Αμανατίδης: Επιδιώκουμε την ειρήνη, το διάλογο, τη σταθερότητα και τη συνεργασία

Με την παρέλαση των πολιτικών και στρατιωτικών τμημάτων στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου, κορυφώθηκαν στη Θεσσαλονίκη οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου, ημέρας της εθνικής παλιγγενεσίας και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, ο οποίος σε δηλώσεις του, μετά το τέλος της παρέλασης, αναφέρθηκε στο

διττό συμβολισμό της σημερινής ημέρας «με την έναρξη της κήρυξης του ηρωικού αγώνα της εθνικής ανεξαρτησίας και το χαρμόσυνο μήνυμα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου».

«Σήμερα γονατίζουμε μπρος στους ήρωες μας, φωτίζουμε την ορμή τους, συνεχίζουμε το έργο τους και παραδίδουμε την εντολή στη νέα γενιά για να μας ξεπεράσει» σημείωσε ο κ. Αμανατίδης, υπογραμμίζοντας ότι τα μηνύματα της εθνικής επετείου είναι επίκαιρα. «Επιδιώκουμε την ειρήνη, το διάλογο, τη σταθερότητα και τη συνεργασία. Ταυτόχρονα -όμως- είμαστε αποφασισμένοι και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και να υπερασπίσουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Ομόνοια και ομοψυχία είναι τα εχέγγυα για να υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας και ταυτόχρονα ενισχύουν την προσπάθειά μας να οικοδομήσουμε τη νέα Ελλάδα» δήλωσε ο ίδιος.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Α? Θεσσαλονίκης της ΝΔ, Σταύρος Καλαφάτης τόνισε: «Σήμερα γιορτάζουμε με διπλή υπερηφάνεια μια μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης και την μεγαλύτερη εθνική επέτειο, στέλνοντας παράλληλα ένα μήνυμα εντός και εκτός συνόρων. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να υποτιμά την πίστη των Ελλήνων στα ιδανικά που συνθέτουν την εθνική τους ταυτότητα, κανείς δεν έχει το δικαίωμα να υποτιμά να φανούν αντάξιοι οι Έλληνες εάν χρειαστεί -όποτε χρειαστεί- να υπερασπιστούν την ιστορική παρακαταθήκη των προγόνων τους».

Την ευχή να επιστρέψουν «πολύ σύντομα στην πατρίδα από την Τουρκία, όπου κρατούνται παράνομα» οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί, εξέφρασε ο βουλευτής Β? Θεσσαλονίκης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιώργος Αρβανιτίδης, ενώ επισήμανε ότι «σήμερα παρά ποτέ οφείλουμε να σφυρηλατήσουμε την εθνική ενότητα και την εθνική αυτοπεποίθηση». Ο ίδιος συνεχάρη όλους όσοι συμμετείχαν στην παρέλαση και απέδειξαν με την παρουσία τους ότι «κρατούν ψηλά τα ιδεώδη και τη βούληση του λαού μας για ελευθερία».

«Διπλός ο χαρακτήρας της 25ης Μαρτίου, εθνικός και θρησκευτικός, διπλό και το σημερινό μήνυμα: Άμεση απελευθέρωση των δύο στρατιωτικών μας και λύση στην ονομασία των Σκοπίων χωρίς τον όρο Μακεδονία. Δεν είναι αίτημα, είναι υποχρέωσή μας απέναντι στην πατρίδα και την ιστορία του έθνους μας. Και για να πετύχουν όλα αυτά απαιτείται ενότητα και συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων» επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, αναφερόμενος στη σημερινή επέτειο, διατύπωσε την ευχή αυτή «να σημαίνει και την επανάσταση για να σηκώσει κεφάλι η χώρα μας, να φύγουμε από την ελληνική κρίση». Ο ίδιος αναφέρθηκε στη γειτονική Τουρκία, τονίζοντας ότι πρέπει «να έχουμε το νου μας» διότι «οι κίνδυνοι, ιδιαίτερα από την Τουρκία, είναι εξαιρετικά μεγάλοι». «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και ενωμένοι για να αντιμετωπίσουμε όλους αυτούς τους κινδύνους» και να αποκτήσει η Ελλάδα «επιτέλους τη θέση που της αρμόζει στο ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

Την παρέλαση, η οποία διεξήχθη υπό πυκνή νέφωση και διαστήματα βροχόπτωσης, παρακολούθησε πλήθος κόσμου, που είχε συγκεντρωθεί κατά μήκος της διαδρομής, χειροκροτώντας θερμά τους παρελαύνοντες. Το πρωί τελέσθηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου, παρουσία εκπροσώπων της Πολιτικής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας κ.ά., ενώ ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο του Γ? Σώματος Στρατού.

Keywords
Τυχαία Θέματα