Reuters: Προσχέδιο συμφωνίας για τα ορυκτά παραδίδει η Ουκρανία στις ΗΠΑ

Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμο να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον για να ανοίξει τεράστια κοιτάσματα σημαντικών ορυκτών σε αμερικανικές επενδύσεις.

Η Ουκρανία ολοκλήρωσε την επεξεργασία του προσχεδίου συμφωνίας για τα ορυκτά και το παρέδωσε στις ΗΠΑ για να το εξετάσουν, δήλωσε σήμερα στο Reuters πηγή από την ουκρανική αποστολή στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου.

Οι πηγές δήλωσαν ότι η αμερικανική

πλευρά ζήτησε περιθώριο έως τις 5 μμ (τοπική ώρα, 18:00 ώρα Ελλάδας) για να εξετάσει τη συμφωνία, που βρίσκεται στο επίκεντρο της προσπάθειας του Κιέβου να εξασφαλίσει τη στήριξη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ενώ εκείνος προσπαθεί να δώσει ένα γρήγορο τέλος στον πόλεμο με τη Ρωσία.

«Η ουκρανική πλευρά παρέδωσε το δικό της όραμα και η αμερικανική πλευρά θα κάνει μια διακοπή έως τις 17:00 για να το εξετάσει», δήλωσε μία από τις πηγές.

Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι και ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζέι Ντι Βανς αναμένονταν να συναντηθούν στο Μόναχο σήμερα το πρωί, αλλά η συνάντησή τους αναβλήθηκε για τις 5 το απόγευμα ύστερα από αίτημα της αμερικανικής πλευράς, δήλωσε μία από τις πηγές.

Σε ερώτηση για το εάν θα υπάρξει συμφωνία για τα ορυκτά μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Κιέβου σήμερα, ο Βανς δήλωσε στο Μόναχο: «Ας δούμε».

Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ ταξίδεψε την Τετάρτη στο Κίεβο και παρέδωσε στην Ουκρανία προσχέδιο συμφωνίας που κατάρτισαν οι ΗΠΑ, το οποίο, σύμφωνα με τον Ζελένσκι, θα μελετήσει το Κίεβο με την προοπτική επίτευξης συμφωνίας στο Μόναχο.

Δεν είναι σαφές τι περιλαμβάνει η συμφωνία αυτή και εάν το αμερικανικό προσχέδιο περιλαμβάνει προβλέψεις για την Ουκρανία, τις οποίες το Κίεβο ζητά επειγόντως για να προστατευτεί από μια πιθανή ρωσική εισβολή, στην περίπτωση που καταστεί δυνατή η διαπραγμάτευση μιας ειρήνης.

Το Κίεβο έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμο να καταλήξει σε συμφωνία με την Ουάσινγκτον για να ανοίξει τεράστια κοιτάσματα σημαντικών ορυκτών σε αμερικανικές επενδύσεις, καθώς προσπαθεί να εξασφαλίσει εγγυήσεις ασφαλείας από τις ΗΠΑ στο πλαίσιο ειρηνευτικής συμφωνίας για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία.

Σε συνέντευξή του στο Fox News την περασμένη Κυριακή, ο Τραμπ δήλωσε ότι είχε πει στους Ουκρανούς: «Θέλω 500 δισ. δολάρια σε σπάνιες γαίες. Και ουσιαστικά συμφώνησαν να το κάνουν αυτό, ώστε τουλάχιστον να μην αισθανόμαστε ηλίθιοι».

Ο Ζελένσκι δημοσίευσε αργότερα στο Χ ότι τα ορυκτά δεν θα παραδίδονταν δωρεάν.

«Η Ουκρανία είναι ανοιχτή σε συνεργασίες, αλλά οι πόροι μας δεν είναι κάτι που απλά παραδίδουμε - ακόμη και στους στενότερους συμμάχους μας», έγραψε. «Η στρατηγική συνεργασία πρέπει να είναι αμοιβαία επωφελής».

Καιρό τώρα ο Ουκρανός πρόεδρος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτρέψει στις ΗΠΑ να έχουν πρόσβαση στους φυσικούς πόρους της χώρας του, συμπεριλαμβανομένων των κοιτασμάτων κρίσιμων ορυκτών όπως ο γραφίτης, το λίθιο, το τιτάνιο, το βηρύλλιο και το ουράνιο.

Ο πλούτος της Ουκρανίας

Οι σπάνιες γαίες της Ουκρανίας είναι σε μεγάλο βαθμό ανεκμετάλλευτες λόγω του πολέμου αλλά και των κρατικών πολιτικών που ρυθμίζουν τη βιομηχανία ορυκτών. Η χώρα στερείται επίσης καλών πληροφοριών για να καθοδηγήσει την ανάπτυξη εξόρυξης σπάνιων γαιών, σύμφωνα με το Politico.

Τα γεωλογικά δεδομένα είναι λιγοστά, επειδή τα αποθέματα ορυκτών είναι διάσπαρτα σε όλη την Ουκρανία, και οι υπάρχουσες μελέτες θεωρούνται σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκείς. Οι πραγματικές δυνατότητες του κλάδου θολώνουν από την ανεπαρκή έρευνα, σύμφωνα με επιχειρηματίες και αναλυτές.

Σε γενικές γραμμές, οι προοπτικές για τους ουκρανικούς φυσικούς πόρους είναι ελπιδοφόρες. Τα αποθέματα τιτανίου της χώρας, βασικό συστατικό για την αεροδιαστημική, την ιατρική και την αυτοκινητοβιομηχανία, πιστεύεται ότι είναι από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Η Ουκρανία διαθέτει επίσης μερικά από τα μεγαλύτερα γνωστά αποθέματα λιθίου στην Ευρώπη, το οποίο απαιτείται για την παραγωγή μπαταριών, κεραμικών και γυαλιού - εκτιμάται σε 500.000 μετρικούς τόνους.

Τα αποθέματα γραφίτη της Ουκρανίας, βασικό συστατικό στις μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων και στους πυρηνικούς αντιδραστήρες, αντιπροσωπεύουν το 20% των παγκόσμιων πόρων.

Το 2021, η ουκρανική βιομηχανία ορυκτών πόρων αντιπροσώπευε το 6,1% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας και το 30% των εξαγωγών.

Υπολογίζεται ότι το 40% των πόρων της Ουκρανίας είναι απρόσιτο λόγω της ρωσικής κατοχής, σύμφωνα με στοιχεία του We Build Ukraine, μιας δεξαμενής σκέψης με έδρα το Κίεβο. Το μεγαλύτερο μέρος των κοιτασμάτων άνθρακα, που τροφοδοτούσαν τη χαλυβουργία της Ουκρανία πριν από τον πόλεμο, είναι συγκεντρωμένο στα ανατολικά και έχει χαθεί. Η Ουκρανία έχει υποστηρίξει ότι είναι προς το συμφέρον του Τραμπ να αναπτύξει τα υπόλοιπα πριν οι Ρώσοι καταλάβουν περισσότερα ουκρανικά εδάφη.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο εκτελεστικός κλάδος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσδιόρισε την Ουκρανία ως δυνητικό προμηθευτή για περισσότερες από 20 κρίσιμες πρώτες ύλες και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εάν η χώρα ενταχθεί στην ΕΕ των 27 χωρών, θα μπορούσε να ενισχύσει την ευρωπαϊκή οικονομία.

Διάσκεψη του Μονάχου: Στο επίκεντρο η Ουκρανία

Σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία ξεκινάει σήμερα η φετινή, 61η, Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια (MSC). Στην βαυαρική πρωτεύουσα βρίσκονται ήδη δεκάδες αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, υπουργοί Εξωτερικών και 'Αμυνας, εκπρόσωποι του ακαδημαϊκού και του οικονομικού τομέα, με τις διατλαντικές σχέσεις και την Ουκρανία να κυριαρχούν στην ατζέντα της συνάντησης.

Η Διάσκεψη αρχίζει νωρίς το απόγευμα με χαιρετισμό του ομοσπονδιακού προέδρου Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, αλλά λίγο αργότερα το ενδιαφέρον στρέφεται στην ομιλία του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος αναμένεται να αναπτύξει την θέση της νέας αμερικανικής κυβέρνησης για τον παγκόσμιο ρόλο των ΗΠΑ και την σχέση τους με τους εταίρους τους. Στην φετινή Διάσκεψη συμμετέχουν μεταξύ άλλων ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, οι επικεφαλής των κυβερνήσεων της Φινλανδίας, της Ισλανδίας, της Λετονίας, της Δανίας, της Τσεχίας και της Κροατίας, οι υπουργοί Εξωτερικών της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Πολωνίας, των ΗΠΑ, της Κίνας, του Ισραήλ και του Καναδά και πολλοί άλλοι.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης αναμένεται να πραγματοποιηθούν σημαντικές διμερείς συναντήσεις, όπως αυτή του Τζέι Ντι Βανς και του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαρκ Ρούμπιο με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ έχει ήδη μιλήσει για συνάντηση απόψε «υψηλόβαθμων αξιωματούχων της Ρωσίας, της Ουκρανίας και των ΗΠΑ», χωρίς να δώσει άλλες πληροφορίες. Στο περιθώριο της Διάσκεψης θα συναντηθούν επίσης ο υποψήφιος για την καγκελαρία Φρίντριχ Μερτς (CDU) με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος μάλιστα αρνήθηκε να συναντηθεί με τον καγκελάριο Όλαφ Σολτς, εκτιμώντας, σύμφωνα με το Politico, ότι θα χάσει τις εκλογές της 23ης Φεβρουαρίου.

#ΟΡΥΚΤΑ #ΟΥΚΡΑΝΙΑ #ΗΠΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα
Reuters, Προσχέδιο, Ουκρανία, ΗΠΑ,Reuters, proschedio, oukrania, ipa