Reuters: Η Ελλάδα αναστέλλει τις αιτήσεις ασύλου 9.000 Σύρων

Γερμανία και Αυστρία έχουν ήδη «παγώσει» τις αιτήσεις ασύλου από πολίτες της Συρίας.

Η Ελλάδα αναστέλλει τις αιτήσεις ασύλου περίπου 9.000 Σύρων, μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο ανώτατο Έλληνα αξιωματούχο.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί τη Γερμανία και την Αυστρία, οι οποίες ήδη ανακοίνωσαν ότι σταμάτησαν να δέχονται αιτήσεις ασύλου από Σύρους πολίτες.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF) της

Γερμανίας και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Αυστρίας δήλωσαν ότι σταμάτησαν τις αιτήσεις ασύλου από Σύρους υπηκόους. Τα αιτήματα ασύλου δεν θα διεκπεραιωθούν μέχρι να υπάρξει περαιτέρω σαφήνεια για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών.

Πάνω από 800.000 άτομα με συριακή υπηκοότητα ζουν στη Γερμανία, σύμφωνα με το Reuters, με την πλειοψηφία να έχει έρθει ως πρόσφυγες μετά την απόφαση της πρώην καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ το 2015 να επιτρέψει σε πάνω από ένα εκατομμύριο αιτούντες άσυλο να εισέλθουν στη Γερμανία.

Η απόφαση αυτή έρχεται πριν από τις πρόωρες εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Φεβρουάριο στη Γερμανία. Τα ακροδεξιά και τα συντηρητικά κόμματα βρίσκονται στην κορυφή των δημοσκοπήσεων και οι Γερμανοί θεωρούν τη μετανάστευση ως το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Infratest της Παρασκευής.

Στην Αυστρία, υπήρξε επίσης μια δημόσια αντίδραση κατά των αφίξεων προσφύγων, οι οποίες συνεχίζουν να τροφοδοτούν την υποστήριξη της ακροδεξιάς και των συντηρητικών της Αυστρίας. Το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του πως «Ο καγκελάριος Karl Nehammer έδωσε σήμερα εντολή στον υπουργό Εσωτερικών Gerhard Karner να αναστείλει όλες τις τρέχουσες αιτήσεις ασύλου από τη Συρία και να επανεξετάσει όλες τις περιπτώσεις στις οποίες χορηγήθηκε άσυλο».

Ο Nehammer ανέφερε στο X την Κυριακή ότι η κατάσταση ασφαλείας στη Συρία θα πρέπει να επανεκτιμηθεί για να επιτραπεί η επανέναρξη των απελάσεων.

«Παγώνουν» τις αιτήσεις ασύλου Σύρων προσφύγων και Δανία, Νορβηγία, Σουηδία

Η Δανία, η Νορβηγία και η Σουηδία ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν την εξέταση αιτημάτων χορήγησης ασύλου σε Σύρους πρόσφυγες μετά την πτώσης του Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η επιτροπή εξέτασης αιτημάτων προσφύγων της Δανίας «αποφάσισε να αναστείλει τη διεκπεραίωση υποθέσεων που σχετίζονται με πρόσωπα προερχόμενα από τη Συρία, εξαιτίας της άκρως αβέβαιης κατάστασης στη χώρα μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ», ανέφερε σχετικό δελτίο Τύπου.

Διευκρινίζεται πως η απόφαση αφορά αυτήν τη στιγμή 69 περιπτώσεις Σύρων προσφύγων. Επιπλέον, η αρμόδια επιτροπή της Δανίας, «αποφάσισε να αναβάλει την προθεσμία αναχώρησης για τους ανθρώπους που αναμένεται να απελαθούν προς τη Συρία», κάτι που αφορά 50 υποθέσεις.

Υπενθυμίζεται ότι το καλοκαίρι του 2020, η Δανία έγινε η πρώτη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα επανεξέταζε εκατοντάδες υποθέσεις Σύρων προσφύγων με το κίνητρο ότι «η νυν κατάσταση στη Δαμασκό δεν είναι πλέον τέτοιας φύσης που να δικαιολογεί μια άδεια παραμονής ή την παράτασή της». Ωστόσο δεν υπήρξε αναγκαστικός επαναπατρισμός Σύρων προσφύγων προς τη Συρία.

Η Δανία εφαρμόζει μια πολύ περιοριστική πολιτική υποδοχής με στόχο «μηδενικό αριθμό αιτούντων άσυλο» ενώ ενθαρρύνει τις εθελούσιες επιστροφές Σύρων και δεν χορηγεί άδειες προσωρινής διαμονής από το 2015.

Την αναστολή εξέτασης αιτήσεων ασύλου αποφάσισε και η Νορβηγία, εν αναμονή της σταθεροποίησης της κατάστασης. «Η κατάσταση στη χώρα παραμένει πολύ ρευστή και ανοικτή», γράφει η Νορβηγική Διεύθυνση Μετανάστευσης σε ένα δελτίο Τύπου. Η αναστολή της εξέτασης υποθέσεων σημαίνει ότι η Διεύθυνση Μετανάστευσης «δεν θα απορρίπτει ούτε θα αποδέχεται αιτήματα ασύλου Σύρων που ζήτησαν να τους χορηγηθεί άσυλο στη Νορβηγία, προς το παρόν», διευκρινίζει ο οργανισμός αυτός χωρίς να αναφέρει τον αριθμό των σχετικών υποθέσεων.

Σημειώνεται ότι η Νορβηγία έχει λάβει 1.933 αιτήματα ασύλου εκ μέρους Σύρων από τις αρχές του 2024.

Επίσης, και οι σουηδικές αρχές ανακοίνωσαν σήμερα ότι θα αναστείλουν την εξέταση αιτημάτων ασύλου Σύρων προσφύγων όπως και τις απελάσεις τους, την επόμενη ημέρα της ανατροπής Άσαντ στη Συρία.

«Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση, δεν είναι απλά εφικτό να αξιολογηθούν τα κίνητρα προστασίας αυτήν την ώρα», δήλωσε σε ένα δελτίο Τύπου ο Καρλ Μπεξέλιους, υπεύθυνος δικαστικών υποθέσεων στο Εθνικό Γραφείο Μετανάστευσης της Σουηδίας. Η επίσημη απόφαση θα ληφθεί την Τρίτη.

Η Σουηδία είναι η δεύτερη χώρα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης που υποδέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό Σύρων προσφύγων, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα τους για να γλυτώσουν από τον εμφύλιο πόλεμο το 2015 και 2016, μετά τη Γερμανία.

Οι αρχές θα αναστείλουν επίσης τις απελάσεις αναμένοντας να ξεκαθαρίσει η πολιτική κατάσταση στη Συρία. «Στη Συρία, η κατάσταση είναι εύθραυστη και τα πρόσφατα γεγονότα εγείρουν πολλά νομικά ζητήματα που χρειάζονται βαθιά ανάλυση. Μια παρόμοια απόφαση ελήφθη επίσης στο πλαίσιο της ανάληψης της εξουσίας από τους Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν το 2021», συμπλήρωσε Σουηδός αξιωματούχος.

Ο επικεφαλής του κόμματος των Δημοκρατών της Σουηδίας (ακροδεξιά) Τζίμι Άκεσον, που στηρίζει τον κυβερνητικό συνασπισμό, τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης των Σύρων προσφύγων.

Οι παίκτες - κλειδιά στη Συρία

Την ίδια ώρα βομβαρδισμοί έπληξαν τοποθεσίες σε ολόκληρη τη Συρία, καθώς οι περιφερειακοί παράγοντες στη Μέση Ανατολή προσπαθούν να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους στη χώρα μετά την αιφνίδια πτώση του δικτάτορα, Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος κατέφυγε στη Μόσχα την Κυριακή. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν έλαβε την απόφαση να χορηγήσει άσυλο στον Άσαντ και την οικογένειά του, ωστόσο δεν υπάρχουν ακόμη σχέδια για συνάντηση των δυο τους.

Καθώς οι αντάρτες υπό την ηγεσία της ισλαμιστικής οργάνωσης HTS απελευθέρωσαν κρατούμενους του καθεστώτος, μεταξύ άλλων από τη διαβόητη φυλακή Sednaya -που συχνά αναφέρεται ως «ανθρώπινο σφαγείο»- το Ισραήλ, η Τουρκία και οι ΗΠΑ ανέλαβαν στρατιωτική δράση, καθώς οι πρώην υποστηρικτές του Άσαντ στη Ρωσία και το Ιράν συμμετείχαν επίσης σε προσπάθειες για τη διαμόρφωση της μελλοντικής Συρίας.

Οι ΗΠΑ, από την πλευρά τους έχουν πλήξει στόχους που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος στην κεντρική Συρία, ενώ η Τουρκία έχει επιτεθεί στις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές δυνάμεις. Με έντονα ανταγωνιστικές ατζέντες, η Τουρκία και το Ισραήλ έχουν ήδη καθορίσει τις κόκκινες γραμμές τους στη Συρία, με την Τουρκία τη Δευτέρα να ξεκαθαρίζει ότι δεν θα δεχτεί το κουρδικό PKK ή το Ισλαμικό Κράτος να επωφεληθούν από τη νέα κατάσταση.

Ανώτεροι αξιωματούχοι από το Ιράν δήλωσαν στο Reuters ότι η χώρα έχει ανοίξει απευθείας επικοινωνία με τους αντάρτες που ανέτρεψαν τον Άσαντ, λέγοντας ότι «η δέσμευση είναι το κλειδί για τη σταθεροποίηση των σχέσεων και την αποφυγή περαιτέρω περιφερειακών εντάσεων». Η Μόσχα, από την πλευρά της δήλωσε ότι θα απαντήσει σκληρά σε οποιαδήποτε επίθεση στις στρατιωτικές της βάσεις στη Συρία.

Ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε ότι η Συρία βρίσκεται σε μια περίοδο κινδύνου και αβεβαιότητας και πως είναι η πρώτη φορά εδώ και χρόνια που ούτε η Ρωσία, ούτε το Ιράν, ούτε η μαχητική οργάνωση Χεζμπολάχ έχουν επιρροή εκεί.

Συνεδριάζει το ΣΑ του ΟΗΕ για τη Συρία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πρόκειται να συνεδριάσει τη Δευτέρα για να συζητήσει τη συριακή κρίση σε κλειστή συνεδρίαση και κατόπιν αιτήματος της Ρωσίας. Τα πλήγματα αντικατοπτρίζουν την επικίνδυνη πορεία της Συρίας, καθώς αφήνει πίσω της πέντε δεκαετίες βάναυσης διακυβέρνησης από την οικογένεια Άσαντ.

Οι αντάρτες και η ανοικοδόμηση της Συρίας

Οι αντάρτες βρίσκονται πλέον μπροστά από ένα μνημειώδες έργο ανοικοδόμησης και διακυβέρνησης μιας χώρας μετά από έναν πόλεμο που άφησε εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς, πόλεις που κατεδαφίστηκαν και μια οικονομία που εξανεμίστηκε από τις παγκόσμιες κυρώσεις. Η Συρία θα χρειαστεί δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια, αναφέρει ο Guardian.

Το καθεστώς Άσαντ, το οποίο μετρά πάνω από πέντε δεκαετίες, ήταν γνωστό ως ένα από τα πιο σκληρά στη Μέση Ανατολή, με εκατοντάδες χιλιάδες πολιτικούς κρατούμενους να κρατούνται κάτω από φρικτές συνθήκες και τεράστιο αριθμό δολοφονημένων σε μαζικές εκτελέσεις, κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου.

#ΣΥΡΙΑ #ΑΙΤΗΣΕΙΣ #ΑΣΥΛΟ
Keywords
reuters, ελλαδα, reuters, αιτησεις, μερκελ, εκλογες, δημοσκοπηση, καλοκαιρι, σημαίνει, ηπα, δραση, ρωσία, pkk, νέα, βασεις, επιρροή, οηε, guardian, μυστικες δημοσκοπησεις, υπουργειο εσωτερικων, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, καθαρα δευτερα, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, εκλογες ηπα, εκλογες 2015, κομματα, ρωσία, αδεια, αφγανισταν, γερμανια, δανια, ηγεσια, ηπα, ιραν, ισραηλ, οηε, οικονομια, πλαισιο, σουηδια, ωρα, guardian, pkk, αυστρια, ανγκελα μερκελ, απλα, ασαντ, ασυλο, βοηθεια, βρισκεται, γεγονοτα, δευτερο, δευτερα, διευθυνση, εγινε, επικοινωνια, επιρροή, ερχεται, εσωτερικων, ιδια, υπηρεσια, κυβερνηση, κινηση, μοσχα, νορβηγια, οικογενεια, πουτιν, συρια, σχεδια, ταλιμπαν, τουρκια, τριτη, φυλακη, υπηκοοτητα, φορα, χεζμπολαχ, εθνικο, χωρα, υπουργειο, κυριακη, μπροστα, σημαίνει
Τυχαία Θέματα
Reuters, Ελλάδα, 9 000 Σύρων,Reuters, ellada, 9 000 syron