Οι φωνές της Ελλάδας: Κώστας Χατζής (εικόνες – video)

Οι φωνές της Ελλάδας σε μια Ελλάδα χωρίς φωνήΤο altsantiri.gr συνεχίζει το μεγάλο αφιέρωμα στις διαχρονικές φωνές της ΕλλάδαςΟι γάμοι, τα βαφτίσια και τα πανηγύρια…Η περιοδεία στην Αμερική και η στιγμή που ο «ερμηνευτής της μπαλάντας» τραγούδησε στον Λευκό ΟίκοΟ «μεγάλος» δίσκος και η συνεργασία με τη Μαρινέλλα

Είναι ένας από τους πιο γνωστούς κλασικούς Έλληνες

συνθέτες και ερμηνευτές και ως επί το πλείστον είναι ερμηνευτής της μπαλάντας. Δημιούργησε ένα δικό του στιλ μουσικής με την κιθάρα του, το οποίο ήταν πρωτοποριακό για τα δεδομένα της χώρας τη δεκαετία του ’60 και μέχρι σήμερα παραμένει μοναδικός στο είδος του.

Τα παιδικά του χρόνια

Γεννήθηκε στη Λειβαδιά στις 13 Αυγούστου του 1936. Κατάγεται από οικογένεια λαϊκών και τσιγγάνων μουσικών, καθώς ο παππούς του Κώστας Καραγιάννης (από το γένος της μητέρας του) ήταν ένας από τους διασημότερους δημοτικούς κλαρινίστες της εποχής του και ο πατέρας του Ευάγγελος Χατζής ήταν δεξιοτέχνης στο σαντούρι.

Στα 16 του τραγουδούσε μαζί με τον πατέρα του σε γάμους, σε βαφτίσια και σε άλλες εκδηλώσεις. Εκείνη την περίοδο γράφει τα πρώτα του τραγούδια, που μιλάνε σχεδόν αποκλειστικά για τους καημούς και τα βάσανα της φυλής του.

Η πορεία και οι συνεργασίες

Το 1957, έπειτα από ένα μεγάλο διάστημα περιοδειών στην ελληνική επικράτεια εγκαθίσταται στην Αθήνα. Έπειτα από πολλές στερήσεις αρχίζει σταδιακά να γίνεται ευρύτερα γνωστός και κάνει την πρώτη του εμφάνιση το 1961 στη Πλακιώτικη μπουάτ «Τιπούκειτος» του Μπουκουβάλα.

Με το πέρασμα του χρόνου γίνεται περισσότερο γνωστός, παρουσιάζοντας και ηχογραφώντας δικά του τραγούδια, που τον ανέδειξαν σταδιακά σε φυσιογνωμία σύγχρονου τροβαδούρου με ιδιότυπη φωνή και προσωπικό ερμηνευτικό ύφος.

Τρία χρόνια αργότερα, το 1963, ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο που περιέχει το τραγούδι του Μίμη Πλέσσα «Έφυγε η αγάπη μου». Στη συνέχεια εμφανίστηκε στη «μπουάτ του Γύφτου» με πολύ μεγάλη επιτυχία. Διετέλεσε από τους κυριότερους εκπροσώπους του μουσικού Νέου Κύματος, ενώ είχε πληθωρική συμμετοχή με αριθμό τραγουδιών του και σε δίσκους άλλων καλλιτεχνών.

Διάσημοι συνθέτες της εποχής, όπως οι Μάνος Χατζιδάκις, Μίμης Πλέσσας, Μίκης Θεοδωράκης, Γιάννης Μαρκόπουλος και Σταύρος Ξαρχάκος, τον ανακαλύπτουν και του δίνουν να ερμηνεύσει τραγούδια, στα οποία προσδίδει τη δική του φυσιογνωμία.

Σημαντική στιγμή είναι η συμμετοχή του στο δίσκο του Γιάννη Μαρκόπουλου «Το κορίτσι με το κορδελάκι» (Γκρεμισμένα σπίτια, κ.ά.) σε στίχους του Νότη Περγιάλη.

Το 1968 κυκλοφορεί η πρώτη του ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Αναγέννησις Αλόννησος» σε μουσική και ενορχήστρωση του ιδίου. Ακολουθούν αρκετές δουλειές του τα επόμενα χρόνια, όπου σε συνεργασία με κορυφαίους στιχουργούς χαρίζουν στο ελληνικό τραγούδι πολλές σημαντικές στιγμές. Με την πιο στενή συνεργάτιδά του, τη Σώτια Τσώτου, γράφουν τραγούδια όπως: «Ο Στρατής», «Δε βαριέσαι αδελφέ», «Κάτι τρέχει», «Τι σήμερα τι αύριο τι χθες», «Λεωφορείο ο κόσμος», «Νυχτώνει δόξα τω Θεώ», «Όλα ανάποδα τα βλέπει», «Η φωτογραφία», «Ένας Γερμανός και μια Εβραία», «Απ’ το αεροπλάνο», «Μη μας περιφρονάς», «Ο κύριος κανείς», «Αν ερχόσουν», κ.ά.

Στις 18 Οκτωβρίου του 2011 εμφανίστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών με τη μουσική παράσταση «Όταν κοιτάς από ψηλά», ερμηνεύοντας τραγούδια από την πολυετή καριέρα του. Μαζί του στη σκηνή εμφανίστηκαν η Μαρία Αλεξίου και η Αντωνία Χατζίδη.

Άλλα πολύ γνωστά τραγούδια του Κώστα Χατζή είναι: «Τα καρφιά», «Χάσαμε», «Αντίο, λοιπόν αντίο», «Να ‘χαν όλοι οι άνθρωποι μια αγάπη όπως εγώ», «Θυμάμαι», «Καληνύχτα Μαργαρίτα», «Η γαλαρία», «Στάσου πού πας», «Είμαι ένας άνθρωπος απλός», «Το ταμ – ταμ», «Πάλι ύπνος δε με πιάνει», «Αρουραίοι της νύχτας», «Κι άλλο παιδί γεννήθηκε απόψε», «Και λεγόμαστε άνθρωποι», «Γέρνει ο ήλιος», «Η Γη ακόμα ζει», «Ραμόνα», «Η φωτογραφία», «Στο διεθνές το μαγαζί», «Περιστρεφόμαστε», κ.ά.

Ο Κώστας Χατζής τραγουδούσε μπαλάντες, που συνήθως περιείχαν θέματα έντονης κοινωνικής κριτικής, εκφράζοντας την φτωχή τάξη της εποχής, γεγονός που τον καθιέρωσε στη συνείδηση του κόσμου.

Πολλά από τα ερωτικά του τραγούδια έχουν μείνει διαχρονικά σημειώνοντας ιδιαίτερες και μοναδικές πωλήσεις σε χρυσούς και πλατινένιους δίσκους οι οποίοι φτάνουν γύρω στους 30.

O Κώστας Χατζής τραγουδά στον Λευκό Οίκο

Στο τέλος της δεκαετίας του 1970 ο Κώστας Χατζής εν μέσω περιοδείας επισκέπτεται την Αμερική για συναυλίες στους Έλληνες της διασποράς. Αξιοσημείωτο είναι πως η φήμη του ως τραγουδιστή της ειρήνης έφτασε μέχρι και το Λευκό Οίκο, όπου ο τότε Πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ τον προσκάλεσε για να τον γνωρίσει και να τον συγχαρεί για το έργο του. Είναι από τους λίγους Έλληνες καλλιτέχνες που έχουν προσκληθεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο για να τους συγχαρεί προσωπικά για το ήθος και το έργο τους.

Η μεγάλη συνεργασία με τη Μαρινέλα

Μεταξύ πολλών άλλων εμφανίσεων εξαιρετικά επιτυχημένη αποδείχθηκε η συνύπαρξή του με τη Μαρινέλλα στην Πλακιώτικη μπουάτ «Σκορπιός» και στη πρεμιέρα τους στις 28 Μαρτίου 1976 παρουσίασαν το πρόγραμμα «Ρεσιτάλ» που περιείχε 50 τραγούδια του, τα περισσότερα σε στίχους της Σώτιας Τσώτου (Σύνορα η αγάπη δε γνωρίζει, Σπουδαίοι άνθρωποι αλλά, Η αγάπη όλα τα υπομένει, Δεν είμ’ εγώ, Κι ύστερα, Σ’ αγαπώ, Όλος ο κόσμος είσ’ εσύ, Μονολογούμε, Πάρε με μαζί σου τσιγγάνε, Αμήν, Τρελός ή παλικάρι, κ.ά.).

Η ζωντανή ηχογράφηση που προέκυψε κυκλοφόρησε σε τριπλό δίσκο το Πάσχα του ίδιου χρόνου και σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία φτάνοντας τις 500.000 πωλήσιες και αποτελεί μέχρι σήμερα έναν από τους δέκα πιο εμπορικούς δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας.

Με τη Μαρινέλλα συνεργάστηκαν αργότερα το 1980 με τον δίσκο «Ταμ – ταμ» (Μια χαμένη Κυριακή, Πάρε ένα κοχύλι απ’ το Αιγαίο, Ζητείται φίλος, Δεν θέλω γράμμα, Το γυφτάκι, κ.ά.) και το 1987 με τον δίσκο «Συνάντηση» (Ιθάκη, Μας κόψαν το φως, Να ‘ταν ο κόσμος μια κάλπη, Τα σ’ αγαπώ σου ένα σωρό, κ.ά.).

Ο τραγουδιστής εμφανίστηκε τον Οκτώβριο του 2011 στο Μέγαρο Μουσικής με την μουσική παράσταση «Όταν κοιτάς από ψηλά», ερμηνεύοντας τραγούδια από την μακρόχρονη καριέρα του.

Οι γάμοι

Παντρεύτηκε τη Γερμανίδα σύντροφό του Ούρσουλα Βον Γιόρντις (Ursula von Jordis). Ο γιος τους Αλέξανδρος Χατζής ασχολείται επαγγελματικά με τη μουσική, ενώ συμμετέχει σε συναυλίες μαζί με τον πατέρα του, Κώστα Χατζή.

Η δεύτερη σύζυγός του είναι η Αντωνία Χατζίδη, ενώ συνολικά και από τους δύο του γάμους έχει έξι παιδιά.

Σημείωμα από τον Κώστα Χατζή

Από το 1956 γράφω αυτό το είδος μπαλάντας και η αιτία ήταν όχι μια η δυο, αλλά πολλές. Η βασική αιτία ήταν ότι άνηκα σε μειονότητα και αυτό το ένοιωσα για πρώτη φορά όταν πήγα σχολείο. Πρόσεξα πως με ξεχώρισαν όχι όμως από μίσος, αλλά από άγνοια και μεγαλώνοντας συνέβησαν γεγονότα, που με έκαναν να θέλω να τα καταγγείλω και να αναφερθώ στα ανθρώπινα δικαιώματα, αν και τότε δεν γνώριζα αυτό το νόμο που είχε αναφερθεί το 1918 από την κοινωνία των εθνών, αλλά εγώ με τις λίγες γνώσεις, έλεγα πως ο θεός στέλνει τον ήλιο και τη βροχή για δίκαιους και άδικους, άρα είχα κι εγώ μερίδα από τη ζωή ό,τι κι αν ήμουνα μαύρος, άσπρος, γύφτος η….

Έτσι από τότε μέχρι σήμερα καταγγέλλω την πολιτεία που δεν έσκυψε ποτέ πάνω από τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων και τους αφήνει να κάνουν όλες τις μορφές εγκλημάτων και αναφέρομαι με άμεσο η έμμεσο τρόπο στα ανθρώπινα δικαιώματα και καθήκοντα η αυτοσαρκάζομαι και μπορώ πιο εύκολα να προσεγγίζω τα αυτιά ανθρώπων που ίσως να μην γνωρίζουν πως συμβάλλουν στην αδικία η σε κάποια άλλη μορφή πόνου ψυχικού του συνανθρώπου τους.

Τραγούδησα και τραγουδώ τον έρωτα που είναι η επέκταση της αγάπης, τραγούδησα και τραγουδώ τα κοινωνικά θέματα που δημιουργεί το παγκόσμιο αποτυχημένο σύστημα που έχει μεταφέρει τη διάρρηξη της επικοινωνίας των ανθρώπων (εφαρμόζοντας έτσι το διαίρει και βασίλευε), αλλά τραγούδησα και τον δημιουργό, την δημιουργία του την εκτίμηση σ’ αυτά και την ελπίδα για ένα ευτυχισμένο αύριο εδώ στο πρόσωπο της γης.

Ακόμα κι αν χάσω την φωνή μου, μέσα μου θα τραγουδώ τα ίδια πράγματα ώσπου να φύγω απ τη ζωή.

Ευχαριστώ όλους αυτούς που συνέλαβαν και έγραψαν και με τη φωνή μου είπαν αυτά που ήθελαν και αυτοί. Ευχαριστώ όλους αυτούς, που με βοήθησαν να φωνάζω αυτά που είχα στην καρδιά μου και δεν είχα το όπλο της πένας για να τα γράψω εγώ, αλλά είχα τη δική τους αγάπη και συμπαράσταση να δεχτούν να γράψουν και να φωνάξουν μαζί μου και ακόμα επιμένουν.

Ευχαριστώ

Κώστας Χατζής

Δισκογραφία

1964: Γιάννης Μαρκόπουλος – Το κορίτσι με το κορδελάκι (Συμμετοχή)
1966: Ο Κώστας Χατζής τραγουδά Μίκη Θεοδωράκη
1966: Ο Κώστας Χατζής παίζει και τραγουδά μαζί σας
1966: Ο Κώστας Χατζής τραγουδά Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Μαρκόπουλο
1968: Κώστας Χατζής – Αναγέννησις Αλόννησος
1969: Κώστας Χατζής – Στις γειτονιές του κόσμου
1970: Ο Κώστας Χατζής τραγουδά Κώστα Χατζή
1971: Γιώργος Κατσαρός & Πυθαγόρας – Ένα καράβι γεμάτο τραγούδια (Συμμετοχή με Μαρινέλλα και Φίλιππο Νικολάου)
1972: Μια βραδιά στου Κώστα Χατζή
1972: Κώστας Χατζής – Πέτρα και φως
1972: Κώστας Χατζής
1973: Κώστας Χατζής – Ουαί
1974: Κώστας Χατζής – Ο γιος της άνοιξης
1975: Κώστας Χατζής – Δεκατρία τραγούδια
1976: Μαρινέλλα & Κώστας Χατζής – Ρεσιτάλ
1977: Κώστας Χατζής – Ανθρώπινα συστήματα
1977: Ο Κώστας Χατζής παρουσιάζει τους Λουκά Μιχαλόπουλο και Κώστα Καραγιάννη
1977: Ελπίδα – Δάκης στου Κώστα Χατζή
1979: Θυμηθείτε μαζί μου (18 χρόνια Κώστας Χατζής)
1980: Μαρινέλλα & Κώστας Χατζής – Το Ταμ-ταμ
1983: Κώστας Χατζής – Τα στίγματα του καιρού
1983: Η Ελπίδα τραγουδά Κώστα Χατζή με λόγια απλά
1984: Κώστας Χατζής – Νταουλιέρικα (Συμμετέχει η Σούλα Μαρκίζη)
1984: Ο Κώστας Χατζής ζωντανά στον Ορφέα (Με Ελπίδα και Άντρη Κωνσταντίνου)
1985: Μαρινέλλα – Η αγάπη μας (Συμμετοχή στο “Είσαι παντού και πουθενά”)
1985: Αλέξης Παπαδημητρίου & Φίλιππος Νικολάου – Για τα παιδιά (Συμμετοχή με άλλους 24 καλλιτέχνες)
1987: Μαρινέλλα & Κώστας Χατζής – Συνάντηση
1989: Κώστας Χατζής – ’89
1990: Κώστας Χατζής – Σε 4/4
1990: Κώστας Χατζής – ROM αγάπη μου
1991: Η Αλεξίου τραγουδάει Χατζή (Συμμετοχή)
1991: Κώστας Χατζής – Ώρα μηδέν (4 τραγούδια για την ειρήνη)
1994: Κώστας Χατζής – Μουσική ιεροσυλία
1994: Ο Αλέξανδρος τραγουδά Κώστα Χατζή (Συμμετοχή)
1995: 30 χρόνια Κώστας Χατζής I & II
1995: Κώστας Χατζής – Τραγούδια για φίλους
1995: Κώστας Χατζής – Τα πρώτα μου τραγούδια
1996: Κώστας Χατζής – Εικόνες του σήμερα
1996: Κώστας Χατζής – Μια βραδιά στον τόπο που γεννήθηκα
1997: Μαρινέλλα & Κώστας Χατζής – Ρεσιτάλ για δυο
1998: Κώστας Χατζής – Τα βράδια που ονειρεύονται οι τσιγγάνοι
2000: Κώστας Χατζής – Χωρίς εσένα
2000: Κώστας Χατζής – Στιγμές μοναξιάς
2002: Μίμης Πλέσσας – Ιωβηλαίον (Συμμετοχή)
2004: Αντώνης Ρέμος – Live (Συμμετοχή)
2005: Κώστας ΧατζήςLive 1965 – 1979
2007: Κώστας Χατζής – Μεγάλες επιτυχίες
2007: Ανθολογία 1961 – 2006 (45 χρόνια Κώστας Χατζής)
2008: Κώστας Χατζής
2009: Κώστας Χατζής & Julie Massino & Αλέξανδρος Χατζής – Αντιθέσεις

Keywords
ελλαδα, video, χατζης, κωστας, μικης θεοδωρακης, το φως, βαφτίσια, αθηνα, εμφάνιση, συμμετοχή, πασχα, αιγαιο, ζητείται, φως, συλληψεις, live, γερμανος, αλλαγη ωρας, δωρο πασχα, Καλή Χρονιά, καιρος, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, πασχα 2012, δωρο πασχα 2012, μαρινελλα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, ζητείται, δουλεια, εικονες, εμπορικη, καριερα, κιθαρα, μουσικη, προγραμμα, ρεμος, τραγουδια, φως, ωρα, αγαπη, αγνοια, αδικια, αλεξιου, αμερικη, ανθρωπινα δικαιωματα, ανθρωπος, αυτια, βραδια, βροχη, γεγονοτα, γεγονος, γινεται, γυφτος, γραμμα, δακης, διαστημα, δικη, δοξα, ευκολα, ειπαν, εκτιμηση, ελπιδα, εμφάνιση, εξι, επιτυχια, ζωη, ιδια, ειδος, υφος, θεοδωρακης, θεος, οικο, υπνος, ηχογραφηση, λειβαδια, λογια, μαζι σου, μεγαρο μουσικης, μιμης, μηδεν, μιμης πλεσσας, μισος, μορφη, μαρια, οικογενεια, παιδικα, παιδι, παιδια, πετρα, πολιτεια, προβληματα, πυθαγορας, πωλησεις, ρεσιταλ, συνεχεια, συμμετοχή, σπιτια, σχολειο, το φως, φημη, φωνη, φορα, χατζιδακις, βαφτίσια, μπουατ, δικαιωματα, δουλειες, γνωσεις, καρδια, κυριακη, λευκο, μαυρος, μεινει, σκηνη, σωρο, τρελος, θελω να, θεματα
Τυχαία Θέματα