O πόλεμος του Ισραήλ κατά του Al Jazeera: Κατονομάζει δημοσιογράφους ως «μαχητές» της Χαμάς

To Al Jazeera αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας ότι βασίζονται σε «κατασκευασμένα στοιχεία» του Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός κατηγόρησε χθες Τετάρτη έξι δημοσιογράφους του Al Jazeera που βρίσκονται στη Γάζα ότι είναι μαχητές της Χαμάς και του παλαιστινιακού Ισλαμικού Κινήματος Τζιχάντ, κλιμακώνοντας

τη διαμάχη με τον αραβόφωνο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο που υποστηρίζεται από το Κατάρ. Το Al Jazeera απέρριψε τον ισχυρισμό, κάνοντας λόγο για προσπάθεια φίμωσης των δημοσιογράφων.

Ο ισραηλινός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα έγγραφα, τα οποία όπως ισχυρίζεται κατέσχεσε στη Γάζα και πρόκειται για λίστες μελών, τηλεφωνικούς καταλόγους και μισθολογικές καταστάσεις για μέλη των Ταξιαρχιών Κασάμ (η στρατιωτική πτέρυγα της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς,) και των Ταξιαρχιών Αλ-Κουντς (Τζιχάντ). Οι κατάλογοι περιλάμβαναν ονόματα ίδια με αυτά των δημοσιογράφων του Al Jazeera.

Το Al Jazeera αρνήθηκε τις κατηγορίες, οι οποίες, όπως είπε, βασίστηκαν σε «κατασκευασμένα στοιχεία». Η αυθεντικότητα και η ακρίβεια των εγγράφων δεν ήταν δυνατόν να επιβεβαιωθεί άμεσα, σύμφωνα με τους NYT.

Η αραβόφωνη υπηρεσία του Al Jazeera θεωρείται ευρέως στο Ισραήλ ότι βρίσκεται κοντά στη Χαμάς και οι επικριτές της έχουν κατηγορήσει το δίκτυο ότι ενισχύει την εικόνα της ένοπλης ομάδας.

Οι ανταποκριτές του καναλιού είναι επίσης μερικοί από τους λίγους εναπομείναντες δημοσιογράφους που βρίσκονται στη Γάζα και καταγράφουν τις καταστροφικές επιπτώσεις των επιχειρήσεων του Ισραήλ εκεί. Το Ισραήλ έχει απαγορεύσει σε μεγάλο βαθμό στον διεθνή Τύπο να εισέλθει στον θύλακα, εκτός από περιοδείες που παρακολουθούνται στενά και συνοδεύονται από τον ισραηλινό στρατό.

Στην ανακοίνωσή του, το Al Jazeera χαρακτήρισε τις κατηγορίες «μια κατάφωρη προσπάθεια να φιμώσουν τους λίγους εναπομείναντες δημοσιογράφους στην περιοχή, αποκρύπτοντας έτσι τη σκληρή πραγματικότητα του πολέμου από το παγκόσμιο κοινό».

«Πόλεμος» κατά του Al Jazeera

Από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, το Ισραήλ έχει λάβει μέτρα για την καταστολή του Al Jazeera, συμπεριλαμβανομένης της ψήφισης ενός νέου νόμου για την ασφάλεια, τον οποίο χρησιμοποίησε για να τερματίσει πολλές από τις δραστηριότητες του δικτύου στη χώρα.

Οι υπέρμαχοι της ελευθερίας του Τύπου έχουν επικρίνει τα μέτρα του Ισραήλ κατά του ειδησεογραφικού οργανισμού, χαρακτηρίζοντάς τα σοβαρή απειλή για τη δημοσιογραφική ανεξαρτησία. Υποστηρίζουν επίσης ότι ο νόμος που χρησιμοποιήθηκε για τον περιορισμό των δραστηριοτήτων του δημιουργεί ένα ανησυχητικό προηγούμενο που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να εμποδίσει άλλους διεθνείς οργανισμούς μέσων ενημέρωσης να δραστηριοποιηθούν στο Ισραήλ.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων, μια οργάνωση που παρακολουθεί την ελευθερία του Τύπου, ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι το Ισραήλ έχει «επανειλημμένα προβεί σε παρόμοιους αναπόδεικτους ισχυρισμούς χωρίς να προσκομίσει αξιόπιστα στοιχεία».

Μεταξύ των δημοσιογράφων που κατονομάστηκαν από το Ισραήλ είναι οι Anas al-Sharif και Hossam Shabat. Σύμφωνα με το δημοσίευμα των ΝΥΤ, ο δεύτερος έχει κάνει αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες εξυμνεί τη Χαμάς, ανεβάζοντας φωτογραφίες με τον ίδιο να φοράει του φορώντας παλαιστινιακό μαντίλι.

Την Τετάρτη, ο Shabat ανέφερε σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι οι ισραηλινές κατηγορίες είχαν ως στόχο να μετατρέψουν τον ίδιο και τους συναδέλφους του σε «στόχους που μπορούν να τους σκοτώσουν».

Στα τέλη Ιουλίου, το Ισραήλ σκότωσε τον Ismail al-Ghoul, δημοσιογράφο του Al Jazeera στη Γάζα, σε αεροπορική επιδρομή, ισχυριζόμενο ότι ήταν μέλος της στρατιωτικής πτέρυγας της Χαμάς. Το δίκτυο απέρριψε τον ισχυρισμό ως «αβάσιμο». Ένας εικονολήπτης, ο Rami al-Rifee, σκοτώθηκε επίσης στην επίθεση- ο ισραηλινός στρατός δεν τον κατηγόρησε ως «μαχητή».

Δύο μήνες αργότερα, ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στα γραφεία του καναλιού στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη και διέταξαν το κλείσιμό τους για τουλάχιστον 45 ημέρες.

Με πληροφορίες από New York Times

#ΙΣΡΑΗΛ #ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ #ΧΑΜΑΣ #AL_JAZEERA
Keywords
Τυχαία Θέματα