Η Ευρώπη ετοιμάζει τον δικό της στρατό απέναντι στις προκλήσεις


Ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Αμυντικής Ένωσης -έως το 2025, όπως έχει εξαγγείλει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ- έγινε αυτή την εβδομάδα με την παρουσίαση Σχεδίου Δράσης, από την Επιτροπή και την Υπατη Εκπρόσωπο, το οποίο προβλέπει μέτρα για διευκόλυνση της στρατιωτικής κινητικότητας εντός και εκτός της ΕΕ.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν καταγραφή των υποδομών και των δικτύων καθώς και τελωνειακές απλουστεύσεις που θα διευκολύνουν την κινητικότητα των στρατιωτικών δυνάμεων.

Για την υλοποίηση του εν λόγω

σχεδίου, θα συνεργαστούν στενά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας με τα κράτη μέλη, ενώ τα προβλεπόμενα επιχειρησιακά μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή «με απόλυτο σεβασμό στην κυριαρχία των κρατών μελών επί του εθνικού τους εδάφους και στις εθνικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων», τονίζει στην ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Διευκολύνοντας τη στρατιωτική κινητικότητα εντός της ΕΕ, μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικότεροι όσον αφορά την πρόληψη κρίσεων, την καλύτερη αξιοποίηση των αποστολών μας και την ταχύτερη αντίδραση στις προκλήσεις όταν ανακύπτουν. Πρόκειται για άλλο ένα βήμα προς την εμβάθυνση της συνεργασίας μας σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και στο πλαίσιο της μόνιμης διαρθρωμένης συνεργασίας που έχουμε ξεκινήσει πρόσφατα, καθώς και με τους εταίρους μας, αρχής γενομένης από το ΝΑΤΟ»,δήλωσε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Ασφάλεια Φεντερίκα Μογκερίνι.

Η Επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς είπε ότι «στόχος μας είναι να γίνεται καλύτερη χρήση του δικτύου μεταφορών μας, ώστε να διασφαλίζουμε ότι οι στρατιωτικές ανάγκες λαμβάνονται υπόψη κατά τον σχεδιασμό έργων υποδομής. Τούτο σημαίνει αποτελεσματικότερη χρήση του δημόσιου χρήματος και καλύτερα εξοπλισμένο μεταφορικό δίκτυο για τη διασφάλιση ταχείας και απρόσκοπτης κινητικότητας σε ολόκληρη την ήπειρο. Πρόκειται για ζήτημα συλλογικής ασφάλειας.»

Το σχέδιο δράσης προτείνει συγκεκριμένες δράσεις στους τομείς:

Στρατιωτικές ανάγκες: Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (ΕΥΕΔ) και το Στρατιωτικό Επιτελείο της ΕΕ θα αποτυπώσουν τις ανάγκες της ΕΕ και των κρατών μελών της, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών υποδομών που απαιτούνται για την κινητικότητα. Το Συμβούλιο καλείται να εξετάσει και να επικυρώσει τις εν λόγω στρατιωτικές απαιτήσεις έως τα μέσα του 2018.

Υποδομές μεταφορών: Έως το 2019, η Επιτροπή θα προσδιορίσει τα τμήματα του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών που είναι κατάλληλα για στρατιωτικές μεταφορές, συμπεριλαμβανομένων των αναγκαίων αναβαθμίσεων υφιστάμενων υποδομών (π.χ. το ύψος ή τη φέρουσα ικανότητα των γεφυρών). Θα καταρτιστεί κατάλογος έργων προτεραιότητας. Στο επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, η Επιτροπή θα λάβει υπόψη την πιθανή πρόσθετη οικονομική στήριξη για τα εν λόγω έργα.

Κανονιστικά και διαδικαστικά ζητήματα: Η Επιτροπή θα προχωρήσει στον εξορθολογισμό και την απλούστευση των τελωνειακών διατυπώσεων για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και θα σταθμίσει την ανάγκη εναρμόνισης των κανόνων για τις μεταφορές επικίνδυνων εμπορευμάτων στον στρατιωτικό τομέα. Παράλληλα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας θα βοηθήσει τα κράτη μέλη να αναπτύξουν ένα σύστημα αδειοδοτήσεων για τις διασυνοριακές μετακινήσεις.

Η βελτίωση της στρατιωτικής κινητικότητας είναι μέρος των δεσμεύσεων της PESCO, και ένας από τους σημαντικότερους στόχους που καθορίστηκαν στο πλαίσιο της κοινής δήλωσης ΕΕ-ΝΑΤΟ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΝΑΤΟ: Παραμένει στην θέση του γενικού γραμματέα ο Γενς Στόλτενμπεργκ

Ξέσπασμα Ερντογάν: Έι, ΝΑΤΟ πού είσαι; Η Τουρκία δεν είναι μέλος της Συμμαχίας;

Τουρκία: Εξετάζει την αποχώρησή της από το ΝΑΤΟ

Spiegel: Ανέτοιμο το ΝΑΤΟ σε μια ενδεχόμενη ρωσική επίθεση

Keywords
Τυχαία Θέματα