Eurogroup: Χωρίς δόση και με εκκρεμή 2 προαπαιτούμενα η Αθήνα

Η Ελλάδα δεν αναμένεται να λάβει σήμερα στο Eurogroup την έγκριση για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ.

Με ανοικτό το ενδεχόμενο να μην εγκριθεί ούτε σήμερα η εκταμίευση της δόσης των 5,7 δις. ευρώ αλλά οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να περιοριστούν σε μια θετική δήλωση προόδου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, πραγματοποιείται το μεσημέρι η συνεδρίαση

του Eurogroup με την Ελλάδα να βρίσκεται και πάλι στην κορυφή της «ατζέντας».

Σύμφωνα με έκθεση που έχει στην κατοχή του το Bloomberg η Ελλάδα δεν αναμένεται να λάβει σήμερα στο Eurogroup την έγκριση για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ καθώς υπάρχουν ακόμα ορισμένες σημαντικές εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα.

Tην ίδια στιγμή, αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι τα κεφάλαια αυτά ενδέχεται να μην δοθούν μέχρι τα μέσα Μαρτίου και λόγω των καθυστερήσεων προγραμματισμού της γερμανικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που πρέπει να δώσει «πράσινο φως» στην εκταμίευση.
Τι αναφέρει το δημοσίευμα του Bloomberg

Η Ελλάδα δεν αναμένεται να λάβει σήμερα την έγκριση για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ καθώς υπάρχουν ακόμα δυο εκκρεμότητες στα προαπαιτούμενα, σύμφωνα με έκθεση που έχει στην κατοχή του το Bloomberg. Εκφράζεται, ωστόσο, αισιοδοξία ότι αυτό θα συμβεί τις επόμενες εβδομάδες , καθώς οι συζητήσεις τώρα στρέφονται στο διακανονισμό με βάση τον οποίο θα τελειώσει η οκταετής περίοδος διασώσεων της χώρας.

Τα δυο θέματα που εκκρεμούν για την εκταμίευση των 5,7 δισ. ευρώ αφορούν το Ελληνικό (αναμένεται η έκδοση της απόφασης του ΣτΕ) και η πρόοδος στον τομέα των πλειστηριασμών. ΕΕ και Αθήνα ελπίζουν ότι τα θέματα θα έχουν διευθετηθεί πριν την επιστροφή των δανειστών στις 26 Φεβρουαρίου.

Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι η δόση ίσως να μην είναι διαθέσιμη έως τα μέσα Μαρτίου εξαιτίας περιορισμών που σχετίζονται με την γερμανική επιτροπή προϋπολογισμού που θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως στην εκταμίευση.

Η βασική ερώτηση, ωστόσο είναι αν η Ελλάδα θα μπορεί να σταθεί πλήρως στα πόδια της όταν τελειώσει το πρόγραμμα, ειδικά αν η τρέχουσα παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη εξασθενίσει. Η καθυστέρηση στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου και η πρόσφατη αύξηση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς, υπενθυμίζουν την ευπάθεια της χώρας στις εξωτερικές συνθήκες της αγοράς, είπε ευρωπαίος αξιωματούχος.
Πηγές ΥΠΟΙΚ στο ΑΠΕ: Η δόση θα εκταμιευτεί μετά την ολοκλήρωση των προαπαιτουμένων

Στο σημερινό Eurogroup θα συζητηθεί η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης η οποία θα ξεκινήσει με την έλευση των επικεφαλής των Θεσμών στην Αθήνα στις 26 Φεβρουαρίου 2018, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Επίσης, θα υπάρξει ενημέρωση για την πρόοδο που έχει σημειωθεί στη συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους. Παράλληλα, θα επαληθευθεί και η πρόοδος η οποία έχει σημειωθεί στα 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης, 108 εκ των οποίων έχουν κλείσει.

Τα δύο τελευταία προαπαιτούμενα (που αφορούν την ομαλή διεξαγωγή των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και το Ελληνικό) είναι τεχνικής φύσης. Κυβέρνηση και Θεσμοί, ανέφεραν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ίδιες πηγές, αναμένουν ολοκλήρωσή τους και τυπικά μέσα στο προσεχές διάστημα. Η εκταμίευση της δόσης ακολουθεί αμέσως μετά.
Μάριο Σεντένο: Εξαιρετικά νέα η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα

«Εξαιρετικά νέα» η έξοδος της Ελλάδας από το πρόγραμμα δήλωσε προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, o πρόεδρος του σώματος, Μάριο Σεντένο.

«Οι ελληνικές αρχές κάνουν εξαιρετική δουλειά εφαρμόζοντας ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων» είπε ο Πορτογάλος υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση οι θεσμοί θα ενημερώσουν το Eurogroup για την πορεία αυτών των μεταρρυθμίσεων.

«Μετά από μια μακρά περίοδο προγραμμάτων στην Ελλάδα, οκτώ χρόνων, πλέον κοιτάμε την ολοκλήρωσή τους. Αυτά είναι σίγουρα εξαιρετικά νέα» κατέληξε ο Μ. Σεντένο.
Μοσκοβισί: H Ελλάδα έχει εκπληρώσει το 99% των δεσμεύσεών της

Τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα, εκπληρώνοντας το 99% των προαπαιτούμενων δράσεων στις οποίες έχει δεσμευθεί, επεσήμανε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος σήμερα στο Eurogroup, τονίζοντας ότι το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης είναι πολύ κοντά.

Σύμφωνα με τον Π. Μοσκοβισί, το Eurogroup θα πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι μέσα στους επόμενους έξι μήνες θα γίνει ό,τι είναι δυνατό για να μπορέσει η Ελλάδα να ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα και να περάσει σε μια νέα εποχή ευημερίας, σημειώνοντας ότι στο διάστημα αυτό θα πρέπει να συμφωνηθεί η μετα-μνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας, καθώς και τα μέτρα που θα ελαφρύνουν το βάρος του ελληνικού χρέους.
Μπρουνό Λε Μερ: «Δεν είμαστε μακριά από την οριστική ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους»

Την πεποίθηση ότι «δεν είμαστε μακριά από την οριστική ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους» εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup.

«Πρέπει να αποφασίσουμε σήμερα για την εκταμίευση της επόμενης δόσης και γι' αυτό κοιτάμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν ολοκληρωθεί από την ελληνική κυβέρνηση εδώ και πολλούς μήνες. Πιστεύω ότι είναι ένα καλό νέο γιατί δείχνει ότι δεν είμαστε μακριά από την οριστική ρύθμιση του ζητήματος του ελληνικού χρέους», δήλωσε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια τους επομένους μήνες, καθένας από την πλευρά του για να ολοκληρώσουμε αυτή την οριστική ρύθμιση».

O ίδιος ανέφερε ότι «υπάρχουν ακόμα κάποιες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η ελληνική κυβέρνηση», οι οποίες αναμένεται να γίνουν προσεχώς.

Επίσης, τόνισε ότι «πρέπει επίσης να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και της Ελλάδας για τα πρωτογενή πλεονάσματα», ενώ σημείωσε ότι σε συνέχεια της συνάντησης που είχε την περασμένη εβδομάδα με την Κριστίν Λαγκάρντ στο Παρίσι θεωρεί ότι «είμαστε σε καλό δρόμο».

«Πιστεύω ότι υπάρχει καλή συνεννόηση μεταξύ του Ταμείου και της Ελλάδας προκειμένου να φτάσουμε σε αυτή τη συμφωνία. Όλα αυτά θα μας επιστρέψουν να βάλουμε πίσω μας το ζήτημα του ελληνικού χρέους και να επικεντρωθούμε σε αυτό που είναι πιο σημαντικό, δηλαδή την ενδυνάμωση της ευρωζώνης», κατέληξε ο Μπ. Λε Μερ.
Tι ανέφερε νωρίτερα το ρεπορτάζ του TheTOC

Το θέμα των πλειστηριασμών αλλά και δύο «τεχνικά» όπως τα χαρακτηρίζει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ζητήματα –η αγορά ενέργειας και η ΔΕΣΦΑ- χωρίζουν την Ελλάδα από την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης. Και ενώ τα δύο «τεχνικά» θέματα δεν φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα τους δανειστές, το θέμα των πλειστηριασμών αποτελεί «σημαία» τόσο για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσο και για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Σε λίγες ώρες θα φανεί αν οι δανειστές θα «κρατήσουν» την υποδόση των 5,7 δις. ευρώ για μερικές εβδομάδες ακόμη μέχρι να υπάρξει πρόοδος και στο τελευταίο προαπαιτούμενο ή αν θα εγκρίνουν την καταβολή της δόσης μέσα στον Φεβρουάριο προκειμένου να μην αλλοιωθεί το «σκηνικό προόδου» που έχει χτιστεί με μεγάλη επιμέλεια τους τελευταίους μήνες.

Ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να μην εγκριθεί σήμερα η δόση των 5,7 δις. ευρώ. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην γαλλική εφημερίδα «Les Echos» όταν ερωτήθηκε για το τι περιμένει στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup απάντησε: «Θα επαληθευθεί η πρόοδος στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων. Απομένουν δύο ζητήματα κυρίως τεχνικής φύσης. Θα μιλήσουμε κυρίως για το μέλλον, το πρόγραμμα επιτήρησης μετά την έξοδό μας και για το χρέος. Όλα αυτά τα ζητήματα θα πρέπει να διευθετηθούν το αργότερο τον Ιούνιο, ώστε όλα τα κομμάτια του παζλ να είναι στη θέση τους τη στιγμή της εξόδου από το πρόγραμμα». Γεγονός είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει άμεση ανάγκη για ρευστό.

Ήδη στα κρατικά ταμεία έχουν εισρεύσει τα τρία δις ευρώ από την έκδοση του επταετούς ομολόγου ενώ ο προϋπολογισμός του 2018 εκτελείται ήδη από τον πρώτο μήνα καλύτερα του αναμενόμενου. Ανησυχία υπάρχει μόνο σε ότι αφορά στη διαδικασία αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου οι οποίες παραμένουν πάνω από το όριο των 3 δις. ευρώ και πρέπει να μηδενιστούν μέχρι το τέλος Ιουνίου. Ήδη τον Ιανουάριο, τα ποσά που διατέθηκαν για αποπληρωμή χρεών περιορίστηκαν στα 40 εκατ. ευρώ όπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ καθώς το υπουργείο Οικονομικών περιμένει την υποδόση των 500 εκατ. ευρώ για να ρίξει και πάλι χρήμα στην αγορά. Υπενθυμίζεται ότι από τα 5,7 δις. ευρώ:

-Τα 3,3 δις. ευρώ προορίζονται για την αναχρηματόδηση του ελληνικού χρέους
-Τα 1,9 δις. ευρώ θα κατευθυνθούν στον «κουμπαρά» ο οποίος μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να έχει 15 έως 18 δις. ευρώ σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει ο κ. Τσακαλώτος ενώ
-Τα 500 εκατ. ευρώ προορίζονται για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου.

Επιπλέον ένα δις. ευρώ και πάλι για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου είναι προγραμματισμένο να κεταμιευτεί τον Απρίλιο. Αυτό το ποσό, είναι συνδεδεμένο και με την πορεία των πλειστηριασμών.

Keywords
Τυχαία Θέματα