημερα, απεργια 1 φεβρουαριου, απεργια 2 φεβρουαριου, απεργια 3 φεβρουαριου, απεργια 4 φεβρουαριου, απεργια 7 φεβρουαριου, απεργια 8 φεβρουαριου, απεργια 9 φεβρουαριου, απεργια 10 φεβρουαριου, απεργια 11 φεβρουαριου, απεργια 14 φεβρουαριου, απεργια 15 φεβρουαριου, απεργια 16 φεβρουαριου, απεργιες 16 φεβρουαριου, απεργια 17 φεβρουαριου, απεργιες 17 φεβρουαριου, απεργια 18 φεβρουαριου, απεργιες 18 φεβρουαριου, απεργια 21 φεβρουαριου, απεργια 23 φεβρουαριου, απεργια 22 φεβρουαριου, απεργια 24 φεβρουαριου, απεργια 25 φεβρουαριου, απεργια 28 φεβρουαριου, απεργια 1 μαρτιου, απεργια 2 μαρτιου, απεργια 3 μαρτιου, απεργια 4 μαρτιου, απεργια 8 μαρτιου, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, απεργια 9 μαρτιου, απεργια 10 μαρτιου, απεργια 17 μαρτιου, απεργια μμε, απεργια ταξι, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, απεργια 26 σεπτεμβριου, τελη κυκλοφοριας 2013, ιταλια εκλογες, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, αυριανη, δανεια, θανατος, θεμα, θητεια, ιταλια, μμε, ονοματα, προγραμμα, ραδιο, σλογκαν, φωτογραφιες, αγορα, αρθρα, αφορμη, δημητρα, διαστημα, ευρω, εφημεριδα, ζωη, ιδια, κυβερνηση, λειτουργια, λογο, μηνες, μητσοτακης, μανο, ναζι, ξυπνα, ομιλος, παιδια, ποιοτητα, πωλησεις, ραδιο θεσσαλονικη, ρεζιλι, σιγουρα, συζυγο, σχολια, τιμη, τρια, τιτλος, φθινοπωρο, φυλλα, χατζιδακις, χυδαιοτητα, κωνσταντινος, φυλακες, η εφημεριδα, κωνσταντινου, οργανα, πωληση, sprint, ξεκινησε
Τυχαία Θέματα