Παναγία των Παρισίων: Οι πυροσβέστες εισήλθαν στον ναό σε λιγότερα από 10 λεπτά – Έφτασαν το ένα δισ. οι δωρεές

«Δεν καταγράψαμε καμία καθυστέρηση από τη στιγμή που μας κάλεσαν», σημείωσε ο αντιπύραρχος Γκαμπριέλ ΠλουςΣυνεχίζονται με ιλιγγιώδη ρυθμό οι δωρεές για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναούΑντιδράσεις και επικρίσεις για τις μεγάλες δωρεέςΤι προβλέπει νόμος του 2003 για επιχειρήσεις που επενδύουν στον πολιτισμό

Η Πυροσβεστική έφτασε στον Καθεδρικό της Παναγίας των Παρισίων σε λιγότερο από 10 λεπτά, αφότου έλαβε την πρώτη κλήση το βράδυ της Δευτέρας, χωρίς να σημειωθεί καμία καθυστέρηση, επιβεβαίωσε ένας εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής του Παρισιού.

«Δεν καταγράψαμε καμία

καθυστέρηση από τη στιγμή που μας κάλεσαν», σημείωσε ο αντιπύραρχος Γκαμπριέλ Πλους σε δημοσιογράφους σήμερα.

«Σε ολόκληρο το Παρίσι, οι πυροσβέστες φθάνουν οπουδήποτε σε διάστημα 10 λεπτών, αυτό συνέβη κι εκείνο το βράδυ», υπογράμμισε ο αξιωματικός.

Ο αντιπύραρχος απέφυγε να σχολιάσει εάν ο συναγερμός πυρκαγιάς λειτούργησε κανονικά, επισημαίνοντας ότι οι ερευνητές ερευνούν το θέμα αυτό.

Έφτασαν το ένα δισ. ευρώ οι δωρεές

Συνεχίζονται με ιλιγγιώδη ρυθμό οι δωρεές για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού.

Μεγάλες περιουσίες και όμιλοι σπεύδουν από τη Δευτέρα στο προσκέφαλο της Παναγίας των Παρισίων: η οικογένεια Πινό υποσχέθηκε 100 εκατομμύρια ευρώ και ακολούθησαν ο όμιλος LVMH και η οικογένεια Αρνό, η μεγαλύτερη περιουσία της Γαλλίας, που ανακοίνωσαν δωρεά 200 εκατομμυρίων, στη συνέχεια η οικογένεια Μπετανκούρ-Μεγέρς και ο όμιλος L’Oreal (200 εκατομμύρια). Η εταιρεία Total ανακοίνωσε πως προσφέρει 100 εκατομμύρια.

Αντιδράσεις για τις δωρεές – Τι προβλέπει νόμος του 2003

Ωστόσο, οι δωρητές γίνονται γενναιόδωροι εν μέρει με δημόσιο χρήμα, καθώς ένας νόμος του 2003 προβλέπει πως οι επιχειρήσεις που επενδύουν στον πολιτισμό μπορούν να εκπίπτουν φορολογικά 60% των ποσών που δαπανούν για τον πολιτισμό.

Για να σταματήσει τις επικρίσεις, ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ ανακοίνωσε φορολογική έκπτωση 75% για δωρεές ιδιωτών μέχρι 1.000 ευρώ (και 66% για μεγαλύτερα ποσά) για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού.

Εξαιτίας των αντιδράσεων, ο επικεφαλής του ομίλου ειδών πολυτελείας Kering, Φρανσουά-Ανρί Πινό, αποφάσισε να παραιτηθεί απ’ αυτό το φορολογικό πλεονέκτημα.

Πολυάριθμες φωνές υπογραμμίζουν επίσης πως αυτή η έκρηξη γενναιοδωρίας για τη Νοτρ Νταμ σημειώνεται σε μια στιγμή που οι ενώσεις μάχης κατά της φτώχειας αντιμετωπίζουν μείωση των δωρεών.

Στο Twitter, ο καθολικός δοκιμιογράφος Ερβάν Λε Μορεντέκ κάλεσε αυτούς που θα κρίνουν πως η δωρεά τους είναι «για γέλια» μπροστά στα χρήματα που δίνουν οι επιχειρήσεις για τον καθεδρικό ναό, να διαθέσουν τη δωρεά αυτή «προς όφελος ενώσεων που περιθάλπουν τους “ζώντες ναούς” και προς τις οποίες οι δωρεές έχουν καταρρεύσει».

Η οικολόγος γερουσιαστής Εστέρ Μπενμπασά έγραψε επίσης στο Twitter πως ονειρεύεται «μια εξίσου αυθόρμητη και μαζική ανταπόκριση υπέρ ενώσεων και δομών που καταπολεμούν την ακραία φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τους άστεγους».

«400 εκατομμύρια για τη Νοτρ Νταμ, ευχαριστούμε Kering, Total και LVMH για τη γενναιοδωρία σας: είμαστε πολύ δεμένοι με τον τόπο της κηδείας του αββά Πιέρ», έγραψε στο Twitter το Ίδρυμα Αββάς Πιέρ. «Όμως είμαστε εξίσου πολύ δεμένοι με τη μάχη του. Αν θα μπορούσατε να υπερθεματίσετε 1% για τους πιο φτωχούς, θα ήμασταν υπερικανοποιημένοι».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – AFP)

Keywords
Τυχαία Θέματα