Ποια μέτρα ελήφθησαν στον απόηχο της πυρκαγιάς στο Πανεπιστήμιο Κρήτης – «Επιστροφή στην κανονικότητα»

«Θα επανέλθουμε στην κανονικότητα, είναι εντολή του πρωθυπουργού, θέληση όλων μας και όπως διαπιστώνω από την επίσκεψη μου στο Ηράκλειο και στην πληγείσα περιοχή, υπάρχει δυνατή διάθεση από τους φορείς, τον περιφερειάρχη το δήμο τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης, τον πρύτανη του πανεπιστημίου για συνεργασία», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου από το Ηράκλειο.

Στο Ηράκλειο

όπου βρέθηκε σήμερα, Δευτέρα ο υπουργός, πραγματοποίησε μεταξύ άλλων συνάντηση με τους αυτοδιοικητικούς φορείς της πόλης, ώστε να αποφασιστούν τα άμεσα μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων που προέκυψαν για το πανεπιστήμιο και τους φοιτητές, από την πυρκαγιά της Κυριακής.

Μετά τη συνεδρίαση, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, «έχουμε καταλήξει σε ένα σύνολο ρυθμίσεων μετά και από τις συναντήσεις με την πρυτανεία του πανεπιστημίου, τις συζητήσεις με τους φοιτητές, και αργότερα με βάση όλα όσα διαπίστωσα από τους χώρους που καταστράφηκαν. Είναι σημαντικό ότι έπρεπε να βρεθεί λύση για τα 69 παιδιά και πριν από λίγο βρέθηκε λύση: Οι 33 φοιτητές θα πάνε σε ένα ξενοδοχείο και οι άλλοι 36 θα πάνε σε ένα άλλο ξενοδοχείο, ώστε από σήμερα το βράδυ τα παιδιά αυτά να μην έχουν πρόβλημα στέγασης. Το δεύτερο είναι ότι θα γίνουν όλες οι διεργασίες για να υπάρχει μακροπρόθεσμη λύση εστίασης των φοιτητών μας, διότι δεν υπάρχει άλλη λύση για μέσα στην ακαδημαϊκή χρονιά. Οι λύσεις είναι δύο: είτε σε ξενοδοχείο, είτε επίδομα ενοικίου, ώστε ανά δύο φοιτητές ή ανά τρεις, να βρουν κάποια διαμερίσματα για να ζήσουν με ασφάλεια», ανέφερε ο υπουργός. Παράλληλα επισήμανε, πως το άμεσο για τις επόμενες μέρες αναφορικά με τη στέγαση και την ασφάλεια των φοιτητών, έχει λυθεί. «Σίγουρα θα προχωρήσουμε πολύ γρήγορα τις διαδικασίες, είτε για μακροπρόθεσμη διαμονή σε ξενοδοχείο ,είτε για διαμονή με επιδότηση ενοικίου, ενώ την ίδια ώρα θα δώσουμε 2.000 ευρώ για κάθε φοιτητή και φοιτήτρια για αντιμετώπιση των άμεσων αναγκών τους. Τα παιδιά αυτά, όπως πολλά μου ανέφεραν, έφυγαν ξυπόλητα από το δωμάτια τους. Παρακάλεσα το πανεπιστήμιο μέσω της επιτροπής ερευνών από τον ΕΛΚΕ, να μπορεί να δώσει αυτά τα χρήματα και εμείς θα τα δώσουμε στο πανεπιστήμιο. Το αναφέρω αυτό διότι δεν έχει κανένα νόημα να λέμε ‘θα κάνουμε το ένα, θα κάνουμε το άλλο’ και να μην γίνεται λόγω γραφειοκρατικών διαδικασιών».

Οι πρυτανικές αρχές, όπως ανέφερε ο υπουργός, διαβεβαίωσαν τον κ. Γαβρόγλου ότι θα προχωρήσουν άμεσα σε αυτή τη βοήθεια, η οποία είναι μία καταρχήν βοήθεια ώστε να μπορέσουν οι φοιτητές να έχουν τα απαραίτητα εφόδια για τις επόμενες ημέρες.

Ενημέρωσε επίσης, πως από σήμερα βρίσκεται στο Ηράκλειο μία ομάδα από τον Δημόκριτο και μία από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις αμιάντου και σωματιδίων που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα λόγω καπνού. «Γνωρίζετε ότι πολύ κοντά στην εστία, βρίσκονται έξι σχολικές μονάδες δημοτικά και νηπιαγωγεία, και για το λόγο αυτό παρακάλεσα τους συναδέλφους από τον Δημόκριτο αλλά και από το τμήμα Χημείας του πανεπιστημίου Κρήτης, να ενημερώσουν αύριο τους εκπαιδευτικούς, ώστε στη συνέχεια να ενημερώσουν τους γονείς για την κατάσταση. Σας λέω όμως ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό, πως οι πρώτες μετρήσεις δείχνουν ότι όλα είναι φυσιολογικά σε αυτούς τους χώρους».

Πέρα από την πληγείσα περιοχή του πανεπιστημίου στο Ηράκλειο, ο υπουργός Παιδείας βρέθηκε και στα εργαστήρια του μουσείου Φυσικής Ιστορίας, που και αυτά καταστράφηκαν από τις φλόγες: «Είναι γνωστό ότι πρόκειται για εργαστήρια που κρύβουν ένα μοναδικό θησαυρό για όλη τη χώρα. Ευτυχώς οι συλλογές τους, όλων των ειδών οι συλλογές, ζώα έντομα, είδη φυτών και άλλα, δεν καταστράφηκαν – όμως οι χώροι δυστυχώς δεν μπορούν να λειτουργήσουν πλέον. Βρέθηκε λύση, και στο απέναντι ακριβώς κτίριο, το Λευκό όπως ονομάζεται και που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, την ερχόμενη Παρασκευή θα υπάρχει απόφαση ώστε να μεταφερθούν εκεί τα εργαστήρια του Μουσείου. Το υπουργείο θα αντιμετωπίσει όλα τα έξοδα μετάβασης και μεταφοράς, καθώς επίσης και τα έξοδα ειδικού συστήματος πυρόσβεσης που χρειάζεται για τέτοιου είδους εργαστήρια και εγκαταστάσεις», είπε ο κ Γαβρόγλου.

Σχετικά με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν και σε εγκαταστάσεις του νοσοκομείου, ο υπουργός ανέφερε ότι ως υπουργείο δεν μπορεί να λάβει αποφάσεις. Ωστόσο, «η διευθύντρια της 7ης ΥΠΕ Ελένη Μαυρομάτη συζήτησε με τις πρυτανικές αρχές και έχω αντιληφθεί και προσωπικά ότι κάποια λύση θα υπάρξει και μάλιστα αυτή θα είναι άμεση. Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι σε μία κοινωνία, όλοι μοιραζόμαστε τα πάντα, και έτσι δεν παίζει ρόλο ποιο υπουργείο έχει πια ευθύνη. Όλοι πρέπει να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας», είπε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στους φοιτητές, ο κ. Γαβρόγλου δήλωσε πως «θα ήθελα να πω στα παιδιά ότι βίωσαν μία εμπειρία τραυματική. Είμαστε δίπλα τους, καταλαβαίνω και τον όποιο εκνευρισμό ή την ένταση τους. Το θέμα όμως είναι πως θα ξαναπάμε στην κανονικότητα. Και εμείς ως υπουργείο και κυβέρνηση, αυτό που μπορούμε να τακτοποιήσουμε είναι το υλικό στοιχείο για το οποίο δηλώνω ότι θα προχωρήσει πολύ γρήγορα. Μετά όμως οι φοιτητές και φοιτήτριες, θα πρέπει να έχουν τους δικούς τους τρόπους ξεπεράσματος αυτής της τραγικής εμπειρίας».

Ο υπουργός ανέφερε επίσης, ότι σήμερα το μεσημέρι είχε προγραμματιστεί συνάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Γιάννη Δραγασάκη, με τον αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης και τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Παιδείας, καθ. Ηλία Γεωργαντά, ώστε να συζητήσουν την ανέγερση μιας πολύ μεγάλης φοιτητικής εστίας στο Ρέθυμνο. «Όπως πληροφορήθηκα πριν από λίγο, η συζήτηση ολοκληρώθηκε και αποφασίστηκε να προχωρήσουν στην τεχνική μελέτη συνεκτιμώντας όλα τα συν και τα πλην, όλων των εκδοχών για την ανέγερση μιας τέτοιας μεγάλης φοιτητικής εστίας», είπε ο κ Γαβρόγλου.

Τέλος, ο υπουργός τόνισε ότι ήταν εντολή πρωθυπουργού «το να κατέβουμε στο Ηράκλειο, και από χθες αργά το απόγευμα βρίσκεται εδώ και ο Δημήτρης Ζέρβας που έχει την ευθύνη για τη φοιτητική μέριμνα. Θέλω επίσης να κάνω σαφές ότι το υπουργείο έχει την ευθύνη κάποιων εστιών και τα πανεπιστήμια έχουν την ευθύνη κάποιων άλλων εστιών. Εδώ στο Ηράκλειο ήταν ευθύνη του πανεπιστημίου Κρήτης οι εστίες – και δεν το αναφέρω για να πούμε ότι φταίει ο ένας ή ο άλλος, αλλά το λέω για να ενημερωθούν όλοι οι πολίτες, για τον τρόπο που λειτουργούν οι εστίες. Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους συνέδραμαν στη χθεσινή επιχείρηση χωρίς να το σκεφτούν για δεύτερη φορά και από ό,τι καταλαβαίνω υπήρχε ένας άψογος συντονισμός. Ειδικότερα όμως θέλω να ευχαριστήσω τους πυροσβέστες, που πάντα με αυταπάρνηση δίνουν τον αγώνα τους».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα