Δεν είναι μόνο το ροχαλητό - 5 «παράξενα» σημάδια υπνικής άπνοιας

Ο πρωινός πονοκέφαλος μπορεί να σχετίζεται με υπνική άπνοια.

Αν το σπίτι «τραντάζεται» από το ροχαλητό την ώρα που κοιμάστε, μπορεί να πάσχετε από αποφρακτική υπνική άπνοια. Όμως, αυτό δεν είναι το μοναδικό σύμπτωμα αυτής της πάθησης, που μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη αν δεν αντιμετωπιστεί.

Υπνική άπνοια σημαίνει επαναλαμβανόμενα επεισόδια διακοπής της αναπνοής, κατά τη διάρκεια του ύπνου. Αν δεν αντιμετωπιστεί, αυξάνει τον κίνδυνο για υπέρταση, καρδιακές παθήσεις, διαβήτη τύπου 2, κατάθλιψη, ακόμα

και πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου.

Σε πολλές περιπτώσεις κάποιος μπορεί να πάσχει από υπνική άπνοια και να μην το γνωρίζει. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις γυναίκες, που μπορεί να μην ροχαλίζουν τόσο έντονα όπως συμβαίνει συχνά με τους άνδρες, υπογραμμίζει ο δρ, Ραζ Ντασγκούπτα, επίκουρος καθηγητής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας.

Πέρα από το ροχαλητό, αυτά είναι 5 «παράξενα» σημάδια αποφρακτικής υπνικής άπνοιας, σύμφωνα με τα όσα είπε ο δρ. Ντασγκούπτα στο CNN:

Νυχτερινή εφίδρωση

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να ιδρώνει κάποιος τη νύχτα. Από το πιο απλό, τη θερμοκρασία, έως διάφορα ζητήματα υγείας.

Όμως, σύμφωνα με έρευνα, περίπου το 30% των ανθρώπων που έχουν αποφρακτική υπνική άπνοια έχουν αναφέρει νυχτερινή εφίδρωση.

Νυχτερινή ενούρηση

Όπως και με τη νυχτερινή εφίδρωση, η νυχτερινή ενούρηση μπορεί να προκαλείται για παράδειγμα από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή υγρών πριν από τον ύπνο, από διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή συγκεκριμένα φάρμακα.

Όμως, αν κάποιος σηκώνεται τουλάχιστον δύο φορές για να ουρήσει μέσα στη νύχτα, αυτό μπορεί να είναι σημάδι αποφρακτικής υπνικής άπνοιας. Σε μία έρευνα, περίπου το 50% των ασθενών με αποφρακτική υπνική άπνοια είχαν νυχτερινή ενούρηση.

Τρίξιμο δοντιών

Ο βρουξισμός- το τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών- επίσης αποτελεί σημάδι αποφρακτικής υπνικής άπνοιας.

Σαφώς, το άγχος και άλλοι παράγοντες μπορεί να κρύβονται πίσω από το τρίξιμο ή το σφίξιμο των δοντιών, αλλά μία συχνή αιτία είναι η υπνική άπνοια, σύμφωνα με τον δρ. Ντασγκούπτα.

Πρωινοί πονοκέφαλοι

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην υπνική άπνοια και τους πονοκεφάλους μετά το ξύπνημα. Αυτό μπορεί να συμβαίνει καθημερινά, ή τις περισσότερες ημέρες την εβδομάδα και ο πονοκέφαλος να διαρκεί ώρες.

Κατάθλιψη, κόπωση ή αϋπνία

Κάποια συμπτώματα της υπνικής άπνοιας μπορεί να «ερμηνευθούν» ως ζητήματα ψυχικής υγείας, ομίχλη εγκεφάλου ή άλλα προβλήματα ύπνου, σύμφωνα με τον Ντασγκούπτα.

Για παράδειγμα, κάποιος που έχει υπνική άπνοια και ξυπνάει μέσα στη νύχτα, μπορεί να δυσκολεύεται να ξανακοιμηθεί. Μπορεί να πιστεύει ότι πρόκειται για αϋπνία και να μην αντιλαμβάνεται ότι κάτι άλλο τον έκανε να ξυπνήσει.

Η κόπωση μπορεί να προκαλεί έλλειψη κινήτρου για την αντιμετώπιση καθημερινών υποχρεώσεων, μειωμένη παραγωγικότητα, προβλήματα μνήμης και μικρό ενδιαφέρον για κοινωνικοποίηση. Αυτά είναι επίσης σημάδια κατάθλιψης, οπότε αν κάποιος δεν αναφέρει ότι αντιμετωπίζει και ζητήματα ύπνου στον γιατρό, μπορεί να μην διαγνωστεί η πραγματική αιτία τους.

#ΥΠΝΙΚΗ_ΑΠΝΟΙΑ #ΥΠΝΟΣ #ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ #ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα
- 5,