Δυσκολότερη η προστασία της πρώτης κατοικίας - Πλήρης ανατροπή με την κατάργηση του Νόμου Κατσέλη

Η κατάργηση του Νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας θα σημάνει την πλήρης ανατροπή στην προστασία των δανειοληπτών.

Χθες ο Γιάννης Δραγασάκης άφησε να εννοηθεί πως έρχεται το τέλος του νόμου Κατσέλη, ο οποίος θα αντικατασταθεί με ένα πιο γενικό πλαίσιο προστασίας που θα λαμβάνει πρόνοια για την πρώτη κατοικία. «Σε ότι αφορά στο νόμο Κατσέλη η πολιτική της Κυβέρνησης είναι ότι πάντα θα υπάρχει ένα σύστημα προστασίας της πρώτης κατοικίας, όπως κι

αν ονομάζεται. σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δραγασάκης διευκρίνισε ότι βούληση της κυβέρνησης παραμένει η προστασία της πρώτης κατοικίας και στα τέλη του χρόνου θα έχει οριστικοποιηθεί η νέα μορφή. Ο νόμος Κατσέλη ήταν προϊόν μιας συγκυρίας, της κρίσης, όπως εξήγησε ο κ. Δραγασάκης σημειώνοντας ότι «αυτό που θα πρέπει να σκεφτούμε είναι έναν νόμο που πάλι θα προσφέρει προστασία σε αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά θα συνδέεται και με την στεγαστική πολιτική που θα πρέπει να έχει η Ελλάδα, αφουγκραζόμενο και τα νέα δεδομένα στη στεγαστική αγορά κ.λπ.»

Ο Νόμος Κατσέλη από ό, τι φαίνεται οδεύει προς το τέλος του, διότι όπως ανακοινώθηκε, θα ολοκληρωθεί στις 31/12/2018 και δεν θα δοθεί παράταση.

Η προστασία της πρώτη κατοικίας θα αντικατασταθεί από έναν άλλο Νόμο και με άλλα αυστηρότερα κριτήρια. Μέσω της διαδικασίας του Νόμου Κατσέλη και την υπαγωγή ενός δανειολήπτη, προστατευόταν η πρώτη κατοικία η οποία είχε αξία για ένα άτομο 180.000 ευρώ κι έφτανε μέχρι και τα 280.000 ευρώ για μια τετραμελή οικογένεια. Τα κριτήρια αυτά θα αναπροσαρμοστούν με απόλυτη βεβαιότητα προς τα κάτω.

Οι τράπεζες έχουν προτείνει το ποσό αυτό να είναι γύρω στα 70.000 με 80.000 ευρώ. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι αν τελικά υιοθετηθεί αυτή η άποψη, θα μείνουν εκτός προστασίας πάρα πολλοί οφειλέτες και πάρα πολλοί δανειολήπτες. Επίσης πολλοί ερμήνευσαν τα όσα είπε χθες ο κ. Δραγασάκης και την μη αναφορά του για προστασία από χρέη σε εφορία και Ταμεία, ως αλλαγή πλεύσης με το νέο νόμο και την μη προστασία από τα χρέη αυτά, παρα μόνο τα χρέη στις τράπεζες.

Στα τέλη του χρόνου, η κυβέρνηση προγραμματίζει να έχει γίνει νόμος του κράτους, ο νόμος για τις εισπρακτικές εταιρίες, τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, συμπληρώνοντας ότι στα τέλη του χρόνου η χώρα θα έχει κι ένα πολύ εκσυγχρονισμένο εταιρικό δίκαιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα