Eurobank: Σε κρίσιμη καμπή η οικονομία της Κίνας

Η κινεζική οικονομία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι, όπως επισημαίνει η Μαρία Κάσολα, οικονομολόγος της Eurobank.

Μετά από δεκαετίες εντυπωσιακής ανάπτυξης, αντιμετωπίζει επιβράδυνση λόγω δημογραφικών προκλήσεων, πολιτικών μεταρρυθμίσεων και γεωπολιτικών εντάσεων, όπως η δεύτερη προεδρία Τραμπ.

Η οικονομολόγος της Eurobank, αναλύει τον βαθύ μετασχηματισμό της κινεζικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει

η χώρα καθώς εισέρχεται σε μια περίοδο επιβράδυνσης της ανάπτυξης. Η ανάλυση εστιάζει στα αίτια, τις συνέπειες και τις μελλοντικές προοπτικές για την οικονομική πορεία της Κίνας, ενώ φωτίζει τον ρόλο της διεθνούς γεωπολιτικής.

Τα τελευταία 75 χρόνια, η κινεζική οικονομία έχει διανύσει μια εντυπωσιακή πορεία. Ωστόσο, η τελευταία δεκαετία χαρακτηρίζεται από βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης, με βασικές αιτίες τη μείωση της παραγωγικότητας, τις δημογραφικές προκλήσεις και τη στροφή της κυβερνητικής πολιτικής προς την «ανάπτυξη υψηλής ποιότητας», εγκαταλείποντας το μοντέλο «ανάπτυξης με κάθε κόστος».

Σύμφωνα με την ανάλυση, η οικονομία της Κίνας το 2024 εμφανίζει μικτά αποτελέσματα. Η ιδιωτική κατανάλωση και ο τομέας ανάπτυξης ακινήτων προσφέρουν στήριξη, ενώ το εξωτερικό εμπόριο – ιδιαίτερα οι εξαγωγές – παραμένει θετικός παράγοντας. Ωστόσο, η χαμηλή καταναλωτική εμπιστοσύνη εξακολουθεί να αποτελεί εμπόδιο για την ενεργοποίηση των υψηλών αποταμιεύσεων, με τη μετατροπή τους σε κατανάλωση να απαιτεί χρόνο και προσπάθεια.

Η δεύτερη θητεία του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο εντείνει τις ανησυχίες για την κινεζική οικονομία. Οι εξαγγελθέντες νέοι εμπορικοί δασμοί στις κινεζικές εισαγωγές προς τις ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσουν τις γεωπολιτικές εντάσεις, πιέζοντας περαιτέρω το εξωτερικό εμπόριο. Η Κίνα αναμένεται να απαντήσει με ένα συνδυασμό μέτρων, περιλαμβανομένων διπλωματικών πρωτοβουλιών, εμπορικών αντιμέτρων και στήριξης της εγχώριας οικονομίας.

Η Κάσολα επισημαίνει ότι η χάραξη οικονομικής πολιτικής στην Κίνα βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι. Η κυβέρνηση καλείται να ισορροπήσει μεταξύ των εξωτερικών πιέσεων, όπως ο κίνδυνος ενός νέου εμπορικού πολέμου, και των εσωτερικών προκλήσεων που σχετίζονται με τη μετάβαση της οικονομίας σε ένα πιο βιώσιμο μοντέλο.

Όπως σημειώνει η Μαρία Κάσολα, οι προοπτικές της κινεζικής οικονομίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα της χώρας να διαχειριστεί τις γεωπολιτικές προκλήσεις, να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και να προχωρήσει με επιτυχία στη μετάβαση προς μια ανάπτυξη υψηλής ποιότητας. «Η επόμενη μέρα για την Κίνα είναι γεμάτη προκλήσεις, αλλά και ευκαιρίες», καταλήγει η ανάλυση.

#EUROBANK #ΚΙΝΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Eurobank, Κίνας,Eurobank, kinas